Подправки всякакви
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3130
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Подправки всякакви
На доматения сос или кетчуп,домашно приготвени, слагам канела,придава невероятен вкус.Сега пробваме диетата за отслабване и нормализиране на теглото с мед и канела.
http://otslabvane.us/%D1%87%D0%B0%D0%B9 ... %BD%D0%B5/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://otslabvane.us/%D1%87%D0%B0%D0%B9 ... %BD%D0%B5/" onclick="window.open(this.href);return false;
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
- ZAPLESKA
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1360
- Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
- Местоположение: до Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Подправки всякакви
чай от гьозум имал същия ефект дори и да е сушен а не пресен пак действалmucunka написа:На доматения сос или кетчуп,домашно приготвени, слагам канела,придава невероятен вкус.Сега пробваме диетата за отслабване и нормализиране на теглото с мед и канела.
http://otslabvane.us/%D1%87%D0%B0%D0%B9 ... %BD%D0%B5/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Подправки всякакви
баща ми е диабетик и в къщи винаги е пълно с канела - той похапва по ч.л. канела, разбъркана в 1/2 кафена чашка кисело мляко. аз редовно слагам канела , особено на местни ястия . майка ми също вече се научи да го прави
чудесна подправка е за шишчета / по арабски/ - не знам точно какви подправки още се слагат, но за канела съм сигурна
колкото до джинджифила, наистина е малко особен на мирис / поне на мене ми мирише на парфюм/ , но също е лекарство - мощен антиоксидант , потиска стом. секреция при язвено борни, противовъзпалително, аналгетично , противабактериално и противовирусно средство, макар и временно за последните две, понижава нивото на холестерола и триглицеридите / за атеросклероза, варикозни вени , флебит/ . и още , и още ....
препоръчва се и като чай в комбинация с мента, маточина, мащелка и салвия преди полет със самолет
чудесна подправка е за шишчета / по арабски/ - не знам точно какви подправки още се слагат, но за канела съм сигурна
колкото до джинджифила, наистина е малко особен на мирис / поне на мене ми мирише на парфюм/ , но също е лекарство - мощен антиоксидант , потиска стом. секреция при язвено борни, противовъзпалително, аналгетично , противабактериално и противовирусно средство, макар и временно за последните две, понижава нивото на холестерола и триглицеридите / за атеросклероза, варикозни вени , флебит/ . и още , и още ....
препоръчва се и като чай в комбинация с мента, маточина, мащелка и салвия преди полет със самолет
"Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z. x е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена." А. Айнщайн
http://darinaivanova.snimka.bg/hobby/2011.593300.25139445" onclick="window.open(this.href);return false;
http://darinaivanova.snimka.bg/hobby/2011.593300.25139445" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Подправки всякакви
Босилекът върви на всякакви зеленчукови манджи, т.е. от летни зеленчуци, особено патладжани, домати, тиквички. Слагам го и на леща, и на боб, и на нахут /на нахута е много добра комбинация/ и на картофи. Говоря за пресния - дръжките слагам с другите зеленчуци, а накрая няколко пресни листа и 1-2 скилидки чесън. Сухият го слагам пак на бобовите варива. Съчетанието зрял боб със сух джоджен и босилек е страхотна. Веднъж ядох пиле на грил, оваляно в сух босилек, и беше направо върхът. Една бивша приятелка много готвеше с босилек, и аз от нея се научих. От нея прихванах и да го слагам суров в салата - в шопската е страхотно. Върви на всякакви видове сирена. Не съм го слагала на меса, така че не мога да кажа от опит.
Re: Подправки всякакви
Като си купя връзка босилек от пазара - ползвам там каквото ползвам - предимно за паста и салати, след което откъсвам листенцата и цвета (ако има такъв) и ги заливам със зехтин. Престояват седмица, след това ползвам като дресинг към салати примесен с лимон, сол и черен пипер. В други случаи смесвам с пармезан, начукани кедрови ядки и ето ти песто -домашно
Re: Подправки всякакви
Всяко лято, ама без изключение, имам на терасата саксия с босилек. Обожавам босилека, зимата ползвам и сух за салата от домати, но пресния ми е фаворит. Слагам го и на всичко пилешко.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- scleri
- Кафе машина
- Мнения: 3886
- Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
- Дал благодарност: 59 пъти
- Получил благодарност: 283 пъти
Re: Подправки всякакви
Имате ли представа каква е разликата между сминдух и чимен. Повечето хора казват че подправката сминдух е изсушена зелената част на растението, а чимен се наричат семената на същото растение. Някои обаче твърдят че чимена е растение близко до сминдуха, но различно от него.
Идва сезона на кайзерованите мръвки и въпроса става актуален.
Идва сезона на кайзерованите мръвки и въпроса става актуален.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10129
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 381 пъти
- Получил благодарност: 1092 пъти
Re: Подправки всякакви
Ето това намерих по въпроса :
http://mandja.com/podpravki/sminduh-ili-chimen" onclick="window.open(this.href);return false;
Названието “чимен” се използва само за семената, докато “сминдух” – за цялото растение, което е основна съставка на нашата “шарена сол”
http://hamhum.net/content/view/225/121/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ситно смлените изсушени стъбла и листа на сминдуха се наричат сминдух.
А смлените на прах семена на това растение, Trigonella foenum-graecum (сминдух) се наричат чимен.
http://mandja.com/podpravki/sminduh-ili-chimen" onclick="window.open(this.href);return false;
Названието “чимен” се използва само за семената, докато “сминдух” – за цялото растение, което е основна съставка на нашата “шарена сол”
http://hamhum.net/content/view/225/121/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ситно смлените изсушени стъбла и листа на сминдуха се наричат сминдух.
А смлените на прах семена на това растение, Trigonella foenum-graecum (сминдух) се наричат чимен.
- mihaela123
- Kъсо кафе
- Мнения: 60
- Регистриран на: Авг 16, '15, 18:28
- Местоположение: Shumen