Страница 63 от 63
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Публикувано на: Юни 19, '20, 08:13
от Цветомир Стоянов
Ами то целта, честно казано, е да култивираш дрождите по люспите.
Всичко друго е импровизация и на кой кактото му е удобно.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Публикувано на: Юни 19, '20, 10:51
от apis
Да,обаче как ще правиш хляб с люспите ?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Публикувано на: Юни 19, '20, 12:56
от Цветомир Стоянов
Говорим само за прихващане, а не за перманентно присъствие на гроздови зърна в кваса. Не че би ило проблем.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Публикувано на: Юни 19, '20, 17:07
от kim
Цветомир Стоянов написа: ↑Юни 18, '20, 13:30
Зрънцата директно ги смачкваш вътре( в стария квас или в нов и по двата начина стана), немити и ако може не пръскани с химия => Слагаш си брашно и вода, аз поддържам 1:1 => Една седмица си го гледаш животинчето докато почне хубаво да си бухва =>
Само това ли съдържа кваса и в хладилник ли се съхранява през тази седмица?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Публикувано на: Юни 22, '20, 08:24
от Цветомир Стоянов
Здрасти Ким,
На стайна температура трябва да е докато се прихване. При мен стои на плота в кухнята
В хладилник се държи ако ще го "приспиваш" т.е няма да правиш с него хляб известно време. Аз, тъй като ,правя хляб един път в седмицата до предния ден си го държа приспан.
Ето снимки от таз седмичния хляб.
Рецепта:
Хидратация 72%
180гр. Пълнозърнесто брашно 100% ТИП 1850
150 гр. Типово брашно ТИП 1150
30гр. Бяло брашно ТИП 500
50-60гр. Квас хидратация 100%
Сол 7-8гр. ( тука е по вкус, но да се има предвид, че солта е инхибитор за растежанза дрождите т.е увеличение => забавяне на ферментацията)
250гр. Вода
След 5ч. на около 24-25 Градуса:
Съд за оформяне:
След оформяне:
След 10ч. ретарадиця в хладилника. Вижда се как е изпълнило формата до горе:
И след изпичане:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Публикувано на: Яну 7, '24, 20:11
от johnstalker
Виждам, че не сте квасили и месили скоро.
Изчетох темата и реших да започна тестовете с една от млечните "рецепти" от първите страници, щото нямам кефир под ръка.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Публикувано на: Яну 8, '24, 14:54
от Di_Va
Успех, Джони!
Всичко, споменато в тази тема става вкусно, аз от година-две не съм правила хляб с квас, може би е време да започна отново, сух квас имам в хладилника.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Публикувано на: Май 22, '24, 07:47
от Di_Va
Джони, успя ли с квасения хляб?
И понеже вчера си поръчах хлебопекарна
, има ли някой, прави хляб с квас в машина, ще ми се да подновя правенето на такъв хляб.