Рецепти за сладкиши и десерти
Re: Рецепти на сладкиши
Хе хее, малко спам, ама не мога да се сдържа. Май само в Плевен казваме "чисто масло" на кравето масло, откакто живея в София, а те станаха доста годинки, никога никой не съм чувала да използва термина чисто масло. А аз и семейството ми си го ползваме. И сега като чета рецептата, първо в това се вторачих и си викам, от къде ли е Вержи, поглеждам - ами от Плевен, елементарно Уотсън!verji написа: ,
за крема- 350грама чисто масло
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Рецепти на сладкиши
Не ми харесва суровия жълтък в снежните топки.Вержи,може и без жълтъка нали?
Маслото и във Варна е чисто
Маслото и във Варна е чисто
Re: Рецепти на сладкиши
Да си призная не съм ги правила без жълтък Мога да гарантирам ,че не са усеща в топката. Сега за празниците ще правя и ще изпробвам и доза без.
Да при нас казваме - чисто масло ,а не краве. Старая се да говоря книжовен български език както се стремя да избягвам диалекти , но явно не винаги успявам
Да при нас казваме - чисто масло ,а не краве. Старая се да говоря книжовен български език както се стремя да избягвам диалекти , но явно не винаги успявам
Re: Рецепти на сладкиши
Жълтъкът се слага за спойка. Мен също ме е страх сурово яйце да ползвам. Зная, че някои вегетаринаци слагат вместо яйца, мляно ленено семе - ще проверя формата точно каква беше. Лененото семе пуска една такава слуз или желеобразно вещество, което явно действа като яйце.
Re: Рецепти на сладкиши
Днес ядох един кекс, който имаше вкус на коледни меденки. И решх да пробвам да направя класически кекс, защото ми е по-лесно, отколкото да цъцкам формички, но да му добавя онова, което придава характерния вкус на тези въпросни меденки - канела, джинджифил, карамфил? Ужасно натрапчиво познат аромат, но не успях втарапаната да разбера кой го е приготвял. Май беше звездовиден анасон - онова, на което на английски казват "cainnamon." . Ще експериментирам. Поне видях, че детето го хареса - омете 3 парчета. Имаше и какао.
Re: Рецепти на сладкиши
Точно - ама пусто все отказвам да го запомня, защото не обичам канела.zmei4o написа:cinnamon си е канела
в меденките има карамфилче
Ето какво ме посъветва приятелка, която е много добра и опитна кулинарка:
За меденките - канела, карамфил, анасон, кардамом и бахар - това го има в класическите меденки, немските.
Но трябва да се дозира внимателно, защото иначе накъртва ужасно и може да си ароматизираш цялата къща, но меденките да не може да се сложат в уста казвам от опит). Аз слагам по съвсем малко - 1 кардамомче, парченце от анасона, 1-2 карамфилчета плюс захар в кафемелачката и смилам,
после си добавям канелата направо на прах и на вкус и от цялата тази смес слагам съвсем малко (то зависи и от тестото колко е, но стандартното тесто сигурно не повече от 1 ч.л. от вече получената смес, хем тя е размесена със захар)
Re: Рецепти на сладкиши
Моята торта за Коледа. Правя я един път в годината съвсем умишлено, та да я чакат с нетърпение
за блата
2 пак. бишкоти,
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. ром или коняк
250 гр. масло
2 с.л. какао
4 жълтъка
за глазурата
1 голяма кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
Бишкотите се натрошават на ситно и се заливат с млякото и 2/3 от рома. Маслото се разбива със захарта, какаото, останалия ром и жълтъците. Полученият крем се добавя към бишкотите и се разбърква добре. Изсипва се във форма за торта и престоява в хладилник за 24 часа. След това се покрива със сметаната разбита със захарта и ванилията. Идеята е сметаната при поднасяне да е пухкава и свежа.
за блата
2 пак. бишкоти,
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. ром или коняк
250 гр. масло
2 с.л. какао
4 жълтъка
за глазурата
1 голяма кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
Бишкотите се натрошават на ситно и се заливат с млякото и 2/3 от рома. Маслото се разбива със захарта, какаото, останалия ром и жълтъците. Полученият крем се добавя към бишкотите и се разбърква добре. Изсипва се във форма за торта и престоява в хладилник за 24 часа. След това се покрива със сметаната разбита със захарта и ванилията. Идеята е сметаната при поднасяне да е пухкава и свежа.