Търся рецепта
Re: Търся рецепта
Изпитано само без горелката с карамела накрая.Satori написа:Идея си нямам как се прави брюлле, ама не може ли да се запали с някакъв алкохол? Фламбе демек?
2 ч.ч. сметана
1/2 ч.л. ванилова есенция
8 бр. жълтъци
1/2 ч.ч. захар
кафява захар
Жълтъците се разбиват със захарта. Сметаната се загрява до малко преди да почне да къкри (ако започне да къкри се оставя да изстине за 1 минута. Сметаната се добавя лъжица по лъжица към жълтъците при постоянно разбъркване - по този начин жълтъците няма да се пресекат от топлината. Когато 1/4 от сметана е добавена към жълтъците, те се изсипват в сметаната и се разбъркват добре. Сместа се минава през фино сито за да се отделят всякакви останали бучици и след това се добавя ваниловата есенция и отново се разбърква. Сместа се разпределя в огнеупорни формички, които се слагат в тава. В тавата се изсипва вряща вода, така че водата да стига до половината на формичките. Тавата се слага за 1 час в предварително загрята до 120 С фурна. Кремът е перфектно опечен когато по краищата на формичките е стегнат, а в центъра е мек (като желе). Това най-лесно се проверява като формичката се хване и се разклати леко - ако целият се клати, значи му трябва още време във фурната. Когато кремът е готов се слага да се изстуди на стайна температура. Когато се изстуди, формичките се увиват в найлоново фолио и се оставят в хладилник за минимум 8 часа. 1 час преди сервиране, формичките се изваждат от хладилника, фолиото се маха и се изчистват от влагата върху крема. Кремовете се поръсват с кафява захар равномерно и захарта се загрява с кухненска горелка докато почне да бълбука и придобие приятен кафяв цвят (внимавайте да не подпалите кухненския си плот, може да се сложи алуминиево под формичката за да се предпази плота). Захарта може да се карамелизира и под предварително загрят до максимална температура грил. След тази процедура, формичките отново се поставят за 45 минути в хладилник.
Re: Търся рецепта
Пете, ако стигнеш до тоя момент, ще ме повикаш ли да гледам.tanya1602 написа:...Кремовете се поръсват с кафява захар равномерно и захарта се загрява с кухненска горелка докато почне да бълбука и придобие приятен кафяв цвят (внимавайте да не подпалите кухненския си плот, може да се сложи алуминиево под формичката за да се предпази плота). ...
Re: Търся рецепта
Правилно си употребила "ако", а не "когато". Имам смътни заподозрения, че е много вероятно да не стигна до там
Re: Търся рецепта
Я не се подценявай...5ia написа:Правилно си употребила "ако", а не "когато". Имам смътни заподозрения, че е много вероятно да не стигна до там
Re: Търся рецепта
Щото нямаш горелка ли. Ще ти подаря една за коледа.5ia написа:Правилно си употребила "ако", а не "когато". Имам смътни заподозрения, че е много вероятно да не стигна до там
Re: Търся рецепта
Само еднамалка поправка-крем брюлето се сервира веднага след карамелизиране на захарта.Не се поставя отново в хладилник.
Re: Търся рецепта
5ia написа:Искам да направя крем брюле. Обаче истински - с горена захар отгоре. На мен ми трябва изпитана, но лесна - подчертавам лесна - рецепта. И тая захар....ми нямам горелка ли, как се казва там това нещо. И как става първо да го опека и охладя, а после пак да го върна във фурната, за да го карамелизирам. И ако някой се навие да ми отговори, моля да има предвид, че готварството ми е една идея по-лесно от китайските йероглифи
Пете, винаги ме разсмиваш!
А няма ли да се получи, ако вместо да си подпалваме плота с горелка , отгоре да сложим крокант?
Re: Търся рецепта
Ами аз си имах идея просто да го наръся с карамел, но тогава вече няма да е истинско. Пък с този плот, дето евентуално да се подпали.....бе нали в превод брюле е нещо като "горено", та да не част от рецептата Но пък сега си мисля, че мога от празничните ви рецепти да се вдъхновя от нещо не толкова животоопасно
Re: Търся рецепта
моля да ми кажете, на тиквеника, как му баете? търся хубава изпитана рецепта, че голям срам, голям мерак да готвя, пък баници и най-вече тиквеник - НЕ МОГА
He who plants a garden, plants happiness