Френска кухня
Френска кухня
По ваша молба пускам нова тема,като ще помоля админа да премести някои от рецептите тука /готово /
Жабешки бутчета-ето моята рецепта за тях:
Жабешките бутчета се подсушават.Овалват се в брашно и се пържат в сгорещено масло,като се посоляват със сол и черен пипер по време на пърженето.Когато са почти готови се добавя смачкан чесън и магданоз.Вкусът е невероятен.
Жабешки бутчета-ето моята рецепта за тях:
Жабешките бутчета се подсушават.Овалват се в брашно и се пържат в сгорещено масло,като се посоляват със сол и черен пипер по време на пърженето.Когато са почти готови се добавя смачкан чесън и магданоз.Вкусът е невероятен.
Re: Общи приказки
Сатори готово!
Гретените са два.
Гретен с тортелиниКупуваш си готови тортелини и ги заливаш със смес от 500 гр бита сметана,около 750 гр прясно мляко,чесън,сол,черен пипер и хоп във фурната.Като са почти готови настъргваш отгоре кашкавал и запичаш
Гретен с картофи
Нарязваш картофите на тънки шайби,намазваш тавичката с масло,и намазваш с настърган чесън и започваш да редиш ред картофи,ред настърган кашкавалНакрая заливаш със сос от саквасена сметана,прясно мляко ,сол и черен пипер.Запичаш и после поръсваш с кашкавал.Тази рецепта става по-бавно.
Кюфтета с доматено винен сос500 гр кайма
1/2 ч.ч. сухар накиснат в прясно мляко
1/2 ч;л. риган
1 яйце
сол,черен пипер
Объркват се кюфтетата и после се оформят на точета,които запържвате в загрят зехтин,но малко колкото само да побелеят и се изваждат в чиния върху салфетка
Сос
около 4 домата или 250 гр консерва обелени и нарязани на ситни кубчета
1 чаша бяло вино
1 голяма глава лук нарязан на ситно
1-2 скилидки чесън
2 с.л. риган
1/2 чаша нарязан магданоз
В зехтина от кюфтетата,задушавате лука и чесъна като добавяте малко вода около 10 мин.Връщате кюфтета ,добавяте доматите и виното и захлупвате.Варите около 30 мин на тих огън ,после слагате ригана и магданоза и довършвате варенето докато виното напълно се изпари
Това е
Гретените са два.
Гретен с тортелиниКупуваш си готови тортелини и ги заливаш със смес от 500 гр бита сметана,около 750 гр прясно мляко,чесън,сол,черен пипер и хоп във фурната.Като са почти готови настъргваш отгоре кашкавал и запичаш
Гретен с картофи
Нарязваш картофите на тънки шайби,намазваш тавичката с масло,и намазваш с настърган чесън и започваш да редиш ред картофи,ред настърган кашкавалНакрая заливаш със сос от саквасена сметана,прясно мляко ,сол и черен пипер.Запичаш и после поръсваш с кашкавал.Тази рецепта става по-бавно.
Кюфтета с доматено винен сос500 гр кайма
1/2 ч.ч. сухар накиснат в прясно мляко
1/2 ч;л. риган
1 яйце
сол,черен пипер
Объркват се кюфтетата и после се оформят на точета,които запържвате в загрят зехтин,но малко колкото само да побелеят и се изваждат в чиния върху салфетка
Сос
около 4 домата или 250 гр консерва обелени и нарязани на ситни кубчета
1 чаша бяло вино
1 голяма глава лук нарязан на ситно
1-2 скилидки чесън
2 с.л. риган
1/2 чаша нарязан магданоз
В зехтина от кюфтетата,задушавате лука и чесъна като добавяте малко вода около 10 мин.Връщате кюфтета ,добавяте доматите и виното и захлупвате.Варите около 30 мин на тих огън ,после слагате ригана и магданоза и довършвате варенето докато виното напълно се изпари
Това е
Re: Какво сготвих днес
Ида ето това е - Телешко роти
Есетра не съм приготвяла,но бих я посолила сложила масло,завия в хартия за печене,малко бяло вино в тавичката и хоп във фурната!
Есетра не съм приготвяла,но бих я посолила сложила масло,завия в хартия за печене,малко бяло вино в тавичката и хоп във фурната!
Re: Какво сготвих днес
Телешко роти
около 1 кг телешко месо,което се завива с тънка ивичка сланина и се завръзва с конец
Шпекова се с няколко скилидки чесън.Намазва се отгоре и отдолу с олио.Поръсете с малко чубрица.Поставя се в предварително загрята фурна до 200 градуса и се оставя да се пече 1час.На 40-та минута се залива със соса,който е пуснало.Солта и чернипя пипер се поставят НАКРАЯ на готвенето.
