Re: Рецепти на сладкиши
Публикувано на: Ное 26, '09, 16:25
Руло с ябълки
4 големи ябълки
4 яйца разделени на белтъци и жълтъци
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
4 с.л. олио
канела, орехи, стафиди по желание
Приготовление
1. На едро ренде настържете ябълките и ги сложете в тава върху хартия за печене. Поръсете на вкус със захар, канела, орехи стафиди.
2. Включете фурната на 180 градуса (160, ако ползвате вентилатор)
3. Разбийте жълтъците с олиото и прибавете меда, ако ще го ползвате вместо захар.
4. Разбийте белтъците на твърд сняг. Без да спирате да разбивате, поръсете отгоре захарта и продължавайте да биете.
5. Когато престанете да чувате скърцането на захарта по дъното на съда, без да спирате разбиването изсипвайте на тънка струйка разбитите жълтъци върху лопатките на миксера и бийте, докато се усвоят напълно.
6. Спрете разбиването и поръсете сместа с брашното. С дървена лопатка или лъжица започнете леко да разбърквате сместа, като бъркате отдолу нагоре - изтегляте сместа от дъното на купата и я "загъвате" върху брашното. Никога не бъркайте енергично и в кръг - така белтъчната смес ще спадне. Уверете се, че не са останали сухи гранулки брашно в сместа.
7. Залейте ябълките със сместа, загладете я равномерно и сложете във фурната за 20-25 мин. , докато тестото стане златисто отгоре.
8. Като се опече, завийте тавата с кърпа, внимателно обърнете наопаки върху равна повърхност и с помощта на кърпата навийте на руло. Може да поръсите с пудра захар.
9. За по-празничен вариант разредете 1-2 с.л. мед с малко вода, намажете рулото и поръсете със смлени орехи или шоколадови пръчици.
Примечание
Ако настържете ябълките заедно с кората, в сладкиша ще има повече фибри - корите почти не се усещат в плънката.
Можете да приготвите сладкиша изцяло без захар, като използвате мед вместо захарта в тестото. За да не става глетаво тестото при този вариант е нужно да добавите още 2 с.л. брашно към първоначалните 4 - така стават общо 6 с.л. брашно.
Ако ябълките не са достатъчно сладки, добавянето на повече стафиди ще направи плънката по-сладка.
Забележка копирам рецептата мот-а-мот.
4 големи ябълки
4 яйца разделени на белтъци и жълтъци
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
4 с.л. олио
канела, орехи, стафиди по желание
Приготовление
1. На едро ренде настържете ябълките и ги сложете в тава върху хартия за печене. Поръсете на вкус със захар, канела, орехи стафиди.
2. Включете фурната на 180 градуса (160, ако ползвате вентилатор)
3. Разбийте жълтъците с олиото и прибавете меда, ако ще го ползвате вместо захар.
4. Разбийте белтъците на твърд сняг. Без да спирате да разбивате, поръсете отгоре захарта и продължавайте да биете.
5. Когато престанете да чувате скърцането на захарта по дъното на съда, без да спирате разбиването изсипвайте на тънка струйка разбитите жълтъци върху лопатките на миксера и бийте, докато се усвоят напълно.
6. Спрете разбиването и поръсете сместа с брашното. С дървена лопатка или лъжица започнете леко да разбърквате сместа, като бъркате отдолу нагоре - изтегляте сместа от дъното на купата и я "загъвате" върху брашното. Никога не бъркайте енергично и в кръг - така белтъчната смес ще спадне. Уверете се, че не са останали сухи гранулки брашно в сместа.
7. Залейте ябълките със сместа, загладете я равномерно и сложете във фурната за 20-25 мин. , докато тестото стане златисто отгоре.
8. Като се опече, завийте тавата с кърпа, внимателно обърнете наопаки върху равна повърхност и с помощта на кърпата навийте на руло. Може да поръсите с пудра захар.
9. За по-празничен вариант разредете 1-2 с.л. мед с малко вода, намажете рулото и поръсете със смлени орехи или шоколадови пръчици.
Примечание
Ако настържете ябълките заедно с кората, в сладкиша ще има повече фибри - корите почти не се усещат в плънката.
Можете да приготвите сладкиша изцяло без захар, като използвате мед вместо захарта в тестото. За да не става глетаво тестото при този вариант е нужно да добавите още 2 с.л. брашно към първоначалните 4 - така стават общо 6 с.л. брашно.
Ако ябълките не са достатъчно сладки, добавянето на повече стафиди ще направи плънката по-сладка.
Забележка копирам рецептата мот-а-мот.