Страница 31 от 31

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Сеп 21, '23, 11:52
от bongibo
Нещо много некачествени капачки има на пазара. Ползвах тези масовите/ златисти на винт и хич не съм доволна.Но пък ме светнаха да търся капачки ‘ Роси’, български. Били добри и качествени. Последно правих една туршиика от тиквички, разкошна стана :woooow:

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Окт 24, '23, 13:56
от kannamy
Представям ви мързеливо кисело зеле
Изображение

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 4, '23, 10:22
от Nastenka
ЛЮТИВКА С МОРКОВИ

За пръв път я правя, но съм очарована. Досега все правех някаква комбинация между чушки и домати и ме беше омръзнала.
Продукти:
3кг моркови, 3 кг червени чушки, 1 кг люти чушлета, 200 мл бял гроздов оцет, 1 връзка магданоз, 2-3 глави чесън, 1 пакетче черен пипер на зърна, 300 г олио (зехтин), 3-4 с.л. сол, 2 с.л. захар, дафинов лист по желание( сложих пресен, нарязан на ситно).
В оригиналната рецепта: Морковите се сваряват във вода без сол (не прекалено, трябва да останат сравнително твърди) и се нарязват на колелца. Чушките се изпичат, обелват и нарязват на дребни кубчета. Лютите също, без обелване и с премахване само на дръжките. Слага се сол, захар, оцет, олио, подправките. Чесънът се нарязва на филийки. Разбърква се и се оставя да престои 5-6 часа до една нощ. После в буркани и се стерилизира 30 мин. Става за разядка, мезе, гарнитура за постно или месно ястие. И на филийка също. Или просто с голяма лъжица да опразване на буркана.
Аз модифицирах рецептата, според продуктите. Нямах хубави чушки, а някаква микс върхар от тънки, месести, камби и всякакви дребни червени чушки, които за нищо друго не стават. 3 кг, измити и изчистени от семето сложих в дълбока тава върху пекарска хартия, заедно с лютите да се запекат. После пасирах на пюре, люспите не се усещат изобщо. Морковите сварих и настъргах на едро ренде. Добавих подправките. Останалото е по рецептата. Два момента отбелязвам - сложих 4 лъжици сол, не е лошо, но не се усеща сладостта на морковите. Май беше по-добре да си остана на 3 лъжици. Лютите чушки - моите бяха брутално люти. Изобщо не си и помислих да слагам 1 кг, а сложих 10 броя. И беше ОК. Все пак трябва да се яде, а не да се подлютва човек само от изпаренията. Суровата смес ми беше по-вкусна поради усещането за свежи подправки. Но и след стерилизацията беше супер. Има и вариант с консервант и без стерилизиране, но ние не ползваме консерванти.

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 4, '23, 11:35
от Тутти
Nastenka, за следващата есен си отбелязвам твоята рецепта. Сега вече мисля да приключих със зимнината. Направихме печени за пица домати, сладко от сини сливи, което единствено се изяжда и преди седмица направихме една сурова туршия ит камби, зелени домати, целина, чесън, моркови и карфиол. Има захар, сол, аспирин, оцет и вода. Обръщах бурканите всеки ден и мисля че това ще е. Щом не е помътняла водата, упражнението е успешно. В еднолитрови буркани за по-лесно. Ако е в големи трудно се справяме с изяждането.
Изображение

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 4, '23, 13:49
от pepelqshka71
И аз правих сурова туршия, само, че този път със сладко-киселата подправка на др.Йоткер. На децата много има хареса, на мен също, но ако трябва да избирам между тази и направената от Тутти, предпочитам тази на Тутти. Предимството на моята е, че на другия ден можеш да я ядеш.
Нямам снимка на готовите, а на процеса на правене, та се извинявам за пепелника :oops:
Изображение