Лозето, гроздето и ... виното

Модератор: Миша

Публикувай отговор
wesselin
Кафе с мляко
Мнения: 200
Регистриран на: Яну 28, '16, 16:07

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от wesselin »

shoshy написа:Севастианов го е кръстил кАшмиш. Защо ли :hmmm: .
И аз да помоля за съвет...
На пергола 4 х 4 метра колко лози се събират?
Сорт Велика ми е фаворит. Харесала съм и Султанина и Кишмиш от това, което съм чела за тях. И трите ги има в сайта на Севастианов /близо ми е/, но това с името кАшмиш малко ме притеснява. Лозите ще за прясна консумация.
Добър ли е изборът и от къде да намеря Кишмиш лучистий есента?
Севастиянов го е кръстил "кишмиш" защото е безсеменно и не му знае името.аз не се сещам в момента,но мисля му казах наименованието след като той ми обясни що за сорт е.Ако е толкова важно мога да му звънна и ще го уточня.
Относно перголата 4х4 може да се сложат според мен 2 лози една до друга от едната страна и 2 на срещуположната.
wesselin
Кафе с мляко
Мнения: 200
Регистриран на: Яну 28, '16, 16:07

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от wesselin »

alina написа:
wrong dreamer написа:Май и двамата не разбирате - ако Кишмиш означава "Безсеменно", то и на български имаме "Русенско без семе", че и доста други в чието име има "безсеменно",
но няма сорт "БЕЗСЕМЕННО"
Има поне 20 вида Кишмиш, но всички си имат име : Розов кишмиш, Молдовски кишмиш. Кишмиш Володар, Кишмыш Осенний крупноплодный, Кишмыш Цитронный и т.н.
Алина, ти нали си рускиня ?........
Стафиди не стават от грозде със семки.
// кишмиш
Заимств. в первой половине XVII в. из тюрк. яз., где кишмиш «виноград без косточек» > «изюм» — производное от киш — «давить, сжимать». Кишмиш буквально — «сдавленный, сжатый виноград». //
Аз никога не питам хората :кой си ти по националност..Да, рускиня съм.Нещо пречи ли ти това? :dovolen:
Сега дадох си сметка, че купуването на грозде без лиценз има своите рискове..Купихме с етикет уж от производител-разсадник, от Mr.Bricolage май, фиданка грозде Десертен , на снимка едро жълто грозде..Порасна , вече дава реколта..Черно е ..
Сигурно трабва да намеря пътека в селско-стопанските институти, запазили марката грозде..
Не е нужно да се купува от Институти,а от добри производители за да е точен сорта.Лошото е че при големите производители работници слагат етикетите и винаги е възможна грешка.
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от shoshy »

Wesselin, благодаря за отговара.
Моля да препоръчаш сорт бяло грозде десертно или без семки - хрупкаво, за прясна консумация и да понася големи разлики между дневни и нощни температури.

Моля да споделите лични впечатления от http://www.sevastianov-vines.com/information-" onclick="window.open(this.href);return false;Хибрид-VI-4-106.html
Deleted User 4608

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от Deleted User 4608 »

shoshy написа: Препоръчайте, моля, бял сорт за асма, хрупкав, с тънка ципа.
Болгар
Моята асма за втора година плододава. Миналата година само опитахме, тази вече има около двайсетина грозда. Оставила съм пет лози, но ако стане тясно, ще намаля бройката. Също така ще наблюдавам коя върви най-добре. Имам една снимка от началото на септември. Проверих дали зрее през чорапките, в които обух всички гроздове. Има доста по-красиви, този грозд на снимката е рехав и грозен, с недозрели зрънца, но пък е мнооого сладко!

Изображение
Аватар
polyabs
Кафе машина
Мнения: 3459
Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 251 пъти
Получил благодарност: 120 пъти

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от polyabs »

shoshy трябват ти ранозреещи сортове, които да узряват през август до началото на септември. От белите аз харесвам Брястовица, Италия, Болгар, Виктория. От розовите - Дунав и Флайм Сидлес, от черните Сияна и Велика .... Имам и много нови сортове все български и безсеменни - повечето на проф. Бабриков: Афродита, Блян, Елица, Троя, селектирани от него но още не съм ги опитвала :daaa:
wesselin
Кафе с мляко
Мнения: 200
Регистриран на: Яну 28, '16, 16:07

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от wesselin »

shoshy написа:Wesselin, благодаря за отговара.
Моля да препоръчаш сорт бяло грозде десертно или без семки - хрупкаво, за прясна консумация и да понася големи разлики между дневни и нощни температури.

