Зимни мезета и салати
Re: Зимни мезета и салати
Калико,непременно вземи и дай тук рецептатаcalico написа:Малеееей, каква туршийка ядох преди малко току що направена, донесоха ми да опитам - от малки кубченца бланширан патладжан и печена чушка с чесън, магданоз и разни маринати,
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Зимни мезета и салати
Тия дни работя консервен комбинат
да ви напиша тази превъзходна зимна салата от печени чушки и бланширан патладжан.
За една доза, излизат около 6 стандартни буркана:
3 кг чушки
2 кг патладжани
1 връзка магданоз
2-3 глави чесън
за маринатата: 400 гр оцет + 400 гр олио + 200 гр захар.
Започва се с патладжаните, щото трябва да престоят 1-2 часа. Обелени, се нарязват на малки кубчета, около 1 см. Слагат се в доста подсолена вода, за да се изкиснат за около 2 часа.
През това време чушките се изпичат(без семето) и се нарязват на ивички. Аз режа по дължина на две и после напречно. Нарязва се на ситно магданоза, чесъна се обелва (аз слагам 4 глави) и по-едрите скилидки се нарязват на две или три.
Всичко това се обърква в голяма тава, после там ще се добави и патладжана.
Слага се маринатата да заври. Взема се от кубчетата патладжан около две шепи и се пуща във врящата марината. Бланшира се след завирането й около 3-5 минути. После следващите кубчета и така докато свърши патладжана. След ваденето патладжана трябва да е сменил цвета си, става полупрозрачен и стъклен и почти готов за ядене. Бланширайте под капак за да не ви се изпари маринатата
В тавата всичко се размесва добре и се посолява на вкус. Пълнят се бурканите до около 2 см под ръба, долива се по малко отгоре от останалата марината и се стерилизира 10 минути.
Бързо, лесно и вкусно, наистина.
п.п. с червени чушки е по-красиво
а утре ще правя камби по нова рецепта
да ви напиша тази превъзходна зимна салата от печени чушки и бланширан патладжан.
За една доза, излизат около 6 стандартни буркана:
3 кг чушки
2 кг патладжани
1 връзка магданоз
2-3 глави чесън
за маринатата: 400 гр оцет + 400 гр олио + 200 гр захар.
Започва се с патладжаните, щото трябва да престоят 1-2 часа. Обелени, се нарязват на малки кубчета, около 1 см. Слагат се в доста подсолена вода, за да се изкиснат за около 2 часа.
През това време чушките се изпичат(без семето) и се нарязват на ивички. Аз режа по дължина на две и после напречно. Нарязва се на ситно магданоза, чесъна се обелва (аз слагам 4 глави) и по-едрите скилидки се нарязват на две или три.
Всичко това се обърква в голяма тава, после там ще се добави и патладжана.
Слага се маринатата да заври. Взема се от кубчетата патладжан около две шепи и се пуща във врящата марината. Бланшира се след завирането й около 3-5 минути. После следващите кубчета и така докато свърши патладжана. След ваденето патладжана трябва да е сменил цвета си, става полупрозрачен и стъклен и почти готов за ядене. Бланширайте под капак за да не ви се изпари маринатата
В тавата всичко се размесва добре и се посолява на вкус. Пълнят се бурканите до около 2 см под ръба, долива се по малко отгоре от останалата марината и се стерилизира 10 минути.
Бързо, лесно и вкусно, наистина.
п.п. с червени чушки е по-красиво
а утре ще правя камби по нова рецепта
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Зимни мезета и салати
Моля ви, напишете ми изпитана и лесна рецепта за лютеница. И в наше село тази година реколтата от домати, чушки и патладжан е богата, та ми се иска да направя няколко бурканчета с лютеница. Правила съм веднъж, преди няколко години, получи се вкусно, но не помня рецептата. Чакам вашите идеиcalico написа:Тия дни работя консервен комбинат
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- kannamy
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1447
- Регистриран на: Яну 16, '12, 16:36
- Местоположение: София/Богьовци
- Дал благодарност: 12 пъти
- Получил благодарност: 52 пъти
Re: Зимни мезета и салати
5кг.печени червени чушки ,смлени,1буркан доматено пюре от големките.1ч.ч.олио се слага в дълбока тенджера да се загрее хуаво и изсипвам чушките и дом.пюро запържвам горе долу 5-10мин при непрекъснато бъркане ,слагам сол и захар-е тук е на вкус,половин пакетче кимион,една връзка магданоз на ситно нарязана .В бурканчета и стерилизирам десетина минути.
Ако имам патладжан слагам и него предварително изпечен и смлян,както и моркови.
Относно олиото може да го намалиш или увеличиш според вашия вкус.Общо взето всичко слагам на око.
От три години я правя с мое доматено пюре, преди това купешко.
Миналата седмица се борих с двайсет кила чушки за лютеница и като гледам с каква скорост изчезват бурканчетата се замислям за още една доза .Аз ги пека на тенекия -тоя момент ми навява такива готини спомени от детството лВсички деца скупчени около импровизираното огнище зад блока и някой комшия врътка чушки на тенекия,а една миризма наоколо мммм просто чудо.
Ако имам патладжан слагам и него предварително изпечен и смлян,както и моркови.
Относно олиото може да го намалиш или увеличиш според вашия вкус.Общо взето всичко слагам на око.
От три години я правя с мое доматено пюре, преди това купешко.
