Рецепти за сладкиши и десерти

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
verji
Кафе машина
Мнения: 3343
Регистриран на: Дек 2, '09, 14:40
Местоположение: Плевен

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от verji »

Да за вода става на дума. :daaa: Леле снощи къде съм гледала :hmmm:
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от Titi »

verji написа: ,
за крема- 350грама чисто масло
Хе хее, малко спам, ама не мога да се сдържа. Май само в Плевен казваме "чисто масло" на кравето масло, откакто живея в София, а те станаха доста годинки, никога никой не съм чувала да използва термина чисто масло. А аз и семейството ми си го ползваме. И сега като чета рецептата, първо в това се вторачих и си викам, от къде ли е Вержи, поглеждам - ами от Плевен, елементарно Уотсън! :D
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Debi
Баш кафе майстор
Мнения: 2074
Регистриран на: Ное 28, '09, 09:53

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от Debi »

Ааа, Тити и при нас в Шумен така му казвахме "чисто масло" :nod:
Аватар
роси_г
Дълго кафе
Мнения: 101
Регистриран на: Дек 4, '09, 21:36
Местоположение: варна

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от роси_г »

Не ми харесва суровия жълтък в снежните топки.Вержи,може и без жълтъка нали?
Маслото и във Варна е чисто :liubov2: :D
Аватар
verji
Кафе машина
Мнения: 3343
Регистриран на: Дек 2, '09, 14:40
Местоположение: Плевен

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от verji »

Да си призная не съм ги правила без жълтък :hmmm: Мога да гарантирам ,че не са усеща в топката. Сега за празниците ще правя и ще изпробвам и доза без.
Да при нас казваме - чисто масло ,а не краве. Старая се да говоря книжовен български език както се стремя да избягвам диалекти , но явно не винаги успявам :nod:
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от Satori »

Жълтъкът се слага за спойка. Мен също ме е страх сурово яйце да ползвам. Зная, че някои вегетаринаци слагат вместо яйца, мляно ленено семе - ще проверя формата точно каква беше. Лененото семе пуска една такава слуз или желеобразно вещество, което явно действа като яйце.
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от Satori »

Днес ядох един кекс, който имаше вкус на коледни меденки. И решх да пробвам да направя класически кекс, защото ми е по-лесно, отколкото да цъцкам формички, но да му добавя онова, което придава характерния вкус на тези въпросни меденки - канела, джинджифил, карамфил? Ужасно натрапчиво познат аромат, но не успях втарапаната да разбера кой го е приготвял. Май беше звездовиден анасон - онова, на което на английски казват "cainnamon." . Ще експериментирам. Поне видях, че детето го хареса - омете 3 парчета. Имаше и какао.
Аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1771
Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от zmei4o »

cinnamon си е канела :)
в меденките има карамфилче :)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от Satori »

zmei4o написа:cinnamon си е канела :)
в меденките има карамфилче :)
Точно - ама пусто все отказвам да го запомня, защото не обичам канела.

Ето какво ме посъветва приятелка, която е много добра и опитна кулинарка:


За меденките - канела, карамфил, анасон, кардамом и бахар - това го има в класическите меденки, немските.
Но трябва да се дозира внимателно, защото иначе накъртва ужасно и може да си ароматизираш цялата къща, но меденките да не може да се сложат в уста казвам от опит). Аз слагам по съвсем малко - 1 кардамомче, парченце от анасона, 1-2 карамфилчета плюс захар в кафемелачката и смилам,
после си добавям канелата направо на прах и на вкус и от цялата тази смес слагам съвсем малко (то зависи и от тестото колко е, но стандартното тесто сигурно не повече от 1 ч.л. от вече получената смес, хем тя е размесена със захар)
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: Рецепти на сладкиши

Мнение от nel4o »

Моята торта за Коледа. Правя я един път в годината съвсем умишлено, та да я чакат с нетърпение :twisted:

за блата
2 пак. бишкоти,
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. ром или коняк
250 гр. масло
2 с.л. какао
4 жълтъка

за глазурата
1 голяма кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия

Бишкотите се натрошават на ситно и се заливат с млякото и 2/3 от рома. Маслото се разбива със захарта, какаото, останалия ром и жълтъците. Полученият крем се добавя към бишкотите и се разбърква добре. Изсипва се във форма за торта и престоява в хладилник за 24 часа. След това се покрива със сметаната разбита със захарта и ванилията. Идеята е сметаната при поднасяне да е пухкава и свежа.
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”