Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Страхотни идеи за салати, принтирах си снимката ти, за да направя за Новогодишната трапеза същите Нямаш ли снимка отблизо и на зелената салата с калинките, защото така отдалеч не схващам съвсем кое от какво е направено
Аз правя в къщи суши много често, всички продукти се продават в големите вериги магазини в Бг., просто няма начин да ги няма и в Дания. Отивам да се разтърся къде съм запаметила подробните обяснения със снимки как се прави суши, от които аз съм се учила и ще ти ги пусна на лични. И да знаеш, че е изключително просто и елементарно приготвянето му, само няколко трика трябва да се спазят.
Аз правя в къщи суши много често, всички продукти се продават в големите вериги магазини в Бг., просто няма начин да ги няма и в Дания. Отивам да се разтърся къде съм запаметила подробните обяснения със снимки как се прави суши, от които аз съм се учила и ще ти ги пусна на лични. И да знаеш, че е изключително просто и елементарно приготвянето му, само няколко трика трябва да се спазят.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
айде, почна се пак готвенето
аз не съм решила още какво, но от сега мога да кажа, че ще правя сладка баница - това е рецепта, която правим винаги, майка ми, баба ми, тя пък я знае от нейната майка, и така, сега е мой ред да правя - става невероятно вкусно
аз не съм решила още какво, но от сега мога да кажа, че ще правя сладка баница - това е рецепта, която правим винаги, майка ми, баба ми, тя пък я знае от нейната майка, и така, сега е мой ред да правя - става невероятно вкусно
He who plants a garden, plants happiness
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Браво бе, накладе ни фитила и ни остави
Рецепта, рецепта, рецепта ....
Рецепта, рецепта, рецепта ....
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Купих всичко необходимо за "ветрилото"/оркуд /
Ще кажа като се справя / или пък изложа /
Ще кажа като се справя / или пък изложа /
“Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
ааааа, не съм, чакам майка да се появи и да каже какво беше точно, че да не ви подведа
He who plants a garden, plants happiness
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Доре, не съм го правила, само споделям какво ме е привлякло. Още нещо си харесах, също не съм го опитвала
източник http://www.lakomnik.net/?p=475" onclick="window.open(this.href);return false;
600 г меки сирена (около 3 вида), връзка магданоз, 2 скилидки чесън, риган, босилек, мащерка, червен пипер, 200 мл зехтин
Сирената се намачкват в дълбок съд и се смесват със ситно нарязаните магданоз и част от копъра и счукания чесън. Сместа се оставя да престои около час на хладно. През това време във висока купа се изсипва зехтинът, и по щипка от останалите подправки. От сиренето се оформят малки топки и се пускат в зехтина. За да се ароматизират добре, трябва да стоят поне два часа в него.
Подобни топки прочетох при мамите са овалвали с натрошени орехи или препечен сусам
Ето ги тук са само с обикновено сирене, чесън, орехи и чер пипер
Чесъна не е задължителен, ние обичаме много различни подправки и затова първите топки така ми харесаха
източник http://www.lakomnik.net/?p=475" onclick="window.open(this.href);return false;
600 г меки сирена (около 3 вида), връзка магданоз, 2 скилидки чесън, риган, босилек, мащерка, червен пипер, 200 мл зехтин
Сирената се намачкват в дълбок съд и се смесват със ситно нарязаните магданоз и част от копъра и счукания чесън. Сместа се оставя да престои около час на хладно. През това време във висока купа се изсипва зехтинът, и по щипка от останалите подправки. От сиренето се оформят малки топки и се пускат в зехтина. За да се ароматизират добре, трябва да стоят поне два часа в него.
