Коледни сладкиши
Re: Коледни сладкиши
Блу, очите ми изкочиха при вида на този разкош Задавих се от слюнки! Веднага принтирам рецептата, това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще го направя за Коледа. Даже ми малее, та ще сложа двойно продуктите. Благодаря, за рецептата
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
Ухание на Коледа - така наричам онзи страхотен аромат, който се носи от кухнята около празника. Това е онази експлозия на сетивата от миризма на канела, джинджифил, индийско орехче, портокал, ром и печен сладкиш.
Това ме подсеща за едни страхотни
Портокалови корички с шоколад
източник http://nojivilichka.wordpress.com/2008/ ... -shokolad/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето и рецептата от там. Пробвала съм я и наистина е много успешна, ефектна и от нищо нещо
Продукти:
Корите на 2-3 портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
100 гр. разтопен тъмен шоколад
Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.
След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.
Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия, без да се залепват. Това занимание не е трудно, но изисква здрави нерви и търпение. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.
Когато са достатъчно сухи, можете просто да ги оваляте в бяла захар или пък да ги покриете с разтопения на водна баня тъмен шоколад. Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
Това ме подсеща за едни страхотни
Портокалови корички с шоколад
източник http://nojivilichka.wordpress.com/2008/ ... -shokolad/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето и рецептата от там. Пробвала съм я и наистина е много успешна, ефектна и от нищо нещо
Продукти:
Корите на 2-3 портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
100 гр. разтопен тъмен шоколад
Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.
След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.
Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия, без да се залепват. Това занимание не е трудно, но изисква здрави нерви и търпение. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.
Когато са достатъчно сухи, можете просто да ги оваляте в бяла захар или пък да ги покриете с разтопения на водна баня тъмен шоколад. Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
- mimeta
- Кана кафе
- Мнения: 550
- Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
- Местоположение: Чехия
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Коледни сладкиши
Не съм много по шоколада, а когато ям, само млечен, Милка или българското аеро. Обичам само един тъмен шоколад - портокалов Линдт.orkud написа:... Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
Задължително ще я пробвам тази рецепта.
- ZAPLESKA
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1360
- Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
- Местоположение: до Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
ей такива корички продават в едно магазинче на 4тък пазара, направо се избиват да ги купуват като заредят
- ZAPLESKA
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1360
- Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
- Местоположение: до Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
РЕЦЕПТА1: ореховки/бадемки
1 коф. кис. мляко
6 яйца
2 пакетчета сода
1 ч.ч. кристална захар
2 чаши смлени ядки
брашно, шепа цели ядки
смесват се жълтъците със захарта и се бият докато побелеят, единия белтък се отделя за мазане, а другите се добавят към жълтъците. В купа се слага брашно и смлените ядки, прави се кладенче и вътре се сипва млякото със содата, добавят се и жълтъците и се бърка докато стане средно твърдо тесто от което се правят топченца, мажат се с белтък и се редят в тавичка и отгоре по една ядка се бучва, като порозовеят се вадят, редят се в чиниика и се поръсват с пудра захар
1 коф. кис. мляко
6 яйца
2 пакетчета сода
1 ч.ч. кристална захар
2 чаши смлени ядки
брашно, шепа цели ядки
смесват се жълтъците със захарта и се бият докато побелеят, единия белтък се отделя за мазане, а другите се добавят към жълтъците. В купа се слага брашно и смлените ядки, прави се кладенче и вътре се сипва млякото със содата, добавят се и жълтъците и се бърка докато стане средно твърдо тесто от което се правят топченца, мажат се с белтък и се редят в тавичка и отгоре по една ядка се бучва, като порозовеят се вадят, редят се в чиниика и се поръсват с пудра захар
Re: Коледни сладкиши
сдобих се с всички продукти за коледния сладиш на Оркуд сега започвам с въпросите
не виждам набухвател, значи няма да се надуе сладкиша питам, защото ме озадачи това прилепване на пекарската хартия отгоре пък и с какво я завързвам, за да не се отвори
и още нещо, мога ли да го пека в йенско, нямам такава форам, която да го докара квадратно кубче, ще стане по-разлато и ниско, ама едав ли ще има отношение към вкуса де
за сиропиране намерих бренди, коняк и ром нямам, но вероятно пак ще е хубаво
не виждам набухвател, значи няма да се надуе сладкиша питам, защото ме озадачи това прилепване на пекарската хартия отгоре пък и с какво я завързвам, за да не се отвори
и още нещо, мога ли да го пека в йенско, нямам такава форам, която да го докара квадратно кубче, ще стане по-разлато и ниско, ама едав ли ще има отношение към вкуса де
за сиропиране намерих бренди, коняк и ром нямам, но вероятно пак ще е хубаво
He who plants a garden, plants happiness
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
Чак се стресирах и се върнах да проверя - Блу, ИМА бакпулвер, просто не си го видялаorkud написа: Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре.
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Аз го пека в тенджера от комплект - най големия размер - около 22 или 24 см по памет / с емайлирани дръжки/ Като сложиш отдолу хартията изкарваш доста хартия над формата и аз не го връзвам, а подпъхвам едно над друго /да ми е лесно като проверявам дали е изпечено и отгоре слагам капака на тенджерата. Излиза едно доста голямо и тежко паве , което приблизително е с размерите на скарите от микровълновата. Ползвам такава за изстиване на сладкиша. Предупреждавам, че тежи и те съветвам да си отсипеш малко в друг малък съд за да го пробваш, защото като се размирише и ще ти се ще да отчупиш от големия сладкиш. Да не правиш още един до Коледа
Брендито ще свърши чудесна работа, споко
Re: Коледни сладкиши
хихихихих, верно не съм го видяла
другият ми въпрос беше, маслената смес се разбива на крем с мискер, това ясно
ама после яйцата и после брашното - пак с миксер, или на ръка се обърква вече
другият ми въпрос беше, маслената смес се разбива на крем с мискер, това ясно
ама после яйцата и после брашното - пак с миксер, или на ръка се обърква вече
He who plants a garden, plants happiness
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
До плодовата смес давай с миксера, после пак може, но с онези бъркалки за месене, а не с приставките за разбиване
Да добавя, че тази събота и неделя и аз се глася да направя поне два, че имам нещо на ум, но .... дано не ми мине зайче път
И да издам - има вече един престрашил се - mama_li . Не се сърди, яла съм кокоши крака и не пазя тайна
Да добавя, че тази събота и неделя и аз се глася да направя поне два, че имам нещо на ум, но .... дано не ми мине зайче път
И да издам - има вече един престрашил се - mama_li . Не се сърди, яла съм кокоши крака и не пазя тайна
Re: Коледни сладкиши
хехехехех, ми това е супер, ще си ги мерим после
He who plants a garden, plants happiness