Страница 4 от 5

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Окт 14, '15, 20:37
от mihaela123
Здравейте! Искам да попитам някой знае ли коя е подправката, която се слага на ориза и го прави по-зеленикав?

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Окт 14, '15, 23:25
от nadin
mihaela123 написа:Здравейте! Искам да попитам някой знае ли коя е подправката, която се слага на ориза и го прави по-зеленикав?
Аз знам че на ориза се слага куркума и шафран но те го правят жълтеникав не зеленикав :hmmm: . Сигурно зеленото е от нещо друго.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Окт 15, '15, 09:17
от libra
Джоджен си върви добре на вкус с ориза.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Окт 15, '15, 09:31
от Мария Николова
libra написа:Джоджен си върви добре на вкус с ориза.
А ако е с агнешко - много зелен лук, който го прави зелен. :daaa:

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Окт 15, '15, 10:31
от libra
Оф,точно за агнешкото се сетих и зеления лук,но реших да не го споменавам.Абе,то зелен цвят и с лапад и спанак може да се докара.
Да кажа,че калоферчето е точната подправка за агнешко,даже само ориз може да заизглежда на агнешко-толкова си отиват.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Ное 26, '15, 12:30
от nedka12
Ако позволите да се намеся, когато се прекали в дозирането с куркумата в ориза , цветът става зелен, също и супите, независимо от състава им. Случвало ми се е и заатва много внимавам като прибавям подправката към някои ястия. Лично не ми харесва зеленото което се получава.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Яну 7, '16, 17:53
от Did_ka
nedka12, сигурна ли си за куркумата ?
Според мен оцветява в жълто до оранжево, до сега не съм има случай да придобие друг цвят. Ползвам я в големи количества /особено при направата на „златно мляко“/

За „зеленото“ ще добавя още един избор - коприва. С нея оцветявам също палачинки, солени печива, супи и т.н. Бера връхчета коприва на пролет, мия и суша. Сушената коприва ползвам както за супи и ястия, така и смляна на прах като оцветител.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Апр 8, '17, 19:30
от apis
Самардала

Преди няколко години засадих няколко луковички самардала. Подариха ми и едно бурканче домашно приготвена подправка.
Дадоха ми рецепта:

След 10 май се откъсват листата от периферията на корена(грудката).Централното стъбло се остава т.к. това е цвета,
който по късно ще цъфти и ще даде семена.Цъфти юни месец.Листата са дълги около 35 см.,те са ядливата част от растението.
1.Могат да се ядат зелени.
2.Могат да се правят на подправка.Листата се смилат и се смесват със сол в еднакви пропорции 1:1 .
Слага се в тава и се суши в продължение на повече от един месец,на сянка,като се разбърква периодично,
по възможност може и по няколко пъти на ден.Не се суши на слънце.
Използва се вместо шарена сол на топлинно обработени вече ястия,т.е. не се подлага на термична обработка,
т.к. се губи аромата,изчезва.Слага се на яйца,меса,картофи,вместо сол.

Тяхната беше много финна.След изсушаване,те я смилат още веднъж.Това е по желание.Който иска може да си направи подправката.

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Юли 14, '17, 13:00
от mihaela123
Според вас коя е най-подходящата подправка за риба или по-конкретно за морун?

Re: Подправки всякакви

Публикувано на: Апр 11, '20, 21:11
от greeneyed
Когато бяхме на Чифлика и разменяхме китки, Иса беше донесла левурда. По нашия край това растение не се отглежда, та взех аз няколко стръка. :dovolen: Днес гледам аз едни листа :hmmm: , чудя се , а тя си се размножила. Откъснах няколко листа и ги сложих на картофената салата. Освен за разнообразие на местната кухня , съдържа полезности. ;)

Изображение