Страница 5 от 5

Re: Супи

Публикувано на: Апр 3, '14, 11:14
от sadeyes
Здравейте, много искам да се пробвам да направя шкембе чорба, но нямам тенджера под налягане, чета всички използвате такава. Дали може да стане без такава и какви са съображенията? :)

Re: Супи

Публикувано на: Апр 3, '14, 11:23
от Titi
sadeyes написа:Здравейте, много искам да се пробвам да направя шкембе чорба, но нямам тенджера под налягане, чета всички използвате такава. Дали може да стане без такава и какви са съображенията? :)
Съображенията са тези, че за да свариш в обикновена тенджера шкембето, ще ти отнеме около 6-8 часа. В тенджерата под налягане ще го свариш за 1 час.

Re: Супи

Публикувано на: Апр 3, '14, 16:32
от liubami
Аз купувам сварено шкембе,нарязано на шайби и вакумирано.Става страшно бързо.
В момента готвя супа от телешка опашка...надявам се да стане вкусна. Изображение

Re: Супи

Публикувано на: Апр 7, '14, 12:06
от sadeyes
Това е идея, благодаря liubami. :)

Re: Супи

Публикувано на: Апр 7, '14, 15:28
от Tanet
Аз вземам от Кауфланд шкембе,че е добре почистено. То е на ленти, нарязвам го с една ножица, която ми е за готварски нужди на дребни парчета и го слагам в леко подсолена вода на котлона на 1 за през нощта. По някое време ако стана то тоалетна го наглеждам и разбърквам. На 1 не ври, но водата е гореща и до сутринта е готово. Вечерта като се прибера му добавям прясно мляко, сгъстявам го с брашно и застройвам със цвърнат в сгорещено краве масло червен пипер. После който иска си слага оцет и чесън и лют пипер.

Re: Супи

Публикувано на: Апр 18, '19, 16:12
от Гео, граф
gospodinov написа: Апр 18, '19, 15:47
Гео, граф написа: Апр 18, '19, 15:38 Господинов, не ми казвай, че не знаеш какво е клин-чорба :o :shock: ?!? Не е ли национално ястие :hmmm: ?
:oops: :oops: никога не е правено в къщи такава чорба.
Специално за Динко и всички останали, които не са вкусвали клин-чорба.

Из нетя се въртят рецепти за тази божествена супичка, но всичките са безмесни. Е, моята е с месо, при това агнешко. Не е нужно месото да е много, то само придава характерния си аромат на ястието.

Ето рецептата:

праз лук 1-2 стръка
морков
кисело зеле 2-3 листа
зелев сок - 2 ч.ч.
агнешко месо 200-300 гр.
шепа ориз
картофи 2-3 бр.
черен пипер, чубрица, сол

Лука се задушава в малко олио+масло в съотношение 1:1, добавя се и моркова, да се задуши и той. Залива се с 2-3 чаши вода и зелевия сок, добавя се агнешкото, нарязано на парченца като за кебап, листата от киселото зеле също наситнени и се оставя да къкри 30-40 мин., след което му се хвърля шепата ориз и малко преди да стане готов ориза, към ястието се прибавят отделно сварените и пасирани картофи. Ако течността е поизвряла, ѝ се долива тази от картофите (много е важно да не се изхвърля точно тази вода, защото там е скорбялата). Подправя се на вкус и се яде гореща.

Re: Супи

Публикувано на: Апр 18, '19, 18:33
от gospodinov
Гео, благодаря за рецептата. Ще я пробвам във вариант, без агнешкото.

Re: Супи

Публикувано на: Апр 19, '19, 08:38
от Албена
gospodinov написа: Апр 18, '19, 18:33 Гео, благодаря за рецептата. Ще я пробвам във вариант, без агнешкото.
И аз ще я пробвам тази супа ,но ще заменя месото с гъба кладница . :nod:

Re: Супи

Публикувано на: Апр 19, '19, 13:49
от Гео, граф
Динко, Бени, варианти всякакви могат да се правят - основното е бульона да е със зелев сок и вода, и малко зелеви листа. То и за борш може да мине с повечко зеленчуци :nod: . А финалния пасиран картоф му придава гладкост и допълнителен чар :daaa: