Страница 1 от 5
Подправки всякакви
Публикувано на: Ное 24, '09, 09:45
от Satori
По тази част продължавам да съм фен на кърито, което купувам от арабските магазинчета по Женския. Съчетавам го с млян кимион, пак оттам, и го слагам на постните манджи. Картофи, карфиол, леща, зеле, нахут и пр. и пр. Идеално ми замества вегетата, която преди редовно използвах, но престанах заради имията в нея.
Друго откритие ми е готовата им подправка за фалафел - идеална е за кюфтета от месо и изобщо за кайма.
Re: Подправки всякакви
Публикувано на: Ное 24, '09, 12:27
от ravik
Да добавя една снимка, че да замирише на подправки
:
Re: Подправки всякакви
Публикувано на: Ное 24, '09, 13:46
от Blue sky
А пише ли какво съдържа тази подправка за фалафел. Аз сама си смесвам в бурканчета миксове, като се ръководя от съдържанието на готовите подправки за нещо си, слагам същите неща, но пропускам химията, получава се доста добре, макар че не е точно същото, като няма натриев глутамат
Напроследък много експериментирам с риба и уцелих две страхотни комбинации.
Лаврак - ръся го с много копър, чер пипер, слагам по 1 бахар на една риба, кориандър на зърна, малко зехтин.
Правих и калкан, с него особено се гордея, защото стана фантастичен, въпреки пророкуването на разни рибни експерти, че само пържен бил вкусен. Та него мъж ми го разпарчетоса на порции, махна всички перки, кожи и излишни работи. А аз завих всяко парче във фолио, като го натрих със зехтин и сложих горните подправки, плюс чесън на прах и мащерка, стана, мммммммммм, великолепно. И разбира се, това което съм споделяла, но пак да го кажа, задължително вече, след прочит в една стара руска книга, кисна рибата преди готвене за поне час в лимон, оцет или бяло сухо вино, а най-вкусно става в смес от трите
Re: Подправки всякакви
Публикувано на: Ное 24, '09, 14:21
от Satori
Цъ, не пише какво съдържа подправката за фалафел. Бахар, в комбинация с даф. лист и черен пипер задължително слагам на печен лаврак, ципура или скумрия. Задължително ги пека в малко бяло вино - имам едно домашно, възкисело - идеално е.
Бахарът, пак в тази комбинация, е основна подправка на паприкаш или яхния със зелени домати у нас, както и на постни картофи, ако не слагам къри. Кориандъра го слагам на черен дроб. Като правя крем супа или нещо като пастет.
Re: Подправки всякакви
Публикувано на: Ное 24, '09, 15:25
от Blue sky
Сега остава да дадеш и рецептите за тази яхния и за пастета от дробчета. А това за картофите и бахара, наистина ме изненада. Дайте и други странни и нетипични комбинации моля.
Аз например слагам розмарин на боб, копър на леща и разни други които после ще допълня.
Re: Подправки всякакви
Публикувано на: Ное 24, '09, 15:44
от Satori
Blue sky написа:Сега остава да дадеш и рецептите за тази яхния и за пастета от дробчета. А това за картофите и бахара, наистина ме изненада. Дайте и други странни и нетипични комбинации моля.
Аз например слагам розмарин на боб, копър на леща и разни други които после ще допълня.
Ето за дроба:
Свински или телешки дроб, вари се, нарязан на парченца, със сол и олио на вкус. Към края може да се сложи чушка и/или лук. Като се свари добре - около 40 минути, се пасира и се сгъстява с малко размито във вода брашно. Или пък се прави като супа, ако е повече водата първоначално. В началото на варенето слагам кориандър и черен пипер.
Розмарин ще пробвам на бобови. Иначе досега съм го ползвала само на риба, бели меса - агне, пиле, свинско и кайма - сос за спагети болонезе.
Яхнията - взима се пиле или друго бяло месо - например свинско или пилешко /купуваме био-пиле, уж, от Пикадили/. Сварява се месото почти до готовност. Преди това може да се кавардиса заедно с лука. Като стане месото, се прибавят нарязяните зелени чушки или нарязанети зелени домати. Подправките са бахар, дафинов лист и черен пипер и сол. Накрая, 5 минути преди да се вдигне от огъня, се слага размито във вода брашно, за сгъстяване. Сервира се с бял ориз, сготвен отделно по следния начин: басмчати ориз се почиства и змива. Вари се с малко мазнина /олио или масло/ и сол на вкус, в съотношение 1:2. Ако е обикновен ориз - 1:2.5.
Re: Подправки всякакви
Публикувано на: Ное 24, '09, 17:19
от Siamka
Да се включа и аз. Също голям фен на поправките - на по-миризливите и силните в частност.
Къри - на почти всичко, особено на карфиол, на червената леща, на зеле последния път експериментирах.
Дафинов лист и бахар - на праз с домати, праз с риба, само на скумрия с домати - много й върви.
Копър - постен грах с картофи и домати - върви си ужасно много. Не съм очаквала такава комбинация.
Канела - ястия с кайма и домати - особено сосове за паста, но все пак трябва човек да е свикнал, защото почти никой не го възприема.
Re: Подправки всякакви
Публикувано на: Дек 15, '09, 22:16
от nikolica
Преди приготвяне на риба слагам розмарин да постои малко, добива приятен аромат(преди приготвяне махам розмарина)
Re: Подправки всякакви
Публикувано на: Дек 16, '09, 12:20
от Titi
И аз съм голям фен на подправките, винаги купувам с размах каквото видя и шкафа ми е пълен, но така е много удобно. Та да кажа, че винаги когато готвя пилешко слагам пресен джинджифил, настърган. Много харесвам и чесновия пипер, използвам го почти навсякъде.
Re: Подправки всякакви
Публикувано на: Дек 16, '09, 13:25
от orkud
И аз купувам каквото ми попадне и почти винаги правя различни комбинации от вкусове. Познатите ми коментират, че никога едно ястие у нас не е едно и също и това много им харесва
Спазвам едно правило, никога при комбиниране на повече от две неща не слагам повече от щипка от всяка подправка, за да не кърти от аромати
Повечето от комбинациите си ги правя сама и то на момента, а не предварително подготвени за различни ястия. Една от предпочитаните подправки при пиле и картофи е тарос, при пици - майорана и босилек, при риба - девесил и при боб също. Оттук нататък още нещо на фантазия