Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Просто излиза по-евтино.МГХ написа:Не разбирам.
Нали целта на домашно приготвените лютеници ,сладка и прочие консерви е да бъдат вложени качествени продукти без химически вредни консерванти , всевъзможни е-та и добавки като нишесте , лепила , сгъстители и втвърдители . Тогава защо да купувам от магазина и да разфасовам промишлено приготвена лютеница.
Не искам да обидя никого ,но това занимание ми се вижда лишено от смисъл.
:
Аз от както съм била като ученичка на бригада в консервна фабрика купена лютеница не ям. и не само лютеница.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10135
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 389 пъти
- Получил благодарност: 1130 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
maranta ,какъв е твоя начин на фурна.
Ние правим традиционна /12 кг чушки, 6 кг домати и 3 кг патладжан/ обикновено двойна доза.
Само че през седмицата в Русе си пека чушките на чушкопек и патладжана и ги слагам във фризера. В събота и неделя на балкана мелим доматите и ги изваряваме ,добавяме смлените чушки и патладжан , малко люта чушка , ама съвсем малко , олио и сол и в тавата.После стерилизираме съвсем колкото за капачката 5-10 мин. от завиране. Става мноого вкусна. Мирисът на пушек само й придава още по хубав вкус.
Тази рецепта е от свекърва ми , а майка ми правеше с повече домати .
Не знам ,ако е само за нас дали ще правим ,но децата , а сега и внукът ,много я обичат.
greeneyed ,опитвала съм и твоя начин.Но липсва онзи леко опушен вкус и стои някак по-сурова сякаш.И тя се изяде , разбира се.
Ние правим традиционна /12 кг чушки, 6 кг домати и 3 кг патладжан/ обикновено двойна доза.
Само че през седмицата в Русе си пека чушките на чушкопек и патладжана и ги слагам във фризера. В събота и неделя на балкана мелим доматите и ги изваряваме ,добавяме смлените чушки и патладжан , малко люта чушка , ама съвсем малко , олио и сол и в тавата.После стерилизираме съвсем колкото за капачката 5-10 мин. от завиране. Става мноого вкусна. Мирисът на пушек само й придава още по хубав вкус.
Тази рецепта е от свекърва ми , а майка ми правеше с повече домати .
Не знам ,ако е само за нас дали ще правим ,но децата , а сега и внукът ,много я обичат.
greeneyed ,опитвала съм и твоя начин.Но липсва онзи леко опушен вкус и стои някак по-сурова сякаш.И тя се изяде , разбира се.
- maranta
- Кафевар/ка/
- Мнения: 780
- Регистриран на: Мар 19, '15, 08:54
- Дал благодарност: 138 пъти
- Получил благодарност: 34 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Адашче, съотношението на продуктите е почти като твоята рецепта. В моята тава за фурната се събират:
4 кг пипер
2 кг домати
1 кг патладжан
сори, компа се претакова
Слагам и чесън на вкус.
Сол и олио не помня колко беше, трябва да видя записките.
Та, номерът е следният: Режа първо патладжана и оставям да се отцеди горчилката. После нарязвам доматките, слагам в големия гевгир да се отцеди водата. През това време нарязвам и пипера. Слагам всичко в тавата и мятам на 250-300 градуса(на селската печка няма вентилатор). От време на време разбърквам. След около 2 до 3 часа е готово. Като се поохлади(може и на другия ден) смилам с пасатора, пълня бурканите и варя около 10-15 мин. От тези продукти излизат 6-7 буркана(от старите конфитюрени). Това е На пушек не мирише, но като започне да извира сока и отгоре леко се позапича и пак мирише много хубаво
4 кг пипер
2 кг домати
1 кг патладжан
сори, компа се претакова
Слагам и чесън на вкус.
Сол и олио не помня колко беше, трябва да видя записките.