2 вариант
Телешко приготвено като в първата рецепта около 1 кг
40 гр масло
1 глава лук
телешки бульон
1 чаша бяло вино
1 с.л.чубрица
1Ч.л.босилек
500 гр печурки
В тенджерата под налягане загрявате маслото и запържвате ротите от всички страни до златисто,след това прибавете ситно нарязания лук,солта и черния пипер.В една купичка разбъркайте телешкия бульон,чубрицата,босилека,виното и 1 чаша вода.Залейте месото,прибавете гъбите нарязани и разбъркайте.След завиране варете 30 мин.на килограм .
около 1 кг телешко месо,което се завива с тънка ивичка сланина и се завръзва с конец
Шпекова се с няколко скилидки чесън.Намазва се отгоре и отдолу с олио.Поръсете с малко чубрица.Поставя се в предварително загрята фурна до 200 градуса и се оставя да се пече 1час.На 40-та минута се залива със соса,който е пуснало.Солта и чернипя пипер се поставят НАКРАЯ на готвенето.
2 вариант
Телешко приготвено като в първата рецепта около 1 кг
40 гр масло
1 глава лук
телешки бульон
1 чаша бяло вино
1 с.л.чубрица
1Ч.л.босилек
500 гр печурки
В тенджерата под налягане загрявате маслото и запържвате ротите от всички страни до златисто,след това прибавете ситно нарязания лук,солта и черния пипер.В една купичка разбъркайте телешкия бульон,чубрицата,босилека,виното и 1 чаша вода.Залейте месото,прибавете гъбите нарязани и разбъркайте.След завиране варете 30 мин.на килограм .
Re: Екзотики разни
Да ви пусна рецепта за най-вкусното и типично за Нант ядене
Галет Бретон
За 6 човека
500 гр типово брашно
15 гр морска сол
1 яйце
около 70 гр вода
малко масло за пърженето
Приготвяне
В голяма купа изсипвате брашното,правите кладенче в средата и слагате солта и яйцето.Бавно започвате да наливате водата,като бъркате постоянно с дъвена лъжица,за да може да влиза въздух в тестото и да стане пухкаво.
Оставете да почине около 1 час
След това ако тестото е гъсто добавете още вода /консистенцията е като за тесто за палачинки/
Намазвате дъното на голям тиган с масло и запържвате по 1минута и половина от всяка страна,гарнирате с парче шунка,настърган грюер и едно яйце.
Цгъвате във форма на плик за писмо.Яйцето остава рохко
Консумира се със сидер /ябълково вино /
Ето и картинка за по-нагледно
Галет Бретон
За 6 човека
500 гр типово брашно
15 гр морска сол
1 яйце
около 70 гр вода
малко масло за пърженето
Приготвяне
В голяма купа изсипвате брашното,правите кладенче в средата и слагате солта и яйцето.Бавно започвате да наливате водата,като бъркате постоянно с дъвена лъжица,за да може да влиза въздух в тестото и да стане пухкаво.
Оставете да почине около 1 час
След това ако тестото е гъсто добавете още вода /консистенцията е като за тесто за палачинки/
Намазвате дъното на голям тиган с масло и запържвате по 1минута и половина от всяка страна,гарнирате с парче шунка,настърган грюер и едно яйце.
Цгъвате във форма на плик за писмо.Яйцето остава рохко
Консумира се със сидер /ябълково вино /
Ето и картинка за по-нагледно
Re: Екзотики разни
Тесто за креп /палачинки/
• За 6 човека
• Продължителност 30 мин
Ingrédients pour Pâte à Crêpe :
• 125 g брашно
• 30 g разтопено масло
• 5 g сол
• 3 яйца
• 3 dl de прясно мляко
• 2 супени лъжици олио
• 2 кафени лъжички есенция от ром,захар
1 Пригответе всички продукти
2 Изсипите брашното и оформете кладенче в средата
3 Поставете в центъра на кланденчето солта,захарта и яйцата
4 С помощта на бъркалка започнете постепенно включване на брашното в сместта
5 В прдължение на бъркането започнете прибавянето на студеното мляко ,докато накрая не се абсорбира цялото брашно
6 Продължете бъркането до получаване на хомогенна смес,която минавате през цедка ,за да се отстранят гранулите
7 Разтопете маслото
8 Прибавете го към тестото,което оставате да престои минимум час преди пържене
Солен карамел
за 6 човека
24 бучки захар
150 мл вода
45 гр масло
6 супени лъжиц прясна сметана
1 кафена лъжичка морска сол
Приготвяне
Сложете захарта и водата на силен огън.Изчакайте до карамелизирането и махнете от огъня
Прибавете маслото и разбъркайте добре
После поставете на слаб огън
Прибавете сметаната и бъркайте докато крема стане гладък
После мажете палачинката с това и приятен апетит!Аз лично умирам за това!