Миналата седмица се борих с двайсет кила чушки за лютеница и като гледам с каква скорост изчезват бурканчетата се замислям за още една доза .Аз ги пека на тенекия -тоя момент ми навява такива готини спомени от детството лВсички деца скупчени около импровизираното огнище зад блока и някой комшия врътка чушки на тенекия,а една миризма наоколо мммм просто чудо.
Последно промяна от kannamy на Сеп 18, '14, 11:20, променено общо 1 път.
Re: Зимни мезета и салати
Благодаря за тази рецепта, но предпочитам да използвам градинските домати, а вече много трудоемко ми идва първо да правя пюре, което после да използвам в лютеницата. Ако знаете друга рецепта, в която се смилат само доматите?kannamy написа:5кг.печени червени чушки ,смлени,1буркан доматено пюре от големките.1ч.ч.олио се слага в дълбока тенджера да се загрее хуаво и изсипвам чушките и дом.пюро запържвам горе долу 5-10мин при непрекъснато бъркане ,слагам сол и захар-е тук е на вкус,половин пакетче кимион,една връзка магданоз на ситно нарязана .В бурканчета и стерилизирам десетина минути.
Ако имам патладжан слагам и него предварително изпечен и смлян,както и моркови.
Относно олиото може да го намалиш или увеличиш според вашия вкус.Общо взето всичко слагам на око.
От три години я правя с мое доматено пюре, преди това купешко.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- dancheto
- Кафе машина
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
- Местоположение: хасково
- Дал благодарност: 13 пъти
- Получил благодарност: 23 пъти
Re: Зимни мезета и салати
От предния ден ми са опекани чушките, обелени и изчистени от семето, патладжана също е опекан и по възможност максимално му се махат и семките, рядко слагам моркови, които са сварени. Вече втория ден като ми е подготвено това, доматите ги смилам през машинка която вади люспите и семето, после на другата машинка дето се мели месо смилам патладжаните, чушките и морковите и мяташ всичко в голямата тава и на котлона.....за дозата ще кажа, че обикновено купувам капията от пазара 2 големи чувала, домати колкото имам или доматено пюре добавям от готовото, ако не ми стигнат доматите и патладжан около 10 кг. Сол и захар на вкус, кимион задължително.....ще видя дали има и други подправки в рецептата, олио пак на око докато се пърже лютеницата. Толкова от моята рецепта, тази година пропуснах, но догодина ще правя и аз. послле по желание на децата направо в тавата бутам пасатора и смилам да стане като купешката гладка.
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10052
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 707 пъти
- Получил благодарност: 1150 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Щом като е за няколко бурканчета, правя така:
първо да кажа съотношението чушки-домат-патладжан 4:2:1, т.е. едно време майките ни я правеха от 20 кг чушки, 10 кг домати и 5 кг патладжан.
Като правиш по-малко количество :
-изваряваш доматите- да останат наполовина, можеш първо да ги нарежеш и изцедиш, ще вариш по-малко време.
- чушките и патладжана печеш и белиш
После слагам всичко в съд и пасирам , докато реша, че е достатъчно, става бързо.
В широк съд се добавят олиото и подправките и се вари, да се посгъсти още / не много, трябва са внимава, защото гъстото пада на дъното, трябва да се бърка, за да не загори.
първо да кажа съотношението чушки-домат-патладжан 4:2:1, т.е. едно време майките ни я правеха от 20 кг чушки, 10 кг домати и 5 кг патладжан.
Като правиш по-малко количество :
-изваряваш доматите- да останат наполовина, можеш първо да ги нарежеш и изцедиш, ще вариш по-малко време.
- чушките и патладжана печеш и белиш
После слагам всичко в съд и пасирам , докато реша, че е достатъчно, става бързо.
В широк съд се добавят олиото и подправките и се вари, да се посгъсти още / не много, трябва са внимава, защото гъстото пада на дъното, трябва да се бърка, за да не загори.
Re: Зимни мезета и салати
И аз такаcalico написа:Тия дни работя консервен комбинат
Аз съм от по мързеливите и затова и такива рецепти използвам. За лютеницата слагам печени смлени чушки и доматен сок( съотношението е 2:1 чушки:домати ) По желание чесън, морков, лук... Всичко +1с.л. сол слагам и пека във фурната с вентилатор , като поизври водата прибавям олио на око на няколко пъти, не повече от една каф. чашка. Разбърквам 3-4 пъти за да не се запече отгоре. Готова е за 90-105 мин на 250 градуса. 5 мин преди края на печенето опитвам гъстотата и за сол, ако е необходимо прибавям. Слагам и две с.л. захар ,мляни кимион и чер пипер, магданоз. Като изключи фурната веднага пълня в предварително приготвените бурканчета без да вадя тавата, само леко издърпвам. Обръщам в/у дъска и завивам с нещо за да се задържи топлината. Не ги стерилизирам, но ако по някаква причина капачките не са дръпнали го правя допълнително.Titi написа: Благодаря за тази рецепта, но предпочитам да използвам градинските домати, а вече много трудоемко ми идва първо да правя пюре, което после да използвам в лютеницата. Ако знаете друга рецепта, в която се смилат само доматите?
http://kikruseva.snimka.bg/flowers/rozi-2014.826398" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kikruseva.snimka.bg/flowers/cvet ... 5.33587920" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kikruseva.snimka.bg/flowers/cvet ... 5.33587920" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Зимни мезета и салати
Ще се пробва .calico написа:Тия дни работя консервен комбинат
да ви напиша тази превъзходна зимна салата от печени чушки и бланширан патладжан.
Правих имамбълда и стана страхотна .
Освен това правих лютеница, салата с печени чушки, печени чушки с доматен сок, салата със зеле и камби ....