Страница 28 от 31

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 2, '22, 09:11
от Тутти
Правила съм оцет два пъти. Отначало е мътен, после с едно тънко маркуче след утаяване отточване само бистрия оцет. Но това става съвсем накрая. Така си мисля, че мътното не е проблем, оцета си става. Гъбата остава да си чака следващ път в мътния оцет.
Аз пък приготвих паламуд в морска сол. Преседява 24 часа. Изтрива се със салфетка, подрежда се черен пипер на зърна, дафинов лист в буркани. Отгоре се залива с олио от гроздово семе, или обикновено ако няма такова. Да не остава въздух, с лъжичка се избутва да излезе.
ТукИзображение са 14 паламуда, по седем си делим със съседите. Сега бурканите с наредени и заляти с олио и преседяват два месеца на рафтовете в мазето.

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 2, '22, 13:46
от Гео, граф
desunie написа: Ное 1, '22, 21:44 ... Следи да има мушици. Десункооо, бе аз съм покрила буркана със сгънато на четири панамено каре, за да няма винарки, тя ми вика да следя за мушици :lol: :lol: :lol:
Да няма много дневна светлина и да е на топло. В най-тъмния и (предполагаемо) най-топлия ъгъл на кухнята съм го разположила :nod:
apis написа: Ное 1, '22, 23:18 ... Не би трябвало да е такъв мътен оцет,има ли захар вътре ? И захар има, и няколко лкъжици мед даже :nod:
Сега остава да стискам палци да стане нещо :stiskam: :stiskam: :stiskam:

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 2, '22, 20:50
от desunie
Гео, граф написа: Ное 2, '22, 13:46
desunie написа: Ное 1, '22, 21:44 ... Следи да има мушици. Десункооо, бе аз съм покрила буркана със сгънато на четири панамено каре, за да няма винарки, тя ми вика да следя за мушици :lol: :lol: :lol:
Да няма много дневна светлина и да е на топло. В най-тъмния и (предполагаемо) най-топлия ъгъл на кухнята съм го разположила :nod:
apis написа: Ное 1, '22, 23:18 ... Не би трябвало да е такъв мътен оцет,има ли захар вътре ? И захар има, и няколко лкъжици мед даже :nod:
Сега остава да стискам палци да стане нещо :stiskam: :stiskam: :stiskam:
Ще стане, ама и с 25 ката да ги покриваш, мушици ще има. Миризмата ще ги привлича.
Може да бъркам, но помня, че те правят работата.
А, и да добавя - не е хубаво да има вино в подобен процес в съседство, защото ще ти стане всичкото на оцет.

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 3, '22, 13:58
от Гео, граф
desunie написа: Ное 2, '22, 20:50 Ще стане, ама и с 25 ката да ги покриваш, мушици ще има. Миризмата ще ги привлича.
Може да бъркам, но помня, че те правят работата.
А, и да добавя - не е хубаво да има вино в подобен процес в съседство, защото ще ти стане всичкото на оцет.
Десунко, виното е на остъклената тераса, а оцета е в кухнята, надявам да не вкисне покрай моя оцет, че ще ме обезкостят :eeeh: . А дроздофилите (Шефа им вика Гроздофили :lol: ) са неизбежни, то е ясно. Впрочем вчера забелязах първите мехурчета в оцета ми, днес бяха доста повече - май има надежда :ieeee: :ieeemyzh:

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 3, '22, 14:19
от Мария Николова
Като стана дума за мухичките винарки, си спомних прочетено някъде
"По-добре винарки, вместо санитарки."
:lol:
Да ти стане хубаво виното, Графиьо и ти да си го харесваш! (Ако и други го харесат, за теб ще има по-малко. :hihihi: )

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 3, '22, 14:38
от МГХ
Гео, правих ябълков оцет по няколко начина. И все става.
Първият- стъргах ябълките /голяма мацотия се заформи/, залях с вода и захар и бърках поне по два пъти на ден. Стана и направи гъба. Стоя в кухнята между масата и радиатора на пода,т.е. на топличко. Вторият -рязах ябълките и нататък същата процедура и пак стана. Третият път- в бутилка от минерална вода сложих нарязани ябълки със захар и вода , оставих на балкана в коридора на втория етаж, не бърках и направо го забравих. Пак стана и то добър.
При всичките начини първата година е мътен, което не му пречи, а втората си става бистър и си прилича на оцет от магазина.
Гъбата я дължа в бутилка или булкан под кухненската мивка, но и без да я слягам пак си става, но с нея е по-бързо.
Ние не сме много по оцета, на всичко слагам лимонов сок, но откакто правя ябълков, не сме купували друг.
Успех! Имай търпение и ще се получи!

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 10, '22, 13:29
от Мария Николова
Случайно научих нещо интересно за трушията от зелени домати.
Сложили в буркана и 2-3 зимни круши. Когато започнали да ползват салатата от зелените домати, извадили и една круща. Било невеятна изненада - кисело-сладка ароматна круша! :wooow2:
Опитайте! :angelche:

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 12, '22, 09:32
от Daniela Pargu
Търся съдействие с идеи как да съхраня вече осолен цял паламуд ?
Страшно го обичам и май съм попрекалила с количеството :nod: :ufff:

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Ное 14, '22, 11:11
от Daniela Pargu
Сама си питам и сама си отговарям :lol: :lol:
Ама може да е полезно и за друг лакомник !
Завих готовите паламуди в домакинско фолио- всяка риба отделно -
идеята е да не просъхнат много в хладилника !
Направих и рецептата на Тутти :tzeluvka:
в бурканите и сега :stiskam: и :zazaazaz:

Re: Домашно консервиране

Публикувано на: Юли 28, '23, 05:27
от qn4eto
Време е за зимнина, дори се започна вече. Тази година ме изненада страхотна реколта патладжан. При вчерашните прогнози за градушки взех, че го обрах и сега гледам двете щайги и се чудя какво да направя. Готвих, ама не личи, че съм всела от щайгите.
Изображение
Търся рецепти за зимнина.
През студентските години съквартирантката ми от Разградско носеше имам баялдъ. Много ми хареса тогава, но все не намирам рецептата. Предложете нещо интересно!