• За 6 човека
• Продължителност 30 мин
Ingrédients pour Pâte à Crêpe :
• 125 g брашно
• 30 g разтопено масло
• 5 g сол
• 3 яйца
• 3 dl de прясно мляко
• 2 супени лъжици олио
• 2 кафени лъжички есенция от ром,захар
1 Пригответе всички продукти
2 Изсипите брашното и оформете кладенче в средата
3 Поставете в центъра на кланденчето солта,захарта и яйцата
4 С помощта на бъркалка започнете постепенно включване на брашното в сместта
5 В прдължение на бъркането започнете прибавянето на студеното мляко ,докато накрая не се абсорбира цялото брашно
6 Продължете бъркането до получаване на хомогенна смес,която минавате през цедка ,за да се отстранят гранулите
7 Разтопете маслото
8 Прибавете го към тестото,което оставате да престои минимум час преди пържене
Солен карамел
за 6 човека
24 бучки захар
150 мл вода
45 гр масло
6 супени лъжиц прясна сметана
1 кафена лъжичка морска сол
Приготвяне
Сложете захарта и водата на силен огън.Изчакайте до карамелизирането и махнете от огъня
Прибавете маслото и разбъркайте добре
После поставете на слаб огън
Прибавете сметаната и бъркайте докато крема стане гладък
После мажете палачинката с това и приятен апетит!Аз лично умирам за това!
Френска кухня
Рецепта за Фондю
Необходимо е да имате обаче и специален съд за него
Продукти за 4 човека
330 гр сирене Emmental или Appenzel/единия от тези два вида е задължителен
от следващите видове сирена избирате два също в количество по 330 гр - Beaufort,Jura,Gruyere,Comte
400 мл бяло вино
2 скилидки чесън
50 гр гроздова ракия
1 ч.л. горчица
черен пипер
Хляб ,нарязан на късчета колкото искате
Намазвате дъното на съда за фондю със счукания чесън.Поставяте съда на котлона.След това прибавяте чашата вино и когато то заври постепенно прибавяте нарязаните на ситно сирена,като бъркате непрекъснато във вид на осморка,когато стане еднородна смес прибавяте горчицата,черния пипер и ракията.След това съдът се премества върху спиртната горелка и започва яденето.Всяко късче хляб се набожда на вилицата за фондю и се стремите да достигнете дъното ,за да имате повече кашкавалена смес върху хляба.Не се пие вода по време на яденето,а само бяло вино.Водата вдтърдява стопената смес от сирена и става много тежко ,а може и корема да ви заболи.
Необходимо е да имате обаче и специален съд за него
Продукти за 4 човека
330 гр сирене Emmental или Appenzel/единия от тези два вида е задължителен
от следващите видове сирена избирате два също в количество по 330 гр - Beaufort,Jura,Gruyere,Comte
400 мл бяло вино
2 скилидки чесън
50 гр гроздова ракия
1 ч.л. горчица
черен пипер
Хляб ,нарязан на късчета колкото искате
Намазвате дъното на съда за фондю със счукания чесън.Поставяте съда на котлона.След това прибавяте чашата вино и когато то заври постепенно прибавяте нарязаните на ситно сирена,като бъркате непрекъснато във вид на осморка,когато стане еднородна смес прибавяте горчицата,черния пипер и ракията.След това съдът се премества върху спиртната горелка и започва яденето.Всяко късче хляб се набожда на вилицата за фондю и се стремите да достигнете дъното ,за да имате повече кашкавалена смес върху хляба.Не се пие вода по време на яденето,а само бяло вино.Водата вдтърдява стопената смес от сирена и става много тежко ,а може и корема да ви заболи.
Последно промяна от DOBI на Дек 13, '09, 19:42, променено общо 1 път.
Re: Френска кухня
Ето едно любимо мое ядене
Стек Тартар
за 2 човека
250 гр прясно телешко филе
1 жълтък на яйце
1 кафена л. дижонска горчица
1 с.л. смлян лук
1 с.л. каперси
1 кафена л. сос Worcestershire
1 с.л. кетчуп
няколко капки сос Табаско
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
1 кафена л. ситно нарязан магнаноз
Телешкото филе се нарязва на много ситно с нож /получава се почти като кайма,не ме мели с машинка!/
В голяма купа смесете всички подправки до получаване на еднородна смес.Прибавете месото и магданоза ,разбъркайте.Похлупете с една чиния ,а купата поставете за около 5 минути в друга,по-голяма в която има натрошен лед.Сервира се с пържени картофки,като стека се оформя във вид на купчинка
Стек Тартар
за 2 човека
250 гр прясно телешко филе
1 жълтък на яйце
1 кафена л. дижонска горчица
1 с.л. смлян лук
1 с.л. каперси
1 кафена л. сос Worcestershire
1 с.л. кетчуп
няколко капки сос Табаско
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
1 кафена л. ситно нарязан магнаноз
Телешкото филе се нарязва на много ситно с нож /получава се почти като кайма,не ме мели с машинка!/
В голяма купа смесете всички подправки до получаване на еднородна смес.Прибавете месото и магданоза ,разбъркайте.Похлупете с една чиния ,а купата поставете за около 5 минути в друга,по-голяма в която има натрошен лед.Сервира се с пържени картофки,като стека се оформя във вид на купчинка
Re: Френска кухня
Ох, нали имаше едни такива уреди, които облъчват месо и яйца, за дезинфекция, без топлинна обработка? Някой знае ли нещо повече?