Рецепти за сладкиши и десерти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Маковия сладкиш на wenche по нейната рецепта в темата ,,Какво сготвих днес,,е сложничък,но ще се опитам да го правя.
Правила съм лесен маков кекс по две рецепти,почти еднакви са,имат малки различия.
Рецепта №1.
60 гр масло
200 гр. пудра захар
2 яйца
100 гр. прясно мляко
210 гр. брашно
1 бакпулвер
50 гр. маково семе
1 ванилия
Маслото и захарта се разбиват до побеляване.Прибавят се 1 по 1 жълтъците,прясното мляко,малко по малко брашното с бакпулвера,
маковото семе,ванилията и разбитите на сняг белтъци.
Изсипва се в средно голяма кексова форма,намазана с масло и поръсена с брашно.Пече се в умерена фурна.
Рецепта №2 е от ,,Кухнята на моето семейство,, и е с 200 гр. маково семе.
Правила съм лесен маков кекс по две рецепти,почти еднакви са,имат малки различия.
Рецепта №1.
60 гр масло
200 гр. пудра захар
2 яйца
100 гр. прясно мляко
210 гр. брашно
1 бакпулвер
50 гр. маково семе
1 ванилия
Маслото и захарта се разбиват до побеляване.Прибавят се 1 по 1 жълтъците,прясното мляко,малко по малко брашното с бакпулвера,
маковото семе,ванилията и разбитите на сняг белтъци.
Изсипва се в средно голяма кексова форма,намазана с масло и поръсена с брашно.Пече се в умерена фурна.
Рецепта №2 е от ,,Кухнята на моето семейство,, и е с 200 гр. маково семе.
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Рецепта №2
120 гр. масло и 2 суп.лъж. олио
1 ч. чаша захар
2 яйца
1/2 ч.чаша прясно мляко
1 ч. чаша брашно
1 ч. лъж. бакпулвер
200 гр.маково семе
1 ванилия
1 щипка сол
1 лимон ( по желание ) - настъргана кора и малко сок
Яйца + захар + маково семе + ванилия + лимонова кора + ( брашно + мляко , като се редуват на три пъти ) +
( масло разтопено и охладено + олио ) + сол + бакпулвер .
Пече се в тава с даметър 26 см. с хартия,стените намазани с масло,
на 180 градуса , около 40 минути , загрята предварително . Пробва се с клечка за зъби .
120 гр. масло и 2 суп.лъж. олио
1 ч. чаша захар
2 яйца
1/2 ч.чаша прясно мляко
1 ч. чаша брашно
1 ч. лъж. бакпулвер
200 гр.маково семе
1 ванилия
1 щипка сол
1 лимон ( по желание ) - настъргана кора и малко сок
Яйца + захар + маково семе + ванилия + лимонова кора + ( брашно + мляко , като се редуват на три пъти ) +
( масло разтопено и охладено + олио ) + сол + бакпулвер .
Пече се в тава с даметър 26 см. с хартия,стените намазани с масло,
на 180 градуса , около 40 минути , загрята предварително . Пробва се с клечка за зъби .
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Оставям ви рецептата за лимоновия кекс с макови семена, за който питахте Снимка няма, не остана
Оригиналната рецепта е от New York Times, пускам тук техните продукти, а в скоби давам моите промени
Чашата е 240 г мерителна, 1 с.л. - 15 мл, 1 ч.л. - 5 мл.
Butter, for greasing pan - масло за формата
1 ¾ cup all-purpose flour, more for pan - 200 г брашно плюс още за формата
120 г смлени ядки - бадеми е перфектно, при мен беше с кашу
Zest of 2 lemons - настъргана кора от 2 лимона
1 cup sugar - 1 ч захар
½ cup buttermilk - ½ ч кисело мляко
3 tablespoons plus 4 teaspoons lemon juice - 45 мл лимонов сок (3 сл)
3 large eggs - 3 големи яйца
1 ½ teaspoons baking powder - 1 ½ чл бакпулвер
¼ teaspoon baking soda - без това
¼ teaspoon fine sea salt - ¼ чл фина сол
⅔ cup extra-virgin olive oil - ⅔ ч зехтин екстравърджин
1 tablespoon poppy seeds - 3 с.л макови семена
½ cup confectioners’ sugar - без това
Загрейте фурната до 180С. Намажете с масло и поръсете с брашно продълговата форма за кекс.
