Рецепти за сладкиши и десерти

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
dung
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1783
Регистриран на: Апр 16, '15, 15:04
Местоположение: Раднево
Дал благодарност: 178 пъти
Получил благодарност: 151 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от dung »

мечтица написа: Яну 6, '23, 15:29
marka написа: Яну 5, '23, 14:21 Преди години в Руския клуб, много харесвах бадемовия крем.
Наскоро намерих в нета рецептата и я направих.
https://www.cookwithasmile.com/%D0%B1%D ... %81%D1%82/
А, що се отнася до целувките. Загрявате фурната на 200 градуса. Слагате тавата с целувките и я изключвате. Изваждате ги, когато фурната изстине.
Марка,благодаря! :gush:
Кремчето е страхотно,открих долу и други интересни рецепти.
Спрях се се на тиква с крем карамел,утре ще се прави :daaa:
Аз пък пробвах Панакота с тиква:

Изображение

Имах 1 авокадо и сложих и него. Стана вкусно /за който обича тиква/ :dovolen:
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5631
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Тутти »

Направих за първи път унгарски сладкиш с извара. Имах извара, затова погледнах в нета как да я използвам. Обадих се на приятелка, която живее в Унгария и тя каза, че там този сладкиш го правят много и го продават във всяка сладкарница, бил хубав.
Ето го готов, отне два часа, един час приготвяне и 55 минути печене. Отгоре е кондензирано мляко и шоколад и украса с дървено шишче провлачвано в двете посоки, т.н. Переста украса. В рецептата пишеше свободно шарки, но тази е по-хубава.
Изображение
Аватар
мечтица
Кафе машина
Мнения: 4958
Регистриран на: Юли 4, '13, 08:31
Дал благодарност: 797 пъти
Получил благодарност: 1309 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от мечтица »

Тутти,браво,много апетитно изглежда,може ли да напишеш рецепта?
Ние си мислим, че Бог ни гледа отгоре, но той всъщност ни гледа отвътре - ЖИЛБЕР СЕСБРОН
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5631
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Тутти »

мечтица написа: Яну 16, '23, 22:15 Тутти,браво,много апетитно изглежда,може ли да напишеш рецепта?
Унгарски сладкиш с извара

Продукти:
брашно - 1 1/2 чаша
масло - 100 г
извара - 500 г
захар - 1 1/2 ч.ч. (1/2 - за тестото, останалата - за плънката от извара)
бакпулвер - 10 г
яйца - 2 - 3 бр.
ванилия - 1 пак.
кондензирано мляко - 200 мл сладко
сметана - 3 - 4 суп.лъж. 20 - 25% течна
шоколад - 150 г натурален

В една купа се стриват с ръце пресятото брашно, бакпулвера, половината захар и мекото масло. Да стане на трохи,
В друга купа с телена бъркалка леко се смесват изварата, ванилията, другата половина от захарта и 2 големи или три малки яйца. Да не е много рядка сместа, затова се преценяват яйцата.
После във форма за сладкиши с падащ ринг се слага хартия за печене на дъното. (Аз направих грешка, мързеше ме да изрежа само кръг по дъното и лента за борда на формата за печене, която да слепя с малко масло към ринга, другия път ще го направя, защото подозирам, че малко ще ми е къдрав отстрани сладкиша като махна хартията)
После се включва фурната на 180 градуса.
В това време се сипва 1/3 от брашнените трохи на дъното, заравнява се.
Отгоре 1/2 от сместа с извара.
Следва още 1/3 от трохите, заравнява се, после пак изварата и най-отгоре пак заравнени последната 1/3 от трохите.
Пече се около 50 минути, в загрята фурна, проверява се с клечка за готовност.
Докато се пече сладкиша, се разбъркват внимателно кондензираното мляко и сметаната. Аз нямах сметана и използвах разтопен истински сметанов сладолед. Използвам го за ето такива дребни количества, да не отварям цяла сметана за някакви лъжици като количество.
Пет минути преди да извадя сладкиша от фурната, разтопих шоколада. На водна баня. Директно на не много силен котлон също става, но трябва да се внимава да не се претопли и стане на бучки. Ако се случи, дръпва се от котлона и се разбива с шпатула, две минутки за да стане гладък.
Ако нямате натурален шоколад, може и най-обикновен.
Както е горещ сладкиша, изваден от фурната, се залива с кондензираното мляко. След това с една лъжица без грам притеснение, че ще капне, се насипва от шоколада на няколко кръга. В центъра се сипва точка шоколад. Да заприлича на мишена за стрелба. Накрая с едно дървено шишче или клечка за зъби се правят линии от центъра към периферита на сладкиша, и от периферията към центъра, редуват се една до друга двете посоки. Така се изтегля тази шарка, която изглежда разкошно, а е проста. Как пък никога не съм я правила, но мислех че е много трудна.
Това е всичко, охлажда се добре и най-добре на другия ден се яде. Днес ще опитам какво се е получило и ще споделя.
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5631
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Тутти »

