Вегетарианска и веганска кухня

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Погледнато реално,от всичко може да се направи пюре.
Гледам рецепти на Соня Чортанова от ,,Вегетарианство и суровоядство,,:
1.Пюре от грах-100гр.грах,70гр.прясно мляко,1/2 суп.лъж.брашно,15гр.масло,сол.
2.Хайвер от соя-40гр.соя,20гр.жито,1/4глава лук,20гр.олио,на върха на 1ч.лъж.доматено пюре,щипка червен пипер,сок от лимон,сол.
3.Майонеза от соя-40гр.соено брашно,50гр.олио,250гр.вода,горчица,оцет,сол.
4.Пюре от гъби-100гр.пресни гъби(или 24гр.сушени),15гр.масло,70гр.прясно мляко,1/2суп.лъж.брашно,чер пипер,сол.
5.Пюре от спанак.
6.Картофено пюре с пюре от спанак.
7.Пюре от моркови
8.Хайвер от сини домати.
9.Пюре от тиквички.
10.Пюре от целина
11.Вегетариански хайвер-50гр.грис,200гр.вода,1/2жълтък,40гр.олио,1ч.лъж.доматено пюре,лимон,сол.
За гарниране-маслини,кисели краставички,магданоз.
Има и една друга рецепта за хайвер(грис,олио,лук,лимон,сол),прави се както тарама хайвер,и вкуса му е като на него.

Ще допълня с идеи на София Смолницка.
12.Пюре от киселец-киселец,олио,масло,брашно,сирене,орехи,мляко,чесън,чер пипер,сол.
13.Пюре от коприва
14.Пюре от леща-леща,лук,олио,1 яйце,брашно,сирене,чер пипер,магданоз,чубрица,сол,1-2суп.лъж.галета.
15.Пюре от червено цвекло-цвекло,масло,брашно,ким,1ч.чаша прясно мляко,лимон,сол.
17.Пюре от червено цвекло с ябълки-цвекло,ябълки,лук,дом.пюре,брашно1-2чаши червено вино,ким,лимон,чер пипер,сол.
18.Пюре от смесени зеленчуци-моркови,целина,лук,карфиол,картофи,ябълка,масло,брашно,мляко,чер пипер,сол.
19.Пюре от пиперки-пиперки,лук,чесън,олио,магданоз,бялата част на 1праз лук,чер пипер,лимон,сол.

Рецепти от,,Какво готви жената днес,,:
20.Разядка с тиквички-тиквички,чесън,олио,лимон,копър,сол.
21.Хайвер от картафи-500гр.варени картофи,1варено яйце(жълтъка се стрива,белтъка се нарязва),1глава лук или праз,
олио,магданоз,лимон,чер пипер,сол,маслини за гарниране.
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1080
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 496 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от ln_none »

Ехее, благодаря за идеите :tzvetentze: Ще се отдам на пюриране и дегустиране :nod:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Когато все още нямаше пасатори,бабини рецепти :

1.червен лук,счукан
печени чушки,счукани
червени домати,счукани
(или зелени домати,опечени и счукани)
варени картофи,счукани
сипва се малко мляко или вода
олио,сол,и всичко се смесва

2.нарязан праз се запържва много хубаво в олио
сварени обелени и счукани сухи червени чушки
варени картофи,счукани
сипва се малко мляко или вода

3.печени чушки
сварено яйце
сирене
прясно мляко

4.печени чушки
катък,крукмач
(може да е и с някакво сирене,като се добави и малко мляко)
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Грис хайвер:
1ч.чаша грис+3ч.чаши подсолена вода,сварява се,охлажда се.
3 сурови жълтъка
1,5 лимона
1ч.чаша олио
1 глава лук,току що настъргана и веднага сложена в ястието
сол

Мазило с извара:
извара
лук(кромид,праз,зелен лук,чесън)
яйца сварени
гъби(има вариант със сирене вместо гъби)
печени пиперки(има вариант с кисели краставички)
орехи(по желание)
копър,лимон,олио,сол
маслини за гарниране

Пюре от стар кромид лук:
6-7 глави лукнарязан+олио+сол,в тенджера на котлона за 1/2 час
течна сметана
розмарин,чер пипер

Мармалад от лук:
4ч.чаши нарязан лук
4суп.лъж.олио
1/2ч.чаша захар
1/2 ч.чаша оцет(или вино)
1/4ч.лъж.сол
1/8ч.лъж.чер пипер
подправки(по желание-розмарин или зърна кориандър,кимион)

Чесън конфи:
обелени скилидки чесън покрити с олио,за 30-45 мин.(зависи от големината на скилидките),
на котлона,на най ниската степен,не трябва да се пържи !
После отцеденото олио се ползва за овкусяване на салати.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Кьопоолу със зелени домати:
1кг.зелени домати се сваряват да омекнат,смилат се
2кг.червени чушки се пекат и обелват,смилат се
магданоз,сол
Стерилизират се за 10-15мин.
При сервиране се слага чесън и олио.
Deleted User 7475

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от Deleted User 7475 »

ln_none написа: Яну 29, '19, 11:40 варено (а още по-добре - печено) цвекло, орехи, чесън, лимон и зехтин.
Търся и други подобни рецепти за ядене на цвекло през зимата (роди се доволно тази година).
Замислих се за печенето на цвеклото - цяло, обелено или не, с вода, с мазнина, изобщо може ли малко детайли около печенето?
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1080
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 496 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от ln_none »

Мен майка ми ме е учила, че цвекло се пече и вари само цяло и небелено, с все опашката, за да не си изгуби цвета. Обаче и нарязано на филии съм го пекла, за да стане по-бързо, и честно казано, не съм видяла кой знае каква разлика. Само с малко водичка в тавата, колкото да не загори.
elmaz
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1887
Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
Дал благодарност: 12 пъти
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от elmaz »

Алис написа: Яну 31, '19, 13:35
Търся и други подобни рецепти за ядене на цвекло през зимата (роди се доволно тази година).
Замислих се за печенето на цвеклото - цяло, обелено или не, с вода, с мазнина, изобщо може ли малко детайли около печенето?
Аз съм писала някъде за печено цвекло.
Режа двата края на цвеклото, набождам отстрани няколко пъти с ножа и
подреждам главите в тава с един пръст морска сол. Капвам няколко капки зехтин върху горната,
отрязана част и пека. Не се бели, но се мие хубаво преди печене. Като се опече, се бели.
Поема колкото трябва сол и като се нареже, може да мине за пастърма на вид :dovolen:
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Цвеклото дори и небелено да се вари,пак водата става цветна,а и губи вкусови качества.
Варила съм на пара,в пароварка - белено и нарязано на парченца,готови за салата или мариноване.
Но най вкусно си е печено.Всяка една глава,небелена,се увива във фолио,подреждат се в тавичка.
Аз слагам малко водичка на дъното,не знам дали може без вода.
Някои вътре във фолиото слагат олио и подправки.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Вегетарианска и веганска кухня

Мнение от apis »

Салата от червено цвекло:
1,5кг.цвекло
1глава чесън
1суп.лъж.хрян,настърган
1ч.чаша олио
1ч.чаша оцет
магданоз,сол
Цвеклото се опича,обелва,нарязва на филийки,които се нареждат в буркан.
Между редовете се ръси със хрян,сол,ситно нарязаните чесън и магданоз.
Залива се с олиото и оцета.Салатата може да се запази със седмици.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”