В купа смесете лимоновата кора и захарта и ги претрийте с пръсти, докато захарта се овлажни. Добавете киселото мляко, лимоновия сок и яйцата - разбркайте.
В друга купа смесете брашното, смлените ядки, бакпулвера и солта, разбъркайте. Добавете сухите съставки към мокрите, объркайте, накрая добавете зехтина и маковите семена и объркайте отново.
Изсипете сместа във формата и печете, докато при пробождане с дървено шишче то излезе чисто, около 1 ч. Оставете кекса да изстине малко във формата, след това извадете кекса да се охлади напълно върху решетка.
Има и глазура, която аз си спестих, но ето я и нея:
4 чл лимонов сок с ½ ч пудра захар - объркайте и намажете с четка върху кекса.
Трябва да изстине напълно, преди да се реже, иначе се троши, както видяха моите гости
Оригиналната рецепта е от New York Times, пускам тук техните продукти, а в скоби давам моите промени
Чашата е 240 г мерителна, 1 с.л. - 15 мл, 1 ч.л. - 5 мл.
Butter, for greasing pan - масло за формата
1 ¾ cup all-purpose flour, more for pan - 200 г брашно плюс още за формата
120 г смлени ядки - бадеми е перфектно, при мен беше с кашу
Zest of 2 lemons - настъргана кора от 2 лимона
1 cup sugar - 1 ч захар
½ cup buttermilk - ½ ч кисело мляко
3 tablespoons plus 4 teaspoons lemon juice - 45 мл лимонов сок (3 сл)
3 large eggs - 3 големи яйца
1 ½ teaspoons baking powder - 1 ½ чл бакпулвер
¼ teaspoon baking soda - без това
¼ teaspoon fine sea salt - ¼ чл фина сол
⅔ cup extra-virgin olive oil - ⅔ ч зехтин екстравърджин
1 tablespoon poppy seeds - 3 с.л макови семена
½ cup confectioners’ sugar - без това
Загрейте фурната до 180С. Намажете с масло и поръсете с брашно продълговата форма за кекс.
В купа смесете лимоновата кора и захарта и ги претрийте с пръсти, докато захарта се овлажни. Добавете киселото мляко, лимоновия сок и яйцата - разбркайте.
В друга купа смесете брашното, смлените ядки, бакпулвера и солта, разбъркайте. Добавете сухите съставки към мокрите, объркайте, накрая добавете зехтина и маковите семена и объркайте отново.
Изсипете сместа във формата и печете, докато при пробождане с дървено шишче то излезе чисто, около 1 ч. Оставете кекса да изстине малко във формата, след това извадете кекса да се охлади напълно върху решетка.
Има и глазура, която аз си спестих, но ето я и нея:
4 чл лимонов сок с ½ ч пудра захар - объркайте и намажете с четка върху кекса.
Трябва да изстине напълно, преди да се реже, иначе се троши, както видяха моите гости
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Благодаря за рецептата !
Солта може би една щипка е достатъчно ?
buttermilk - това мътеница ли е , т.е. млякото след извличане на маслото ? Някои го заменят с прясно мляко , други с айран.
Въпреки,че традиционно кекс се прави с кисело мляко,
според мен кекс със прясно мляко е по вкусен от кекс със кисело мляко.
И това с глазурата за намазването,може би нямаме навика да го правим ?
Солта може би една щипка е достатъчно ?
buttermilk - това мътеница ли е , т.е. млякото след извличане на маслото ? Някои го заменят с прясно мляко , други с айран.
Въпреки,че традиционно кекс се прави с кисело мляко,
според мен кекс със прясно мляко е по вкусен от кекс със кисело мляко.
И това с глазурата за намазването,може би нямаме навика да го правим ?
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10041
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 636 пъти
- Получил благодарност: 1128 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Според мен това е прясно мляко с ниска масленост. Наистина с пр.мляко кексът става по-мек, като дунапрен.
Аз имам големи резерви към използването на корите на цитрусите- обработвани са според мен с химикали да не загниват, да не изсъхват и даже са оцветени, защото са брани доста незрели. Жалко ,че когато ходим там на море лимоните и портокалите не са узрели, да си купим поне един път необработвани плодове.
