Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
Bi_
Кафевар/ка/
Мнения: 991
Регистриран на: Дек 12, '09, 14:57
Местоположение: РУСЕ

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от Bi_ »

Най-хубавта извара естествено я прави мама :hihihi: По-скоро правеше,щото вече не гледат животни.По нашия край и викат ишумик.Ха-ха ,за първи път виждам тази дума написана и ми изглежда адски смешна.Та събираше мама млякото от няколко дни в една голяма тенджера, но не го слагаше в хладилника,а отгоре .И след 2 или 3 дни го слагаше да се вари на много тих огън.То естествено се пресича,разбъркваше го леко само 1 път(за да стане ишумикът на по-едри бучки),заливаше със студена вода-като се утаи хубаво го прецеждаше през тензух.Вероятно никога няма да забравя вкуса на извара от истинско мляко :hmmmmmm:
libra
Наркоман
Мнения: 11643
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 90 пъти
Получил благодарност: 63 пъти

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от libra »

Хм,аз ще бъда втора след майка ти,която го произвежда-най-редовно в селската фурна ми продават пресечено прясно мляко.Вчера върнах една бутилка,тъкмо се чудех дали от това не става извара.
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от johnstalker »

libra написа:Хм,аз ще бъда втора след майка ти,която го произвежда-най-редовно в селската фурна ми продават пресечено прясно мляко.Вчера върнах една бутилка,тъкмо се чудех дали от това не става извара.
Става :) :daaa:
Аватар
Bi_
Кафевар/ка/
Мнения: 991
Регистриран на: Дек 12, '09, 14:57
Местоположение: РУСЕ

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от Bi_ »

Ами опитай и после сподели резултата :daaa: И ако ти е множко можеш да съхраняваш няколко месеца във фризер-изобщо не си променя вкуса след замразяване
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от johnstalker »

Bi_ написа:Ами опитай и после сподели резултата :daaa: И ако ти е множко можеш да съхраняваш няколко месеца във фризер-изобщо не си променя вкуса след замразяване
:) За мен изварата няма вкус.. като тебешир е :)
Аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 3786
Регистриран на: Ное 27, '09, 23:24
Местоположение: Варна

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от al.yank »

Миналата година бях луднала да си правя сирене сама.Правех го точно по рецептата ,описана на упътването на маята,описано от Роза.Удобно е,щото към комплекта си има и цедило(с тензух остават влакънца).Страхотно сирене си става.Важно е млякото да е мляко и да се уцели точната температура.Най-добрия вариант е да е току-що издоено(това е идеалната температура).Това няма как да го осъществя,така,че се загрява до към 30-35градуса
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Аватар
ravik
Кафе машина
Мнения: 4636
Регистриран на: Ное 23, '09, 16:09
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от ravik »

johnstalker написа: .....Имам голям експириънс като екскурзовод на животински биоединици из балканя и помощник мандраджия съм бил даже! :)
....
Това го прочетох като "екскурзовод на живописни биоединици из балканя ". :D
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от johnstalker »

Ами пасЪл съм овце, кози, крави от малък :) Демек, и овчар съм.. и козар съм.. че и ковбой съм бил! ;)
Голем Бел Нико
Дълго кафе
Мнения: 149
Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от Голем Бел Нико »

Ковбой си е той и сега. Да го видите само с шапката и с китарата. Като намеря снимката ще я пусна...

Иначе това за сиренето и прочее е много интересно. Определено ще се прави!

--Николай
Аватар
gonel
Кафевар/ка/
Мнения: 952
Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 24 пъти

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от gonel »

johnstalker написа: :) За мен изварата няма вкус.. като тебешир е :)
О, жестоко се лъжеш приятелю!!!
Изварата е мноооого вкусно нещо! НО само, ако се направи от истинско прясно мляко - сварено или несварено!!!
Някъде бяхме писали за млека и сирена, Тити май като квасеше мляко, в нейната тема...
Добрата извара запазва сладникавия вкус на млякото и мазнинка си има... С печен пипер е нещо велико!!!

Нико, непременно си направи сирене! Няма нищо общо с купешкото сирене... Не пропускай да опиташ този уникален вкус - безсолно сирене, леко осолено съвсем прясно, отлежало сиренце... :potekoha: :potekoha: :potekoha:
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”