Триходерма
Модератор: Миша
-
- Кана кафе
- Мнения: 557
- Регистриран на: Юни 20, '18, 11:41
- Дал благодарност: 195 пъти
- Получил благодарност: 125 пъти
Re: Триходерма
Ивко, как ще изхвърляш триходерма! Те различните видове показват близки резултати при повечето патогени, плюс всички стимулират растежа на растенията. Освен това сума ти щамове на асперелум доскоро са се водели вериде.ivko69 написа: ↑Юли 15, '19, 21:10 Алис,новата триходерма асперелум,от течния тор Симаргал,направи ли ти впечатление,че зараства по-бързо и по-плътно?Ние ли станахме професионалисти,или гъбата е по-агресивна?Обаче не намирам никаква информация за този щам..Помагайте...Триходерма асперелум Т6..Да не я изхвърлим,а да се окаже,че е по-добра от веридето... И друго-знаете ли хранителната среда която слага Иван в пробните чашки петри каква е?Аз правя някяква измислена от отвара от картофи,нишесте,мед и желатин...Агар сигурно трябва,ма хич нямам на идея какво е и как се прави...
-
- Кафе машина
- Мнения: 4867
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 47 пъти
- Получил благодарност: 634 пъти
Re: Триходерма
Аз за това искам да я видя на хранителна среда,на чашка петри... Моите опити са в бурканчета,ма всичко е стерилизирано ... За сега никави успехи,съмнявам се че ми трябва агар,ма как се прави ,или от къде се купува...?А е много лесно да се разпознаят различните щамове само на хранителна среда...Щото на житото,само скоростта и плътността виждам...И оцветяването..Искам да я видя как се е разлистила... За сега по-бързо развиваща се,и по-плътно зарастваща от триходерма асперелум,не съм имал..Направо е като пушка...
Re: Триходерма
НАМ, това е доста успокоително. Чудех се защо ми изпратиха асперелум, а казаха, че имат вериде.
Ивко, моето малко го пресуших и беше хладно тези дни. Тръгна триходермата, но все едно отначало. Реших направо в тавичка, но житото не беше много и изсъхна. Добавих много малко от течния тор, върнах в буркан и ще чакам да побелее. После може пак в тавичка. Зависи как върви. А може и малко да съм сипала още в началото. Разсъждавам си.
Ивко, моето малко го пресуших и беше хладно тези дни. Тръгна триходермата, но все едно отначало. Реших направо в тавичка, но житото не беше много и изсъхна. Добавих много малко от течния тор, върнах в буркан и ще чакам да побелее. После може пак в тавичка. Зависи как върви. А може и малко да съм сипала още в началото. Разсъждавам си.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4867
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 47 пъти
- Получил благодарност: 634 пъти
Re: Триходерма
Алис какво ти побеляване..Знаеш кога си ми я пратила,вече е зелена навсякъде и се е изприщила та ще се спука..И ги няма тези работи с повърносното зарастване,всичко е зелено,вътре,вън ....
-
- Виенско кафе
- Мнения: 333
- Регистриран на: Фев 20, '14, 22:20
- Местоположение: градина в Трекляно
Re: Триходерма
Ивко, агарът се продава по био магазините като естествен желиращ продукт. Златен като цена...
Аз все още си чакам руската бактерия, която да използвам, но явно полетите от Талин до София са много редки...
И може да съм досадна, но ще припомня какво писа НАМ - внимавайте с гъбите и спорите им - не се знае как въздействат на човека, като се вдишат спорите.
Аз все още си чакам руската бактерия, която да използвам, но явно полетите от Талин до София са много редки...
И може да съм досадна, но ще припомня какво писа НАМ - внимавайте с гъбите и спорите им - не се знае как въздействат на човека, като се вдишат спорите.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4867
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 47 пъти
- Получил благодарност: 634 пъти
Re: Триходерма
Цветарче,намерих го .... Благодаря ти..Твойта бактерийка ще дойде... А със спорите внимавам,докато работя не дишам... Съобразявам се,доколкото е възможно...
Re: Триходерма
И аз имам бурканчета с двете триходерми в картофена отвара, добавих малко нишесте и захар. Плува нещо на повърхността, но нека стане нещо по-интересно и ще снимам. Оставих и едно бурканче без триходерма, само картофена отвара (може би трябваше да добавя захар и нишесте). Сега дали да прибавя и желатин вътре или ще стане манджа с грозде?
Re: Триходерма
агар-агар:ivko69 написа: ↑Юли 15, '19, 22:37 Аз за това искам да я видя на хранителна среда,на чашка петри... Моите опити са в бурканчета,ма всичко е стерилизирано ... За сега никави успехи,съмнявам се че ми трябва агар,ма как се прави ,или от къде се купува...?А е много лесно да се разпознаят различните щамове само на хранителна среда...Щото на житото,само скоростта и плътността виждам...И оцветяването..Искам да я видя как се е разлистила... За сега по-бързо развиваща се,и по-плътно зарастваща от триходерма асперелум,не съм имал..Направо е като пушка...
https://naturabg.com/drugi/411-%D0%B0%D ... 1%80.html/
https://zelen.bg/biomagazin/bio-klasa/b ... klasa-30g/
https://www.zoya.bg/%D0%90%D0%B3%D0%B0% ... %D1%82.883
Предполагам и на други места ще намериш.