Не мога да се реша да отглеждам лимоново дръвче заради зимната хамалогия.
Аз имам големи резерви към използването на корите на цитрусите- обработвани са според мен с химикали да не загниват, да не изсъхват и даже са оцветени, защото са брани доста незрели. Жалко ,че когато ходим там на море лимоните и портокалите не са узрели, да си купим поне един път необработвани плодове.
Не мога да се реша да отглеждам лимоново дръвче заради зимната хамалогия.
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Ами... да ви кажа, то има и био лимони, но аз си затварям очите, купувам си обикновени, мия ги старателно със сапун и четка и се надявам, че съм махнала поне част от това вредното.
Относно бътърмилка - много лесно се прави в домашни условия - в чаша прясно мляко (на стайна темп. най-добре) се добавя 1 с.л. лимонов сок и се разбърква. Оставя се да престои 10-15 мин и е готово. Става като пресечено мляко, гъсто.
Глазурата прави кекса с още по-лимонов вкус.
Относно бътърмилка - много лесно се прави в домашни условия - в чаша прясно мляко (на стайна темп. най-добре) се добавя 1 с.л. лимонов сок и се разбърква. Оставя се да престои 10-15 мин и е готово. Става като пресечено мляко, гъсто.
Глазурата прави кекса с още по-лимонов вкус.
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Не само цитрусите,и другите плодове се съхраняват с консерванти и в хладилници.
И в момента има ябълки,круши,които зреят края на август началото на септември.
Задължително е да се обелят след хубавото измиване.
А мътеницата едно време са я пиели като разхладителна напитка през лятото и едва ли това е било пресечено прясно мляко.
В прясното мляко се слага оцет или лимонов сок при направа на домашна извара или домашен кашкавал.
Една хубава рецепта за домашна мътеница (от gotvach.bg ) - при температура на млякото 36 - 38 градуса :
Равни количества прясно мляко и кисело мляко и малко вода( 1/3 от количеството на млякото).
Това се слага в един буркан от 800 гр.добре затворен ( с найлонова капачка примерно ).
Започва да се клати около 1/2 час. На повърхността се образува жълт слой масло.
Маслото се събира,изплаква и е готово за консумация.
А течността под него е мътеницата.Тя е вторичния продукт.
Охлажда се. Може да се остави няколко дни да ферментира.Тогава вкусовите и полезни качества се засилват многократно.
И тогава се използва за охладителна напитка.
И в момента има ябълки,круши,които зреят края на август началото на септември.
Задължително е да се обелят след хубавото измиване.
А мътеницата едно време са я пиели като разхладителна напитка през лятото и едва ли това е било пресечено прясно мляко.
В прясното мляко се слага оцет или лимонов сок при направа на домашна извара или домашен кашкавал.
Една хубава рецепта за домашна мътеница (от gotvach.bg ) - при температура на млякото 36 - 38 градуса :
Равни количества прясно мляко и кисело мляко и малко вода( 1/3 от количеството на млякото).
Това се слага в един буркан от 800 гр.добре затворен ( с найлонова капачка примерно ).
Започва да се клати около 1/2 час. На повърхността се образува жълт слой масло.
Маслото се събира,изплаква и е готово за консумация.
А течността под него е мътеницата.Тя е вторичния продукт.
Охлажда се. Може да се остави няколко дни да ферментира.Тогава вкусовите и полезни качества се засилват многократно.
И тогава се използва за охладителна напитка.
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
apis, buttermilk не е мътеница, не е и суроватка.
https://www.google.bg/search?q=how+to+m ... 8wf8spSADA" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.google.bg/search?q=how+to+m ... 8wf8spSADA" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Прясно мляко,добавя се мая за подсирване.
Отцежда се.От гъстата отцедена част се прави сирене.
Отцедената течност се сварява,като се изважда изварата с решетъчна лъжица.
Останалата течност,полупрозрачна с белезникав цвят,това е суроватка,някъде му казват цвиг.Т.е. това е третичен продукт при направа на сирене(около 94% вода).
Отцежда се.От гъстата отцедена част се прави сирене.
Отцедената течност се сварява,като се изважда изварата с решетъчна лъжица.
Останалата течност,полупрозрачна с белезникав цвят,това е суроватка,някъде му казват цвиг.Т.е. това е третичен продукт при направа на сирене(около 94% вода).