Та, номерът е следният: Режа първо патладжана и оставям да се отцеди горчилката. После нарязвам доматките, слагам в големия гевгир да се отцеди водата. През това време нарязвам и пипера. Слагам всичко в тавата и мятам на 250-300 градуса(на селската печка няма вентилатор). От време на време разбърквам. След около 2 до 3 часа е готово. Като се поохлади(може и на другия ден) смилам с пасатора, пълня бурканите и варя около 10-15 мин. От тези продукти излизат 6-7 буркана(от старите конфитюрени). Това е На пушек не мирише, но като започне да извира сока и отгоре леко се позапича и пак мирише много хубаво
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10135
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 389 пъти
- Получил благодарност: 1130 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Правих нещо такова . Наистина има вкус на печено и е приятно. ММ и децата нещо промърмориха ,че имало твърди частици от люспата.Обаче нищо не остана. Ама си искат традиционната.maranta написа:Адашче, съотношението на продуктите е почти като твоята рецепта. В моята тава за фурната се събират:
4 кг пипер
2 кг домати
1 кг патладжан
На пушек не мирише, но като започне да извира сока и отгоре леко се позапича и пак мирише много хубаво
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
У нас са фенове на италианската кухня, а аз имам страхотни киселини от готовите сосове и се налага да правя по 80 буркана доматен сос за спагети и пица, доматите ги беля, че имат цедки на д-тата , като предварително ги попарвам, пасирам и изварявам до готов сос за спагети с всичките му подправки, сол, захар...
И понеже все гледам ад си улесня живота, си отделям една част от соса за лютеница, която оставям съвсем да се сгъсти и пак в буркани и стерилизирам, това обикновено се случва в края на август, а към края на септември правя лютеница, вадя от мазето доматените буркани и така една част от труда съм отметнала.
Моята рецепта е с много пипер.
7 кг. чушки
1.5 кг. моркови
1.5 кг патладжан
1.200 гр. гъсто доматено пюре
половин ч.ч сол
половин ч.ч захар
1 пакетче кимион
1 пакетче млян пипер
1 литър врящо олио
Лютеницата я изварявам на котлон, но най-вкусна става, когато не ме мързи, имам време и пекна доматите на фурна.
И понеже все гледам ад си улесня живота, си отделям една част от соса за лютеница, която оставям съвсем да се сгъсти и пак в буркани и стерилизирам, това обикновено се случва в края на август, а към края на септември правя лютеница, вадя от мазето доматените буркани и така една част от труда съм отметнала.
Моята рецепта е с много пипер.
7 кг. чушки
1.5 кг. моркови
1.5 кг патладжан
1.200 гр. гъсто доматено пюре
половин ч.ч сол
половин ч.ч захар
1 пакетче кимион
1 пакетче млян пипер
1 литър врящо олио
Лютеницата я изварявам на котлон, но най-вкусна става, когато не ме мързи, имам време и пекна доматите на фурна.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10135
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 389 пъти
- Получил благодарност: 1130 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Миналата година изварих доматеното пюре в тава във фурната.Много по лесно става.Не висиш да бъркаш и има вкус на печено. Кажете хубави подправки за доматен сос ,но без кимион ,че него не го харесвам.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4911
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 377 пъти
- Получил благодарност: 319 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Децата харесват босилек, аз пък не го обичам, но заради тях, в някои бурканчета/бутилки слагам клонче босилек. Вкусът се усеща добре.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13775
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 245 пъти
- Получил благодарност: 495 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
РОУЗ аз правя направо кетчуп по една рецепта от нета
става разкошен
http://pep-4o.blogspot.bg/2010/08/blog-post.html" onclick="window.open(this.href);return false;
намалям малко нишестето , да не е чак толкова гъст и прекалявам с подправките , за по-силен вкус
част от количеството подлютявам , за да имам и "пикантен" - на бурканчето връзвам конец , че да се знае
става разкошен
http://pep-4o.blogspot.bg/2010/08/blog-post.html" onclick="window.open(this.href);return false;
намалям малко нишестето , да не е чак толкова гъст и прекалявам с подправките , за по-силен вкус
част от количеството подлютявам , за да имам и "пикантен" - на бурканчето връзвам конец , че да се знае
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13775
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 245 пъти
- Получил благодарност: 495 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
днес нета ми е адски бавен
та , вкус на прясна свежа лютеница аз докарвам по следния начин / за през зимата говоря /
печени червени чушки от буркан смесвам с печен патладжан консервиран самостоятелно
смилам , добавям смачкан чесън / по желание / и цяла връзка пресен магданоз , ситно нарязан
направо мирише на лято
пп на червените чушки слагам равно количество сол и захар при консервирането
та , вкус на прясна свежа лютеница аз докарвам по следния начин / за през зимата говоря /
печени червени чушки от буркан смесвам с печен патладжан консервиран самостоятелно
смилам , добавям смачкан чесън / по желание / и цяла връзка пресен магданоз , ситно нарязан
направо мирише на лято
пп на червените чушки слагам равно количество сол и захар при консервирането