Годжи бери - Lycium barbarum
Публикувано на: Яну 12, '11, 09:56
Годжи беритата – плодовете на растението Lycium barbarum са особено популярни напоследък, макар и доста скъпи – топят целулит, силно стимулират имунната система, съдържат много повече витамин С от портокалите и повече желязо от сочна, дебела пържола, а всъщност това са плодчетата едно доста красиво хималайско растение. И това е най-хубавото – растението се отглежда лесно и с малко усилия, можем да се радваме на собствена обилна реколта.
Веднъж захванали се, годжи беритата са невероятно лесни за отглеждане. Растат във всеки вид почва и нямат нищо против бедната почва, тъй като идват от неприветливите склонове на Хималаите. Доста са сухоустойчиви и търпят и сянка, въпреки че на слъце, ще дадат повече плодчета.
Може да ги отгледате от семена, или да си купите млади растения, което е по-добрият вариант, тъй като семената лесно загниват, а после младите растенийца, се нуждаят от топли условия докато поотраснат поне година. Но в случай, че няма откъде да вземете млади растения, остава алтернативата със семената.
Щом веднъж станат на година, те са напълно студоустойчиви. Оставени на самоотглеждане, те бързо ще станат пълзящи храсти с височина до 3 метра, а с редовно подрязване, може да се контролира размерът им, като сгъстяването на короната, ще гарантира и повече плодчета, могат дори да се поддържат и оформят като жив плет.
Растенията започват да плододават около втората си година, а около четвъртата са в пълно плододаване. Рано през лятото, се появяват цветовете – малки, деликатни тромпетовидни, бели, или бледо лилав, двата цвята са възможни едновременно на едно и също растение.
Плодчетата се образуват през есента, когато узреят, те са сладки и сочни, и с блестящ вид, а цветовете също продължават да се образуват до първите слани, така че, едновременно ще имате червено, бяло и лилаво на едно растение.