Рецепти за сладкиши и десерти

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от apis »

Маковия сладкиш на wenche по нейната рецепта в темата ,,Какво сготвих днес,,е сложничък,но ще се опитам да го правя.
Правила съм лесен маков кекс по две рецепти,почти еднакви са,имат малки различия.
Рецепта №1.
60 гр масло
200 гр. пудра захар
2 яйца
100 гр. прясно мляко
210 гр. брашно
1 бакпулвер
50 гр. маково семе
1 ванилия
Маслото и захарта се разбиват до побеляване.Прибавят се 1 по 1 жълтъците,прясното мляко,малко по малко брашното с бакпулвера,
маковото семе,ванилията и разбитите на сняг белтъци.
Изсипва се в средно голяма кексова форма,намазана с масло и поръсена с брашно.Пече се в умерена фурна.
Рецепта №2 е от ,,Кухнята на моето семейство,, и е с 200 гр. маково семе.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от apis »

Рецепта №2
120 гр. масло и 2 суп.лъж. олио
1 ч. чаша захар
2 яйца
1/2 ч.чаша прясно мляко
1 ч. чаша брашно
1 ч. лъж. бакпулвер
200 гр.маково семе
1 ванилия
1 щипка сол
1 лимон ( по желание ) - настъргана кора и малко сок
Яйца + захар + маково семе + ванилия + лимонова кора + ( брашно + мляко , като се редуват на три пъти ) +
( масло разтопено и охладено + олио ) + сол + бакпулвер .
Пече се в тава с даметър 26 см. с хартия,стените намазани с масло,
на 180 градуса , около 40 минути , загрята предварително . Пробва се с клечка за зъби .
Lois

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Lois »

Оставям ви рецептата за лимоновия кекс с макови семена, за който питахте :) Снимка няма, не остана :lol:

Оригиналната рецепта е от New York Times, пускам тук техните продукти, а в скоби давам моите промени
Чашата е 240 г мерителна, 1 с.л. - 15 мл, 1 ч.л. - 5 мл.

Butter, for greasing pan - масло за формата
1 ¾ cup all-purpose flour, more for pan - 200 г брашно плюс още за формата
120 г смлени ядки - бадеми е перфектно, при мен беше с кашу
Zest of 2 lemons - настъргана кора от 2 лимона
1 cup sugar - 1 ч захар
½ cup buttermilk - ½ ч кисело мляко
3 tablespoons plus 4 teaspoons lemon juice - 45 мл лимонов сок (3 сл)
3 large eggs - 3 големи яйца
1 ½ teaspoons baking powder - 1 ½ чл бакпулвер
¼ teaspoon baking soda - без това
¼ teaspoon fine sea salt - ¼ чл фина сол
⅔ cup extra-virgin olive oil - ⅔ ч зехтин екстравърджин
1 tablespoon poppy seeds - 3 с.л макови семена
½ cup confectioners’ sugar - без това

Загрейте фурната до 180С. Намажете с масло и поръсете с брашно продълговата форма за кекс.
В купа смесете лимоновата кора и захарта и ги претрийте с пръсти, докато захарта се овлажни. Добавете киселото мляко, лимоновия сок и яйцата - разбркайте.
В друга купа смесете брашното, смлените ядки, бакпулвера и солта, разбъркайте. Добавете сухите съставки към мокрите, объркайте, накрая добавете зехтина и маковите семена и объркайте отново.
Изсипете сместа във формата и печете, докато при пробождане с дървено шишче то излезе чисто, около 1 ч. Оставете кекса да изстине малко във формата, след това извадете кекса да се охлади напълно върху решетка.

Има и глазура, която аз си спестих, но ето я и нея:
4 чл лимонов сок с ½ ч пудра захар - объркайте и намажете с четка върху кекса.

Трябва да изстине напълно, преди да се реже, иначе се троши, както видяха моите гости :angelche:
Deleted User 1445

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Deleted User 1445 »

Лоис, благодаря :tzeluvka:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от apis »

Благодаря за рецептата !
Солта може би една щипка е достатъчно ?
buttermilk - това мътеница ли е , т.е. млякото след извличане на маслото ? Някои го заменят с прясно мляко , други с айран.
Въпреки,че традиционно кекс се прави с кисело мляко,
според мен кекс със прясно мляко е по вкусен от кекс със кисело мляко.
И това с глазурата за намазването,може би нямаме навика да го правим ?
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10041
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 636 пъти
Получил благодарност: 1128 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от greeneyed »

Според мен това е прясно мляко с ниска масленост. Наистина с пр.мляко кексът става по-мек, като дунапрен.
Аз имам големи резерви към използването на корите на цитрусите- обработвани са според мен с химикали да не загниват, да не изсъхват и даже са оцветени, защото са брани доста незрели. Жалко ,че когато ходим там на море лимоните и портокалите не са узрели, да си купим поне един път необработвани плодове. ;)
Не мога да се реша да отглеждам лимоново дръвче заради зимната хамалогия.
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Lois

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Lois »

Ами... да ви кажа, то има и био лимони, но аз си затварям очите, купувам си обикновени, мия ги старателно със сапун и четка и се надявам, че съм махнала поне част от това вредното.
Относно бътърмилка - много лесно се прави в домашни условия - в чаша прясно мляко (на стайна темп. най-добре) се добавя 1 с.л. лимонов сок и се разбърква. Оставя се да престои 10-15 мин и е готово. Става като пресечено мляко, гъсто.
Глазурата прави кекса с още по-лимонов вкус.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от apis »

Не само цитрусите,и другите плодове се съхраняват с консерванти и в хладилници.
И в момента има ябълки,круши,които зреят края на август началото на септември.
Задължително е да се обелят след хубавото измиване.

А мътеницата едно време са я пиели като разхладителна напитка през лятото и едва ли това е било пресечено прясно мляко.
В прясното мляко се слага оцет или лимонов сок при направа на домашна извара или домашен кашкавал.

Една хубава рецепта за домашна мътеница (от gotvach.bg ) - при температура на млякото 36 - 38 градуса :
Равни количества прясно мляко и кисело мляко и малко вода( 1/3 от количеството на млякото).
Това се слага в един буркан от 800 гр.добре затворен ( с найлонова капачка примерно ).
Започва да се клати около 1/2 час. На повърхността се образува жълт слой масло.
Маслото се събира,изплаква и е готово за консумация.
А течността под него е мътеницата.Тя е вторичния продукт.
Охлажда се. Може да се остави няколко дни да ферментира.Тогава вкусовите и полезни качества се засилват многократно.
И тогава се използва за охладителна напитка.
Lois

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Lois »

apis, buttermilk не е мътеница, не е и суроватка.
https://www.google.bg/search?q=how+to+m ... 8wf8spSADA" onclick="window.open(this.href);return false;
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от apis »

Прясно мляко,добавя се мая за подсирване.
Отцежда се.От гъстата отцедена част се прави сирене.
Отцедената течност се сварява,като се изважда изварата с решетъчна лъжица.
Останалата течност,полупрозрачна с белезникав цвят,това е суроватка,някъде му казват цвиг.Т.е. това е третичен продукт при направа на сирене(около 94% вода).
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”