Имахме повод заедно с кафето да хапнем по едно парче от унгарския сладкиш.
Необичайно. Плътен сладкиш с приятен вкус.
Хареса ми. Много е траен. Поне седмица в хладилника ще е все добре.
Като го правя следващия път, ще опитам да увелича количеството на сметаната. Обичам по-сочни и меки сладкиши. Този напомня вкусна суха паста. И ще намаля количеството на захарта. За моя вкус беше сладко.
Като общо впечатление - вкусен беше.
Изображение
Ако се чудите какво е мъничкото червеничко. Обърках шишенцата на течна ванилия и червена сладкарска боя. Като видях червения цвят на капките, ги отделих и ги сложих под последния пласт трохи, за да не порозовее целия крем. Стават такива изцепки.
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6021
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2083 пъти
Получил благодарност: 1203 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от alys »

Леки бисквити

2 яйца

140 г мазнина (олио и масло)

140 г захар

10 г бакпулвер

80 г (едно пакетче) пшенично натурално нишесте*

Брашно - да се получи тесто

Ванилия

Орехи или бадеми за забождане върху бисквитките

*нишестето е моя идея (мисля, че подобрява вкуса)

Разточва се кръг с дебелина около 5-6 мм, изрязват се кръгчета, забождат се отгоре орехи или бадеми и се пекат върху пекарска хартия на 180 градуса около 20 мин. Да порозовеят отдолу.

Изображение
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6021
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2083 пъти
Получил благодарност: 1203 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от alys »

Локумки

1 чаша бяло вино
1 и 1/2 чаши олио
щипка сол и лъжичка захар (обичам да ми е вкусно тестото)
1 ванилия
4/5 чаена лъжичка сода бикарбонат
брашно - около 500-600 г, трябва да се получи меко тесто

За плънката - локум (две кутии) и по желание орехи

Замесва се тестото и се оставя да отпочине за половин-един час. Става много гладко, меко, еластично тесто. Разточва се на кора с дебелина около 3 мм, нарязва се на квадрати. Във всеки квадрат се слага по малко локум (и орехче), навива се по диагонал. Пекат се върху хартия за печене в загрята фурна на второ ниво от пет възможни, 180 градуса, 30 минути (за всеки случай проверявайте след 20 минути). Поръсват се с пудра захар или се овалват, няма значение. Получиха ми се 120 локумки, но едни по-големи, други по-малки. Използвах малко повече от кутия и половина локум.
Снимах преди поръсването с пудра захар, като няколко обърнах, за да се види колко заруменели трябва да се получат. Хрупкави са.
Изображение

Изображение
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1972
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 211 пъти
Получил благодарност: 155 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от marka »

Торта с блат по рецепта от сайта на Йоли и любимия ми бадемов крем.
Изображение
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5631
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Тутти »

Възможно най-прекрасния вкусен и сочен кекс. Портокалов кекс на Йоли Делибозова. Всичко, което правя от нейните рецепти е много добро. Вече каквото и да реша да си угаждам, първо проверявам дали има нейна рецепта и действам.
Ето я вкусотията. Орехи, масло, много малко захар, и най-важното портокал, цял, с всичко. За целта портокала е добре да е хубав и непръскан. В случая нямах, затова портокаловата кора замених със захаросани портокалови корички, да не рискувам с пръскана с нещо кора.
Изображение
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6021
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2083 пъти
Получил благодарност: 1203 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от alys »

Ореховки с брашно

Необходими съставки:
500 грама орехови ядки
300 грама бяло брашно
200 грама захар
200 грама масло
2 яйца
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат

Инструкции:
Почистете ореховите ядки и ги смелете на ситно в блендер.
Смесете брашното, захарта, бакпулвера, канелата и содата бикарбонат в купа и разбъркайте добре.
Разтопете маслото и оставете да се охлади до стайна температура.
Смесете разбитите яйца с охладеното масло и добавете сместа от брашно, захар, бакпулвер, канела и сода бикарбонат. Разбъркайте добре, докато получите гъста смес.
Добавете смлени орехови ядки в тестото и разбъркайте добре.
Сложете тестото в хладилника за около 30 минути, за да се стегне.
След като тестото е стегнало, загрейте фурната на 180 градуса.
Оформете тестото на малки топчета и ги сложете на подплатени с хартия за печене тави, като оставяте между топчетата достатъчно разстояние.
Печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, докато ореховките станат златисто кафяви.
Извадете от фурната и оставете да се охладят.
Сервирайте и насладете се на вкусните ореховки с брашно!

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”