Страница 9 от 13

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Фев 9, '19, 22:44
от apis
Е,няма нужда да се правят такива етикетчета.Тези мерки може да се запишат евентуално в тефтера с рецептите.
И едва ли се ползват всички чаши.Аз редовно си ползвам един вид чаена чаша(250гр.),и по рядко и втори вид(200гр.).

Правя едни курабийки с 4 яйца и брашното винаги е 900гр.до 1кг.
Днес яйцата бяха огромни и се наложи след като сложих 1кг.,да добавя около 1 ч.чаша брашно.

libra , винаги става глетаво,когато има сирене в тестото.При печене е добре,но после спада.
Казаха ми,че за да не се получава това,трябва една част от брашното да е царевично.
Моя позната прави мързелива баница,без кори.Всички необходими продукти за баницата
ги разбърква в една купа,сода,бяло и царевично брашно до гъсто кексово тесто,и го пече.
Аз два пъти импровизирам по нейната рецепта(в зависимост какви продукти имам),и двата пъти беше вкусно.
Днес направих в малка тавичка:
1 голямо яйце
1/2 ч.чаша кисело мляко
около 400 гр. сирене
(може сиренето да е по малко)
малко олио
1ч.чаша бяло брашно
1ч.чаша царевично брашно
1ч.л.сода

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Фев 28, '19, 19:54
от ln_none
Изядохме киселото зеле и остана половин бидон сок. Вкусен е, но чревната ни флора не е много съгласна с директна консумация :mrgreen: Да ви се намират подходящи рецепти за употребата му?

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Мар 15, '19, 16:55
от ln_none
Рецептите със зелев сок са още на първите две страници, ама кой да чете старателно :hihihi:

Да ви кажа вчера колко вкусно ми стана прясното зеленце, чак ММ си облиза пръстите, а той по принцип не му е голям любител. В една тенджера зелето на ленти, глава лук и два моркова. Сол, захар, соев сос, оцет, лют червен пипер, сладък, черен и малко олио. Разбърках го хубаво всичкото, една чаша вода и на котлона на силен огън. По принцип с тази марината правя зеленчуци за китайско, но зелето си става съвсем българско на вкус.

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Апр 15, '19, 17:16
от zeleno
супа със сок от кисело зеле , любима , винаги отличен резултат
в малко олио се задушава съвсем леко брашно / не го запържвам до промяна на цвета , просто да стане на пяна
заливам с вода и слагам нарязани целина , морков , карфиол , картоф , може и броколи / понякога зелен боб и царевица , ако ми се намират изостанали , от замразените
сваряват се до полуготовност и се долива със сока от кисело зеле
течностите са две към едно , но то зависи и от това колко е кисел сока
опитва се и се дослагва сол ако трябва , после черен пипер
аз специално си бурканизирам сок с две-три лъжици нарязано кисело зеле / плува като в компот , кипвам само за капачка
и лятото тази супа е трепач
пп не слагам лук , чесън или нещо друго традиционно :!: , червен пипер също

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Апр 18, '19, 14:43
от gospodinov
zeleno написа: Апр 15, '19, 17:16 супа със сок от кисело зеле , любима , винаги отличен резултат
..........................................................................
Супер, сигурно става вкусна.

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Апр 18, '19, 14:54
от greeneyed
Ако си израснал с такива ястия, ще са ти любими, да! :nod:

От един месец правя всяка седмица ястие с коприва, чат пат добавен лапад, че го унищожих неволно. Някога е на копривена чорба, някога - яхния-с ориз, с гъбки, умираме за копривата, много ми е сладка. ;)

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Апр 18, '19, 15:01
от gospodinov
Грийни сподели рецепта за копривата? Аз само и се каня но не съм си готвил нищо с коприва.

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Апр 18, '19, 15:24
от greeneyed
Отрязвам с ножица и ръкавици връхчетата, пълня една малка кофичка, където срещна в градината лапад, и него режа да не цъфти и вързва, че е напаст. Заливам с вряла вода и нарязвам на ситно, задушавам с лук и морков зеленината, хубаво да потъмнее и да има достатъчно мазнина, че постните манджи искат мазничко, наливам топла вода като за супа и варя още половин час, добавям малко ориз, после застройвам с яйце и кис.мляко. За яхния оризът е повечко, добавям домати, гъбки.... :dovolen:

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Апр 18, '19, 15:29
от gospodinov
greeneyed написа: Апр 18, '19, 15:24 Отрязвам с ножица и ръкавици връхчетата, пълня една малка кофичка, където срещна в градината лапад, и него режа да не цъфти и вързва, че е напаст. Заливам с вряла вода и нарязвам на ситно, задушавам с лук и морков зеленината, хубаво да потъмнее и да има достатъчно мазнина, че постните манджи искат мазничко, наливам топла вода като за супа и варя още половин час, добавям малко ориз, после застройвам с яйце и кис.мляко. За яхния оризът е повечко, добавям домати, гъбки.... :dovolen:
Благодаря Грийни, ще се пробвам и аз да видим какво ще се получи.

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Публикувано на: Апр 18, '19, 15:38
от Гео, граф
gospodinov написа: Апр 18, '19, 14:43
zeleno написа: Апр 15, '19, 17:16 супа със сок от кисело зеле , любима , винаги отличен резултат
..........................................................................
Супер, сигурно става вкусна.
Господинов, не ми казвай, че не знаеш какво е клин-чорба :o :shock: ?!? Не е ли национално ястие :hmmm: ?