Подобни топки прочетох при мамите са овалвали с натрошени орехи или препечен сусам
Ето ги тук са само с обикновено сирене, чесън, орехи и чер пипер
Чесъна не е задължителен, ние обичаме много различни подправки и затова първите топки така ми харесаха
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
ето и рецептата за сладката баница много горещо я препоръчвам
това е доста голяма доза, аз миналата година правих с 1 яйце, но пък не стигна, сега ще направя с две
3 яйца
300 грама масло
300 мл прясно мляко
1 кубче мая /може и суха/
брашно за меко тесто
маята се слага да втаса с малко топло мляко и захар, ако е суха, маята се обърква с брашното, а млякото се сипва директно
като втаса, от яйцата, млякото и брашното + маята се замесва меко тесто
разделя се на 9 топчета и всяко топче се разточва дебело, да кажем, с размер като чиния, и обилно се намазва с разтопено масло, завива се на руло, после на охлювче и се оставя настрани да втасва, докато извършим същата процедура с останалите
после, започваме от първото охлювче - то се развива, рулото се хваща от двата края и с леко удряне в масата се разтяга докато стане дебело колкото пръст или дебело въже
нарежда се в подмазана тава, като се оставя разстояние, тъй като при печенето се надува и става почти двойно на дебелина ако ни е останало масло след намазването - поливаме въженцата с него
пече се на умерена фурна, за кратко, това е най-тънкия момент - трябва да остане бяло или съвсем леко розово - ако прегори, после не поема добре от сиропа
отделно се приготвя захарен сироп за заливка 1 към 1 захар/вода, за цялата доза си отива едно кило сироп всякак, аз в сиропа добавям и 1-2 прахчета ванилия и щедро лимонени корички
сиропира се директно в тавата, хладка баница, с горещ сироп и се оставя на хладно за една нощ, да поеме сиропа и после само ей така
това е доста голяма доза, аз миналата година правих с 1 яйце, но пък не стигна, сега ще направя с две
3 яйца
300 грама масло
300 мл прясно мляко
1 кубче мая /може и суха/
брашно за меко тесто
маята се слага да втаса с малко топло мляко и захар, ако е суха, маята се обърква с брашното, а млякото се сипва директно
като втаса, от яйцата, млякото и брашното + маята се замесва меко тесто
разделя се на 9 топчета и всяко топче се разточва дебело, да кажем, с размер като чиния, и обилно се намазва с разтопено масло, завива се на руло, после на охлювче и се оставя настрани да втасва, докато извършим същата процедура с останалите
после, започваме от първото охлювче - то се развива, рулото се хваща от двата края и с леко удряне в масата се разтяга докато стане дебело колкото пръст или дебело въже
нарежда се в подмазана тава, като се оставя разстояние, тъй като при печенето се надува и става почти двойно на дебелина ако ни е останало масло след намазването - поливаме въженцата с него
пече се на умерена фурна, за кратко, това е най-тънкия момент - трябва да остане бяло или съвсем леко розово - ако прегори, после не поема добре от сиропа
отделно се приготвя захарен сироп за заливка 1 към 1 захар/вода, за цялата доза си отива едно кило сироп всякак, аз в сиропа добавям и 1-2 прахчета ванилия и щедро лимонени корички
сиропира се директно в тавата, хладка баница, с горещ сироп и се оставя на хладно за една нощ, да поеме сиропа и после само ей така
He who plants a garden, plants happiness
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Оркуд ,мила не се тревожи - аз ще се справя
Видя ми се доста лесно , намерих продуктите бързо и изглежда ммммммммммммм вкусно.
Ще кажа след опита.
Блу, звучи вкусно
Видя ми се доста лесно , намерих продуктите бързо и изглежда ммммммммммммм вкусно.
Ще кажа след опита.
Блу, звучи вкусно
“Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15971
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 979 пъти
- Получил благодарност: 1911 пъти
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Дал, целувам те по високото умно чело за таз великанска мисъл !!!dal написа: това с умните никой не го твърди , просто мързелът е креативно качество и прави жената свободна и нормална
Ще си я пирографирам връз точилката, та ако я пофана да точа нещо си, да я фърля кат опарена
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- marioletka
- Кафе с мляко
- Мнения: 272
- Регистриран на: Дек 1, '10, 18:32
- Местоположение: до София
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Току-що попаднах на тази идея за салата в новогодишната нощ и реших да споделя с вас.
ето и линк към сайта от който е картинката http://krokotak.com/category/praznitsi/ ... praznitsi/
ето и линк към сайта от който е картинката http://krokotak.com/category/praznitsi/ ... praznitsi/
Песимистът вижда трудности във всяка възможност, оптимистът - във всяка трудност - възможности.
Уинстън Чърчил
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 8148402236
Уинстън Чърчил
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 8148402236