Вегетарианска и веганска кухня

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Благодаря !
Но не можах да пробвам нито един от трите варианта.
Авокадото беше много твърдо,нямаше никакъв вкус,не ми харесва.
Вместо 1 бр. авокадо,което за нищо не става,по добре да бях взела още 1 кг. лимони.
libra
Наркоман
Мнения: 11646
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 98 пъти
Получил благодарност: 67 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от libra »

Албенка,би ли проверила рецептата,нещо не се връзват пропорциите и 2 тави не ми се получиха.
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Албена »

libra написа: Фев 8, '19, 23:16 Албенка,би ли проверила рецептата,нещо не се връзват пропорциите и 2 тави не ми се получиха.
Ох ,подвела съм ви :oops: Брашното не е 5 ,а 3 чаши.
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1080
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 496 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от ln_none »

apis написа: Фев 8, '19, 23:05 Авокадото беше много твърдо,нямаше никакъв вкус,не ми харесва.
Явно не е било узряло :snif: Авокадите в магазина са зелени по принцип, дозряваш си ги сам в къщи. Понякога пускат и зрели, но си пише "готово за консумация" или нещо подобно. Трябва леко да поомекне, като го натиснеш с пръст да поддава - тогава е готово. Аз като купя, ядем го след 3-4 дни, седмица, когато стане.
Всичко идва от интересния факт, че авокадото не може да узрее, докато е на дървото. Много удобно, като се замислиш ;) Де да бяха и смокините така, вместо да ми падат презрелите по главата :lol:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Някои пък се чудим как да докараме смокините поне до зелени плодчета,
но не дребосъци,които не могат да се консумират и оставащи по дървото.
Искаме ако не от зрели,то поне от зелени смокини да правим сладко,
въпреки че е по сложно и много по трудоемко от другото със зрелите,
което си се прави стандартно,като всички останали сладка.

Авокадото нали все казват по кулинарни програми да не го опипваме,
защото като всеки минава и го натиска,последния щял да купи
повредено авокадо,което също никак не е приятно.
Все съм виждала едни дребосъци,а това беше едричко
та затова мислех,че е готово за консумация.
Но щом трябва да стои и доузрява 1 седмица,ще взема пак 1 брой за проба.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31789
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1154 пъти
Получил благодарност: 2827 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Мария Николова »

Албена написа: Фев 9, '19, 07:55
libra написа: Фев 8, '19, 23:16 Албенка,би ли проверила рецептата,нещо не се връзват пропорциите и 2 тави не ми се получиха.
Ох ,подвела съм ви :oops: Брашното не е 5 ,а 3 чаши.
Е, сега съвсем ме объркахте и двете. :sbear: :sbear:
Либре, с "грешните" 5 чаши брашно не пълниш 2 тави, така ли?
А как с правилното количество брашно "3 чаши" ще ги напълниш двете тави? :shock:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
libra
Наркоман
Мнения: 11646
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 98 пъти
Получил благодарност: 67 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от libra »

Авокадото се завива във вестник и и се слага на радиатора.Готово е съвсем скоро,имам предвид ден-два,а не 1-2 часа.
Албенка ,а сигурно ли е ,че се пече на 200 градуса?Тази температура би запечетила питата и няма се надигне ?
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Печенето всеки си го нагласява спрямо неговите условия.
А брашното - от чаша до чаша има доста разлика(200,250,300гр).
Затова казват,че в сладкарството всичко трябва да се мери и най точната рецепта
е в грамове,а после всеки си го прави с неговите чаши.
Правя подобен солен кекс с маслини,които според рецептата на Албена може да бъдат заменени със зеленчуци.

4яйца
100гр.олио(зехтин)
20гр.настърган пармезан(или кашкавал)
1/2 кофичка кисело мляко(250 гр.)
200гр.черни маслини
1ч.л.розмарин
1/2ч.л.чер пипер
250гр.брашно
1 бакпулвер

Маслините се нарязват.
Правила съм го и с бяло саламурено сирене,но понеже слагам повечко,се налага да добавя и брашно.
libra
Наркоман
Мнения: 11646
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 98 пъти
Получил благодарност: 67 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от libra »

Мерко,правих го 2 пъти ,защото си бях наумила да го нося на гости.Вторият път сложих повече мляко на 4 чаши брашно ,но от перфектен и многобещаващ вид,стигна до 2 пръста глетава ,сурова пита,прилична на вкус.А я пробвах със шишче.
Чашата ми е 200мл вместимост ,а брашното в нея е 120 гр.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31789
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1154 пъти
Получил благодарност: 2827 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Мария Николова »

libra написа: Фев 9, '19, 16:01 Мерко,правих го 2 пъти ,защото си бях наумила да го нося на гости.Вторият път сложих повече мляко на 4 чаши брашно ,но от перфектен и многобещаващ вид,стигна до 2 пръста глетава ,сурова пита,прилична на вкус.А я пробвах със шишче.
Чашата ми е 200мл вместимост ,а брашното в нея е 120 гр.
Чети, Либре! :swait:
Затова казват,че в сладкарството всичко трябва да се мери и най-точната рецепта
е в грамове, а после всеки си го прави с неговите чаши.
Хрумна ми! :snurd: :idea: Във всяка различна "мерителна" чаша да стои по едно етикетче какво количество от различните продукти се побира в нея.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”