Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ще се получи, alys....3-4-5см. диаметър на подложката е много подходяща дебелина...В края на март или началото на април, когато мъзгата се раздвижи. Прерязва се подложката на гладко и ненаранено място, изчаква се около седмица да се изплаче(сока намалява, сгъстява се и стои като силикон върху прерязаното).alys написа:За присаждането - ще се получи ли Болгар върху Отел? Режа и присаждам през пролетта, нали? Или има предварителна процедура?
После присаждаме, обикновено "на разцеп". За да не се развият до тогава, калемите, отрязани през февруари може да се поставят в навлажнена найлонова торбичка и да се оставят в хладилника(при плюсови температури) до момента на присаждане.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Що за грозде-хамелеон се е настанило при тебе? Можеш да го оставиш на още изпитателен срок. Но не ти трябват второкачествени сортове.alina написа:...то първата година беше един цвят грозда, а тази година е шарен, все едно, че мускатно тъмно и още светло-кафяво грозде на одна лоза ...
Моето е още в бурна ферментация. При тихата ще стане както го описа, като леко газиран и ферментирал сок. И аз не харесвам вино, приготвено със захар, и затова изчаквам гроздето да узрее добре, въпреки че не минава без малки поражения тук там от птици, оси и пчели.alina написа: Вино обичам без захар, като леко ферметиран сок..Познавам вино , че с захар, когато боли глава от една чаша даже:акха, не е чисто..
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: Лозето, гроздето и ... виното
На коя дата го събра? Ние преляхме в бурето вече, тоест след голямото ферментиране..Прочетох, че бурната ферментация трабва да за една седмица или 4 дена.., след това тихо въздишва..Не съм голям специалист и вярвам на това , което пишат..а вярно или не .. Захарност беше околло 22 , ако би постояло още би било по-сладко, но птиците и оси направо ни подлудиха..Пътеката била е на сини петна от грозде..prijatel62 написа:Що за грозде-хамелеон се е настанило при тебе? Можеш да го оставиш на още изпитателен срок. Но не ти трябват второкачествени сортове.alina написа:...то първата година беше един цвят грозда, а тази година е шарен, все едно, че мускатно тъмно и още светло-кафяво грозде на одна лоза ...
Моето е още в бурна ферментация. При тихата ще стане както го описа, като леко газиран и ферментирал сок. И аз не харесвам вино, приготвено със захар, и затова изчаквам гроздето да узрее добре, въпреки че не минава без малки поражения тук там от птици, оси и пчели.alina написа: Вино обичам без захар, като леко ферметиран сок..Познавам вино , че с захар, когато боли глава от една чаша даже:акха, не е чисто..
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Същата захарност имаше и нашето грозде. Преди 3 дни брахме. За червено вино захарността на гроздето да не е под 22-23 процента.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ооооо..ние по-рано от теб събрахме..Наистина при теб е бурята в бурето..prijatel62 написа:Същата захарност имаше и нашето грозде. Преди 3 дни брахме. За червено вино захарността на гроздето да не е под 22-23 процента.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Приятел, записах си. А ще се получи ли нещо с ножица за присаждане? Имам малък опит с ножица. Или с ножица ще стане смесено растение (или не става изобщо)?
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ножица за присаждане се използва когато подложката и присадника са с еднаква дебелина. В твоя случай вече имаш впечатления от честността на продавачите, видяла си гроздето, което предполага, че лозата е около 3-годишна. Доста по-дебеличка от калемите. Значи - с трион и ножче за присаждане. Присадената 2017г. лоза ще ти даде грозде през 2018г.., ако всичко е минало успешно. Понякога при мен присадника дава грозде в годината на присаждане. А новозасадената лозичка ще я чакаш обикновено 3 години, за да видиш резултата...
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Като идваш да режеш при мен лозите, ще донесеш ли от хубавото си десертно присадка, да направиш присадка и аз да видя, как се прави..? Към чудновато ми грозде можем да направим присадка от товето десертно и да пусна клон в посока към юг..И още: отдавна ме измъчва въпрос, че правих и експеримент даже. В коя посока да се пускат клоните на грозде? Имам на балкона в Варна мускатно, расте вече 16 години на балкона в огромна саксия , купих от една баба от Галата на Колхозния пазар, не се пръска, не боледува и т.н. Черно мускатно, сладко.Отначало стоеше от едната страна на балкона, клонките пуснах му към морето, тоест юг.. нещо хилаво предвижвали растежа..а повече буйно пускаше клонките в обратната посока-на север. Преместих от другата страна на балкона, май по-добре..но иначе все крият клонките и листа от слънцето, а уж грозде обича слънцето..да ами не..Уж расте в Иран и Ирак..растяло и в Шумерското царство..а уж там слънце..пълна торба..Прочетох, че шумерите с пепел ръсили лозята си, да запазят листата на грозде от слънчево изгаряне..Ужкем боговете подарили им лозята..И откъде боговете тогава взели грозде.. Явно , май, не от много слънчево..prijatel62 написа:Ножица за присаждане се използва когато подложката и присадника са с еднаква дебелина. В твоя случай вече имаш впечатления от честността на продавачите, видяла си гроздето, което предполага, че лозата е около 3-годишна. Доста по-дебеличка от калемите. Значи - с трион и ножче за присаждане. Присадената 2017г. лоза ще ти даде грозде през 2018г.., ако всичко е минало успешно. Понякога при мен присадника дава грозде в годината на присаждане. А новозасадената лозичка ще я чакаш обикновено 3 години, за да видиш резултата...
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Добре, на място ще преценим. Когато дойде време за присаждане. Напомни ми пак към края на март.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: Лозето, гроздето и ... виното
ОКprijatel62 написа: Добре, на място ще преценим. Когато дойде време за присаждане. Напомни ми пак към края на март.