Страница 1 от 5

Подправки всякакви

Публикувано на: Ное 24, '09, 09:45
от Satori
По тази част продължавам да съм фен на кърито, което купувам от арабските магазинчета по Женския. Съчетавам го с млян кимион, пак оттам, и го слагам на постните манджи. Картофи, карфиол, леща, зеле, нахут и пр. и пр. Идеално ми замества вегетата, която преди редовно използвах, но престанах заради имията в нея.
Друго откритие ми е готовата им подправка за фалафел - идеална е за кюфтета от месо и изобщо за кайма.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Ное 24, '09, 12:27
от ravik
Да добавя една снимка, че да замирише на подправки :D :
Изображение

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Ное 24, '09, 13:46
от Blue sky
А пише ли какво съдържа тази подправка за фалафел. Аз сама си смесвам в бурканчета миксове, като се ръководя от съдържанието на готовите подправки за нещо си, слагам същите неща, но пропускам химията, получава се доста добре, макар че не е точно същото, като няма натриев глутамат ;) :mrgreen:

Напроследък много експериментирам с риба и уцелих две страхотни комбинации.
Лаврак - ръся го с много копър, чер пипер, слагам по 1 бахар на една риба, кориандър на зърна, малко зехтин.

Правих и калкан, с него особено се гордея, защото стана фантастичен, въпреки пророкуването на разни рибни експерти, че само пържен бил вкусен. Та него мъж ми го разпарчетоса на порции, махна всички перки, кожи и излишни работи. А аз завих всяко парче във фолио, като го натрих със зехтин и сложих горните подправки, плюс чесън на прах и мащерка, стана, мммммммммм, великолепно. И разбира се, това което съм споделяла, но пак да го кажа, задължително вече, след прочит в една стара руска книга, кисна рибата преди готвене за поне час в лимон, оцет или бяло сухо вино, а най-вкусно става в смес от трите :roll:

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Ное 24, '09, 14:21
от Satori
Цъ, не пише какво съдържа подправката за фалафел. Бахар, в комбинация с даф. лист и черен пипер задължително слагам на печен лаврак, ципура или скумрия. Задължително ги пека в малко бяло вино - имам едно домашно, възкисело - идеално е.
Бахарът, пак в тази комбинация, е основна подправка на паприкаш или яхния със зелени домати у нас, както и на постни картофи, ако не слагам къри. Кориандъра го слагам на черен дроб. Като правя крем супа или нещо като пастет.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Ное 24, '09, 15:25
от Blue sky
Сега остава да дадеш и рецептите за тази яхния и за пастета от дробчета. А това за картофите и бахара, наистина ме изненада. Дайте и други странни и нетипични комбинации моля.
Аз например слагам розмарин на боб, копър на леща и разни други които после ще допълня.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Ное 24, '09, 15:44
от Satori
Blue sky написа:Сега остава да дадеш и рецептите за тази яхния и за пастета от дробчета. А това за картофите и бахара, наистина ме изненада. Дайте и други странни и нетипични комбинации моля.
Аз например слагам розмарин на боб, копър на леща и разни други които после ще допълня.
Ето за дроба:

Свински или телешки дроб, вари се, нарязан на парченца, със сол и олио на вкус. Към края може да се сложи чушка и/или лук. Като се свари добре - около 40 минути, се пасира и се сгъстява с малко размито във вода брашно. Или пък се прави като супа, ако е повече водата първоначално. В началото на варенето слагам кориандър и черен пипер.

Розмарин ще пробвам на бобови. Иначе досега съм го ползвала само на риба, бели меса - агне, пиле, свинско и кайма - сос за спагети болонезе.

Яхнията - взима се пиле или друго бяло месо - например свинско или пилешко /купуваме био-пиле, уж, от Пикадили/. Сварява се месото почти до готовност. Преди това може да се кавардиса заедно с лука. Като стане месото, се прибавят нарязяните зелени чушки или нарязанети зелени домати. Подправките са бахар, дафинов лист и черен пипер и сол. Накрая, 5 минути преди да се вдигне от огъня, се слага размито във вода брашно, за сгъстяване. Сервира се с бял ориз, сготвен отделно по следния начин: басмчати ориз се почиства и змива. Вари се с малко мазнина /олио или масло/ и сол на вкус, в съотношение 1:2. Ако е обикновен ориз - 1:2.5.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Ное 24, '09, 17:19
от Siamka
Да се включа и аз. Също голям фен на поправките - на по-миризливите и силните в частност.

Къри - на почти всичко, особено на карфиол, на червената леща, на зеле последния път експериментирах.
Дафинов лист и бахар - на праз с домати, праз с риба, само на скумрия с домати - много й върви.
Копър - постен грах с картофи и домати - върви си ужасно много. Не съм очаквала такава комбинация.
Канела - ястия с кайма и домати - особено сосове за паста, но все пак трябва човек да е свикнал, защото почти никой не го възприема.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Дек 15, '09, 22:16
от nikolica
Преди приготвяне на риба слагам розмарин да постои малко, добива приятен аромат(преди приготвяне махам розмарина)

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Дек 16, '09, 12:20
от Titi
И аз съм голям фен на подправките, винаги купувам с размах каквото видя и шкафа ми е пълен, но така е много удобно. Та да кажа, че винаги когато готвя пилешко слагам пресен джинджифил, настърган. Много харесвам и чесновия пипер, използвам го почти навсякъде.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Дек 16, '09, 13:25
от orkud
И аз купувам каквото ми попадне и почти винаги правя различни комбинации от вкусове. Познатите ми коментират, че никога едно ястие у нас не е едно и също и това много им харесва ;) Спазвам едно правило, никога при комбиниране на повече от две неща не слагам повече от щипка от всяка подправка, за да не кърти от аромати :nod: Повечето от комбинациите си ги правя сама и то на момента, а не предварително подготвени за различни ястия. Една от предпочитаните подправки при пиле и картофи е тарос, при пици - майорана и босилек, при риба - девесил и при боб също. Оттук нататък още нещо на фантазия :hihihi: