Рецепти за сладкиши и десерти
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5726
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1953 пъти
- Получил благодарност: 2240 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Обещах рецепта за торта “Павлова” на Shami.
Така съм се пристрастила към тази торта, че без преувеличение я правя всеки месец. Бих я правила и повече пъти, много лесно става, но ММ много я намрази заради честото приготвяне, втръсна му. А аз и всички приятели като пощурели само това искаме за десерт. Даже вече като ходя на гости, нося целувчения блат, отделно крема в кутия и плодовете. Като настъпи момента, изсипваме крема върху целувката и отгоре хвърляме плодовете, после може пудра захар и за разкош топинг от манго, една приятелка от форума ме открехна за топинга. Може и без пудра захар и без топинг, може с всякакви плодове.
На предишната страница съм сложила една моя снимка на тортата. Сега е ред на обещаната рецепта:
Ето я и безценната книга с разкошни рецепти, от там е и торта “Павлова”.
Така съм се пристрастила към тази торта, че без преувеличение я правя всеки месец. Бих я правила и повече пъти, много лесно става, но ММ много я намрази заради честото приготвяне, втръсна му. А аз и всички приятели като пощурели само това искаме за десерт. Даже вече като ходя на гости, нося целувчения блат, отделно крема в кутия и плодовете. Като настъпи момента, изсипваме крема върху целувката и отгоре хвърляме плодовете, после може пудра захар и за разкош топинг от манго, една приятелка от форума ме открехна за топинга. Може и без пудра захар и без топинг, може с всякакви плодове.
На предишната страница съм сложила една моя снимка на тортата. Сега е ред на обещаната рецепта:
Ето я и безценната книга с разкошни рецепти, от там е и торта “Павлова”.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4904
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 362 пъти
- Получил благодарност: 312 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Ах, Тутти, как ще ме накараш да я направя тази торта!
Онзи ден гледах Черешката на тортата, където Дарина Такова я приготви и да си призная ми се стори доста лесна за изпълнение, сега ще прегледам подробно твоята и май ще се прави !
Тутти, кажи за топинга от маракуя, и още нещо да питам, видях в твоята рецепта, че кремът е от разбита сладкарска и заквасена сметана, а Такова направи крема с маскарпоне, ти го правиш с двата вида сметана, нали?
А бях почнала да търся рецептите за щолен, че съм си купила чугунена тенджера, в която мисля да ги пека, би трябвало да се получи. Миналата година и щолените и козунаците пекох във алуминиеви продълговати форми, ама сега съм решила да тествам чугуна.
Онзи ден гледах Черешката на тортата, където Дарина Такова я приготви и да си призная ми се стори доста лесна за изпълнение, сега ще прегледам подробно твоята и май ще се прави !
Тутти, кажи за топинга от маракуя, и още нещо да питам, видях в твоята рецепта, че кремът е от разбита сладкарска и заквасена сметана, а Такова направи крема с маскарпоне, ти го правиш с двата вида сметана, нали?
А бях почнала да търся рецептите за щолен, че съм си купила чугунена тенджера, в която мисля да ги пека, би трябвало да се получи. Миналата година и щолените и козунаците пекох във алуминиеви продълговати форми, ама сега съм решила да тествам чугуна.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5726
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1953 пъти
- Получил благодарност: 2240 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Топинга е от манго. Една приятелка го беше взела от някакъв магазин, и като си знае какъв ще е десерта, донесе тази екстра. Тези чертички стоят апетитно. Но може и без топинг, не всеки може да намери.
А иначе аз обожавам маракуя, но не съм я правила с този интересен плод.
Правих я с ананас и банани. Правих я с ягоди, правих я с френско грозде, боровинки и малини. После само с малини. През лятото беше с кайсии, после веднъж с праскови.
Оригинала е с ягоди. Тази балерина, Анна Павлова, вечна й памет, с ягоди я е яла като е изненадала австралийския главен готвач.
Крема е от сметана. Веднъж нямах течна сметана и я направих със заквасена, разбита с пудра захар, направо в бурканчето. Пак си стана. А пък когато я направих първия път, ми се разтроши целувката и я направих в купички. На дъното натрошена целувка, отгоре заквасена сметана с пудра захар и отгоре ягоди. Идеално.
Тази торта само изглежда сложна, а иначе ако имаш търпение да оставиш целувката да се изсуши във фурната и в това време да си вършиш каквато работа си имаш, е безценен десерт за заети хора, които искат да впечатлят някого с вкус.
А иначе аз обожавам маракуя, но не съм я правила с този интересен плод.
Правих я с ананас и банани. Правих я с ягоди, правих я с френско грозде, боровинки и малини. После само с малини. През лятото беше с кайсии, после веднъж с праскови.
Оригинала е с ягоди. Тази балерина, Анна Павлова, вечна й памет, с ягоди я е яла като е изненадала австралийския главен готвач.
Крема е от сметана. Веднъж нямах течна сметана и я направих със заквасена, разбита с пудра захар, направо в бурканчето. Пак си стана. А пък когато я направих първия път, ми се разтроши целувката и я направих в купички. На дъното натрошена целувка, отгоре заквасена сметана с пудра захар и отгоре ягоди. Идеално.
Тази торта само изглежда сложна, а иначе ако имаш търпение да оставиш целувката да се изсуши във фурната и в това време да си вършиш каквато работа си имаш, е безценен десерт за заети хора, които искат да впечатлят някого с вкус.
- Shami
- Чист кофеин
- Мнения: 8554
- Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
- Местоположение: гр. София
- Дал благодарност: 925 пъти
- Получил благодарност: 698 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Тутти,благодаря за рецептата. Твоята торта изглежда превъзходно.
Браво ,правиш чудесни десерти.
Браво ,правиш чудесни десерти.
