Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Най-хубавта извара естествено я прави мама По-скоро правеше,щото вече не гледат животни.По нашия край и викат ишумик.Ха-ха ,за първи път виждам тази дума написана и ми изглежда адски смешна.Та събираше мама млякото от няколко дни в една голяма тенджера, но не го слагаше в хладилника,а отгоре .И след 2 или 3 дни го слагаше да се вари на много тих огън.То естествено се пресича,разбъркваше го леко само 1 път(за да стане ишумикът на по-едри бучки),заливаше със студена вода-като се утаи хубаво го прецеждаше през тензух.Вероятно никога няма да забравя вкуса на извара от истинско мляко
-
- Наркоман
- Мнения: 11643
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 63 пъти
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Хм,аз ще бъда втора след майка ти,която го произвежда-най-редовно в селската фурна ми продават пресечено прясно мляко.Вчера върнах една бутилка,тъкмо се чудех дали от това не става извара.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Ставаlibra написа:Хм,аз ще бъда втора след майка ти,която го произвежда-най-редовно в селската фурна ми продават пресечено прясно мляко.Вчера върнах една бутилка,тъкмо се чудех дали от това не става извара.
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Ами опитай и после сподели резултата И ако ти е множко можеш да съхраняваш няколко месеца във фризер-изобщо не си променя вкуса след замразяване
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
За мен изварата няма вкус.. като тебешир еBi_ написа:Ами опитай и после сподели резултата И ако ти е множко можеш да съхраняваш няколко месеца във фризер-изобщо не си променя вкуса след замразяване
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Миналата година бях луднала да си правя сирене сама.Правех го точно по рецептата ,описана на упътването на маята,описано от Роза.Удобно е,щото към комплекта си има и цедило(с тензух остават влакънца).Страхотно сирене си става.Важно е млякото да е мляко и да се уцели точната температура.Най-добрия вариант е да е току-що издоено(това е идеалната температура).Това няма как да го осъществя,така,че се загрява до към 30-35градуса
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Това го прочетох като "екскурзовод на живописни биоединици из балканя ".johnstalker написа: .....Имам голям експириънс като екскурзовод на животински биоединици из балканя и помощник мандраджия съм бил даже!
....
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Ами пасЪл съм овце, кози, крави от малък Демек, и овчар съм.. и козар съм.. че и ковбой съм бил!
-
- Дълго кафе
- Мнения: 149
- Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Ковбой си е той и сега. Да го видите само с шапката и с китарата. Като намеря снимката ще я пусна...
Иначе това за сиренето и прочее е много интересно. Определено ще се прави!
--Николай
Иначе това за сиренето и прочее е много интересно. Определено ще се прави!
--Николай
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 952
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 24 пъти
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
О, жестоко се лъжеш приятелю!!!johnstalker написа: За мен изварата няма вкус.. като тебешир е
Изварата е мноооого вкусно нещо! НО само, ако се направи от истинско прясно мляко - сварено или несварено!!!
Някъде бяхме писали за млека и сирена, Тити май като квасеше мляко, в нейната тема...
Добрата извара запазва сладникавия вкус на млякото и мазнинка си има... С печен пипер е нещо велико!!!
Нико, непременно си направи сирене! Няма нищо общо с купешкото сирене... Не пропускай да опиташ този уникален вкус - безсолно сирене, леко осолено съвсем прясно, отлежало сиренце...
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!