Българска кухня
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15885
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 859 пъти
- Получил благодарност: 1725 пъти
Re: Българска кухня
В Мелник скоро хапнах кюфтета от леща ... Не пожелаха обаче да ми кажат рецептата. Някой знае ли я ?
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Re: Българска кухня
Сваряваш лещата, мачкаш, слагаш яйца за спойка, лук евентуално, и подправки по желаниеГео, граф написа:В Мелник скоро хапнах кюфтета от леща ... Не пожелаха обаче да ми кажат рецептата. Някой знае ли я ?
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15885
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 859 пъти
- Получил благодарност: 1725 пъти
Re: Българска кухня
Панираш и пържиш ? ... Това ли било ! Благодаря, SatoriSatori написа: Сваряваш лещата, мачкаш, слагаш яйца за спойка, лук евентуално, и подправки по желание
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Re: Българска кухня
Ми ти ще кажеш дали се панират, или само се овалват в брашноГео, граф написа:Панираш и пържиш ? ... Това ли било ! Благодаря, SatoriSatori написа: Сваряваш лещата, мачкаш, слагаш яйца за спойка, лук евентуално, и подправки по желание
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15885
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 859 пъти
- Получил благодарност: 1725 пъти
Re: Българска кухня
Абе ония бяха само с брашно, ама аз ще се пробвам да панирам и да овалям за последно в сусамSatori написа: Ми ти ще кажеш дали се панират, или само се овалват в брашно
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Re: Българска кухня
има и едно друго което правят към Смолянския край ,обаче не помня как го наричаха
с точени кори -пак е с картоф и извара плънката ,завива се като пощенски плик и се пече на сач от двете страни ,маже с масло -много е вкусно
с точени кори -пак е с картоф и извара плънката ,завива се като пощенски плик и се пече на сач от двете страни ,маже с масло -много е вкусно
-
- Виенско кафе
- Мнения: 444
- Регистриран на: Фев 14, '10, 16:58
- Местоположение: София- гулемото село
Re: Българска кухня
Като чуя българска кухня винаги се сещам за крутмач
Яла съм го като малка в Ябланица.
Знам, че го наричат някъде и катък/купешкият няма нищо общо/, но сега разбрах, че му казват и бурания в някои краища.
От Гуглето копнах това, защото най- много ми допада като описание, както и коментарите под него.
http://nojivilichka.wordpress.com/2007/ ... -loveshki/
Яла съм го като малка в Ябланица.
Знам, че го наричат някъде и катък/купешкият няма нищо общо/, но сега разбрах, че му казват и бурания в някои краища.
От Гуглето копнах това, защото най- много ми допада като описание, както и коментарите под него.
http://nojivilichka.wordpress.com/2007/ ... -loveshki/
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Българска кухня
По полето му викат КРОКМАЧ, а из Балканя - КАТЪК. Прави се от овче мляко, което се събира в края на август точно преди да прегорят овцете. В днешно време много рядко можеш да намериш истински катък.
Re: Българска кухня
Яла съм истински един-единствен път и е нещо вълшебно. Беше от Троянския Балкан. Вкусът е толкова характерен и богат /нещо средно между хубаво кисело мляко и сирене/ и няма абсолютно нищо общо с нещата, на които лепват името "катък" сега. Доколкото зная се прави като се подквасва мляко /вероятно точно овче/ със сирене, а не със закваска за кисело мляко, и после отлежава на хладно - в мазе.johnstalker написа:По полето му викат КРОКМАЧ, а из Балканя - КАТЪК. Прави се от овче мляко, което се събира в края на август точно преди да прегорят овцете. В днешно време много рядко можеш да намериш истински катък.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Българска кухня
В истинския катък няма и не се слага сирене. Той се прави само от късно овче мляко и сол. Млякото се изварява продължително време, на водна баня, посолява се добре, После се изсипва в глинени делви и се оставя и прохладно място при 10-15 градуса, като всеки ден се разбърква добре. Така се прави докато се сгъсти, около 30 дни. След това се разсипва в по-малки делви или буркани, като се запечатва отгоре с разтопено масло от каймакът който се събира при варенето. Ръсва му се малко жито или ечемик и се прибира пак в мазето.