Гибералинова киселина

Модератор: Миша

denitsavm

Гибералинова киселина

Мнение от denitsavm »

Това е най-разпространения материал за Гибералиновата киселина в нета. В случая източника е http://receptibg.com/receptibg/gardening.php?aId=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Гиберелиновата киселина (ГА3) е намиращ се естествено в растенията хормон, регулиращ растежа и влияещ върху кълняемостта на семената.
Известни са над 100 различни Гиберелинови киселини и във всяко растение често се намират по няколко вида. Оризът има 14 различни вида
Гиберелинова киселина а житото - 12.
Гиберелиновата киселина е органичен продукт, т.е тя не се синтезира а се извлича от живи растения.
Най-същественото приложение на Гиберелиновата киселина в цветарството е свързан с фактът че тя подобрява значително кълняемостта на семената (т.нар. процес на стратификация).
Растенията покълнали от обработени с Гиберелинова киселина семена са по-големи и по-силни и по-здрави.
Гиберелиновата киселина се прилага във вид на разтвор, в който семената се накисват за 24 часа. Концентрацията на разтвора трябва да е в рамките на
100 - 250 части на милион (0.01 % -ен разтвор). При по-големи семена с твърда обвивка е необходимо тя да се надраска (например с шкурка или да се направят
внимателно няколко повърхностни разреза с остър нож), за да може самото семе да поеме от разтвора.
Гиберелиновата киселнина може да се използва и върху големи растения като стимулатор на растежа. Прилага се чрез опръскване на зелените части. Концентрацията
в тези случаи не трябва да надвишава 30 части на милион (0.003 % -ен разтвор). Различните видове растения реагират различно на третирането с прираст от 50 до 600%.
Доказани са увеличения в добивите с 50% при пръскане по време на цъфтеж.
Има сведения, че Гиберелиновата киселина ако не е комбинирана с други вещества сама по себе си подтиска развитието на кореновата система. Това трябва да се
има предвид при прилагането и върху недобре вкоренени възрастни растения.

Опаковки, концентрация и приготвяне на разтвори.
В разтворен вид Гиберелиновата киселина е нетрайна. Ако ви се наложи да я съхранявате разтворена най - добре е да я замразите на кубчета във форма за лед.
Гиберелиновата киселина се предлага на прах, директно разтворим във вода. В прахообразен вид ГА3 може да се съхранява дълго време стига да е на хладно и сухо място.
Една доза съдържа около 0.11 грама прах разтворим във вода. Според желаната концентрация можете да разтворите една доза в:
0.022 л. вода = 0.1 % разтвор.
0.044 л. вода = 0.05 % разтвор.
0.220 л. вода = 100 части на милион или 0.01 % разтвор. Това е препоръчителната концентрация.
4.400 л. вода = 0.0005 % -ен разтвор.

Няма сведения за какъвто и да е вреден ефект от ГА3 върху човешкият организъм. При работа с концентрираният прах или разтворите е необходимо да се вземат нормалните
предпазни мерки - да се измият ръцете след работа, да не се вдишва или поглъща.



Освен за семена, Гибералиновата киселина се ползва за листно и почвено подхранване като видимо ускорява растежа и предизвиква цъфтеж, както и увеличава плододаването; също така има защитен и укрепващ растенията ефект. Обработваните с нея двугодишни растения например, цъфтят още на първата година :shock:
Последно промяна от denitsavm на Дек 9, '10, 07:03, променено общо 1 път.
denitsavm

Re: Гибералинова киселина

Мнение от denitsavm »

И сега аз да си попитам: някой ползвал ли е? И въобще всичко от личен опит би било полезно и интересно :nod: Къде да търся такова чудо?
dal

Re: Гибералинова киселина

Мнение от dal »

denitsavm написа:И сега аз да си попитам: някой ползвал ли е? И въобще всичко от личен опит би било полезно и интересно :nod: Къде да търся такова чудо?
едно време помня като дете как училището в което учех развъждаше фикуси от тия огромните -резник и в края на стъблото в процепа ориз вкарани няколко семена ...щото те прочетох за ориза ,че имал видове :hmmm: незнам дали има връзка , ама ми е направило впечатление та чак съм го запомнила между две скачания на ластък :tzvetoman: :angelche:
denitsavm

Re: Гибералинова киселина

Мнение от denitsavm »

Дааа, и аз с това го свързвам - даже и по форумите пише, че жито се слага при резниците... Може би реално да има връзка :nod: Но след като е толкова магически продукт, защо досега не сме го обсъждали никъде :hmmm: Явно не е новост на пазара. Четох статия в списание "Цветя и дом", много ме впечатли и тръгнах да търся вашите преживявания по повода, но нищо :hmmmmmm:
dal

Re: Гибералинова киселина

Мнение от dal »

denitsavm написа:Дааа, и аз с това го свързвам - даже и по форумите пише, че жито се слага при резниците... Може би реално да има връзка :nod: Но след като е толкова магически продукт, защо досега не сме го обсъждали никъде :hmmm: Явно не е новост на пазара. Четох статия в списание "Цветя и дом", много ме впечатли и тръгнах да търся вашите преживявания по повода, но нищо :hmmmmmm:
вероятно се продава като съставка в нещо си -примерно съм сигурна че го има в тия четворката торове в малкото шишенце -калций , желязо , за корени и за не знам какво /ще проверя/-убедена съм че го има и във вкоренителите... :hmmm:
denitsavm

Re: Гибералинова киселина

Мнение от denitsavm »

Ето тук го продават http://www.growmarket.bg/index.php?page ... t_id=10958" onclick="window.open(this.href);return false; Даже има един куп магически продукти :hmmm: Тия цени направо ме разбиха :eeeh:
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17069
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 142 пъти
Получил благодарност: 496 пъти
Обратна връзка:

Re: Гибералинова киселина

Мнение от Миша »

Дени,почти във всеки вкоренител я има,в комбинация с още много други стимулатори,но не си мисли,че това е някаква магична формула.Трябва да имаш всички други оптимални фактори ,за да има ефект.Използването на вкоренител или стимулатор просто помага.
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17069
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 142 пъти
Получил благодарност: 496 пъти
Обратна връзка:

Re: Гибералинова киселина

Мнение от Миша »

Погледнах цените,това са някакви умопомрачителни цифри,има много добри стимулатори на много по-ниски цени.
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Гибералинова киселина

Мнение от Blue sky »

аз за гибералиновата киселина имам един много мътен спомен останал от преди години каквото съм чела, че се използва най-вече за скъсяване периода за достигане на половя зрялост, съответно цъфтеж
нещо, което е безкрайно ценно ако искаме например да не чакаме един лириодендрон от семена 10-15 години докато цъфне, а примерно само 7 :mrgreen:
или пък хиби семеначета, да зацъфтят за половин година, вместо за 2 :angelche:
ама дали е така, или се бъркам нещо, това не знам :hmmm:
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Гибералинова киселина

Мнение от orkud »

Аз също съм вкоренявала храсти с жито и наистина става много лесно :daaa:
Публикувай отговор

Обратно към “Отглеждане, болести, вредители, неприятели и борбата с тях”