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2952
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1660 пъти
- Получил благодарност: 1668 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
За такива като мен , които не обичат сладко или пък не трябва да прекаляват с него , " снежни топчици " с едва доловим вкус на сладост .
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5726
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1953 пъти
- Получил благодарност: 2240 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Клеър, рецептата лесна ли е? Много зимно и празнично изглеждат тези топчици.
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2952
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1660 пъти
- Получил благодарност: 1668 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Да Тутти , най - лесното нещо е тази рецепта . Аз ги правя на око , но долу горе става така .
Около 20 бр обикновени бисквити се натрушават и се заливат със около 200 мл Прясно мляко . Като се накиснат хубаво ги намачквам да станат на каша . Започвам да прибавям кокосови стърготини и разбърквам . Слагам около 150 гр и изчаквам малко (10 Мин ) да дръпнат стърготините от млякото , пак разбърквам и добавям още малко , на око докато сместа започне да се рони .
После правя топчиците като ги притискам първо лекичко да се спои сместа и после ги оформям и овалвам пак в кокосово брашно . Това е .
Общо около 200 гр. Косово брашно грубо и още 50 гр за овалването на топчиците .
Като цяло може сместа да се опита по всяко време докато се бърка и да се направи по собствено усмотрение .
Хубаво е да се прибавят и смлени лешници , но нямах под ръка .
Който обича по- сладичко може предварително да подслади млякото , но така вкуса е много нежен .
Ето как изглежда долу горе сместа , малко ми остана , но трябваше да прекъсна , то и така може да се яде разликата е във външния вид .
Пропуснах да кажа , че ако не искате да слагате чак толкова кокос , превес може да вземат бисквитите , като се добавят към първоначалната каша натрошени бисквити и кокос , вместо само кокос както аз правя .
Дори в сместа може да се сложи и малко разтопено чисто масло за по добра спойка на материала .
Около 20 бр обикновени бисквити се натрушават и се заливат със около 200 мл Прясно мляко . Като се накиснат хубаво ги намачквам да станат на каша . Започвам да прибавям кокосови стърготини и разбърквам . Слагам около 150 гр и изчаквам малко (10 Мин ) да дръпнат стърготините от млякото , пак разбърквам и добавям още малко , на око докато сместа започне да се рони .
После правя топчиците като ги притискам първо лекичко да се спои сместа и после ги оформям и овалвам пак в кокосово брашно . Това е .
Общо около 200 гр. Косово брашно грубо и още 50 гр за овалването на топчиците .
Като цяло може сместа да се опита по всяко време докато се бърка и да се направи по собствено усмотрение .
Хубаво е да се прибавят и смлени лешници , но нямах под ръка .
Който обича по- сладичко може предварително да подслади млякото , но така вкуса е много нежен .
Ето как изглежда долу горе сместа , малко ми остана , но трябваше да прекъсна , то и така може да се яде разликата е във външния вид .
Пропуснах да кажа , че ако не искате да слагате чак толкова кокос , превес може да вземат бисквитите , като се добавят към първоначалната каша натрошени бисквити и кокос , вместо само кокос както аз правя .
Дори в сместа може да се сложи и малко разтопено чисто масло за по добра спойка на материала .
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1981
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 263 пъти
- Получил благодарност: 181 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Реших да пробвам рецептата на Клеър. Лесна и бърза е.
В допълнение има масленки, меденки и крем "Дипломат".
В допълнение има масленки, меденки и крем "Дипломат".
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6085
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2275 пъти
- Получил благодарност: 1294 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Сладкиш с ябълки, известен като "Трите чаши"
Настъргват се 1 кг ябълки, добавя се канела. Отделно се смесват една чаша захар, една чаша брашно, една чаша грис и 10 грама бакпулвер. В тавичка се разстила пекарска хартия. Три четвърти чаша от сухата смес се разпределя на дъното, поръсва се с една трета част от ябълките, следва три четвърти чаша суха смес, отново третинка ябълки, пак суха смес, последната третинка ябълки и отгоре се разпределя последната част от сухата смес.
Отгоре се полива с масло или олио, или прясно мляко с малко масло, или малко ябълков сок, ако се е отцедил от ябълките с масло или олио. Всякак става, идеята е горната суха смес да е полята с нещо, включително мазнинка. Най-често поливам само с олио, но много пестеливо. Все едно да намажеш с мазнина баницата преди печне. Пече се на 180 градуса 50 минути проверява се и може да се остави още десетина минути на изключена фурна да поизсъхне.
Настъргват се 1 кг ябълки, добавя се канела. Отделно се смесват една чаша захар, една чаша брашно, една чаша грис и 10 грама бакпулвер. В тавичка се разстила пекарска хартия. Три четвърти чаша от сухата смес се разпределя на дъното, поръсва се с една трета част от ябълките, следва три четвърти чаша суха смес, отново третинка ябълки, пак суха смес, последната третинка ябълки и отгоре се разпределя последната част от сухата смес.
Отгоре се полива с масло или олио, или прясно мляко с малко масло, или малко ябълков сок, ако се е отцедил от ябълките с масло или олио. Всякак става, идеята е горната суха смес да е полята с нещо, включително мазнинка. Най-често поливам само с олио, но много пестеливо. Все едно да намажеш с мазнина баницата преди печне. Пече се на 180 градуса 50 минути проверява се и може да се остави още десетина минути на изключена фурна да поизсъхне.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7762
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2558 пъти
- Получил благодарност: 1412 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Ммм, преписах си я Алис. Благодаря Ще се прави
А сега дай и рецептата за онази прекрасна торта дето ни почерпи. Вече си облизвам пръстите.
А сега дай и рецептата за онази прекрасна торта дето ни почерпи. Вече си облизвам пръстите.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"