Моля да споделите лични впечатления от http://www.sevastianov-vines.com/information-" onclick="window.open(this.href);return false;Хибрид-VI-4-106.html
Ако трябва да се вземат сортовете от Севастианов,аз бих препоръчал така именувания "кишмиш".Сега като го погледнах се сетих,че това е Кишмиш лучистий и ние с него бяхме говорили по този въпрос.Той не е бял,но е сравнително устойчив и вкусен.От останалите,ако трябва да е безсеменно е добро Бялото без семе,ако наистина е този сорт,защото е много хрупкаво,сладко и прекрасно за сушене.От семковите Дружба е с много добър мискетов аромат и сравниотелно устойчиво.Това са сортове,който узряват сравнително рано.
Разликите в температурите не са толкова фатални,а е важно зимата до колко падат и дали има достатъчно слънце лятото за узряване на гроздето. :stiskam:
Deleted User 2919

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от Deleted User 2919 »

wesselin написа:
shoshy написа:Wesselin, благодаря за отговара.
Моля да препоръчаш сорт бяло грозде десертно или без семки - хрупкаво, за прясна консумация и да понася големи разлики между дневни и нощни температури.

Моля да споделите лични впечатления от http://www.sevastianov-vines.com/information-" onclick="window.open(this.href);return false;Хибрид-VI-4-106.html
Ако трябва да се вземат сортовете от Севастианов,аз бих препоръчал така именувания "кишмиш".Сега като го погледнах се сетих,че това е Кишмиш лучистий и ние с него бяхме говорили по този въпрос.Той не е бял,но е сравнително устойчив и вкусен.От останалите,ако трябва да е безсеменно е добро Бялото без семе,ако наистина е този сорт,защото е много хрупкаво,сладко и прекрасно за сушене.От семковите Дружба е с много добър мискетов аромат и сравниотелно устойчиво.Това са сортове,който узряват сравнително рано.
Разликите в температурите не са толкова фатални,а е важно зимата до колко падат и дали има достатъчно слънце лятото за узряване на гроздето. :stiskam:
А кишмиш освен за стафиди ,става ли за десертен? Ще последвам съвета и сигурно кишмиш ще купувам
borcho
Kафенце
Мнения: 24
Регистриран на: Авг 7, '17, 18:56

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от borcho »

[Изображение][Изображение
]
borcho
Kафенце
Мнения: 24
Регистриран на: Авг 7, '17, 18:56

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от borcho »

Ето я едната асма узряла, може ли да ми кажете сорта? Да добавя, че е по-студено при нас в местноста Предела над Разлог сме и може би трвбва да зрее малко по- рано
wesselin
Кафе с мляко
Мнения: 200
Регистриран на: Яну 28, '16, 16:07

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от wesselin »

alina написа:
wesselin написа:
shoshy написа:Wesselin, благодаря за отговара.
Моля да препоръчаш сорт бяло грозде десертно или без семки - хрупкаво, за прясна консумация и да понася големи разлики между дневни и нощни температури.

Моля да споделите лични впечатления от http://www.sevastianov-vines.com/information-" onclick="window.open(this.href);return false;Хибрид-VI-4-106.html
Ако трябва да се вземат сортовете от Севастианов,аз бих препоръчал така именувания "кишмиш".Сега като го погледнах се сетих,че това е Кишмиш лучистий и ние с него бяхме говорили по този въпрос.Той не е бял,но е сравнително устойчив и вкусен.От останалите,ако трябва да е безсеменно е добро Бялото без семе,ако наистина е този сорт,защото е много хрупкаво,сладко и прекрасно за сушене.От семковите Дружба е с много добър мискетов аромат и сравниотелно устойчиво.Това са сортове,който узряват сравнително рано.
Разликите в температурите не са толкова фатални,а е важно зимата до колко падат и дали има достатъчно слънце лятото за узряване на гроздето. :stiskam:
А кишмиш освен за стафиди ,става ли за десертен? Ще последвам съвета и сигурно кишмиш ще купувам
Става разбира се.Безсеменните сортове са били винаги за предпочитане.
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”