За маринатите и сосовете
Re: за маринатите и сосовете
Ако може,господа,да се набъркам..повече от 20 години не са,ама са си баш 20 откак готвя.Вярно,че подправките в маринатата само придават вкус на месото,но пък,така добре се поемат ароматите,отколкото да посолиш,напипериш и пр. и да джаснеш на скарата .Ако в маринатата има захар или твърд алкохол,примерно водка,това задължително прави месото по-крехко и съкращава времето за готвене.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
- ptiholov
- Кафе машина
- Мнения: 3599
- Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 15 пъти
- Получил благодарност: 613 пъти
Re: за маринатите и сосовете
Съгласен съм с тебе,Саше.И аз използвам задължително твърд алкохол за марината на месото.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11910
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 198 пъти
- Получил благодарност: 318 пъти
- Обратна връзка:
Re: за маринатите и сосовете
Аз използвам твърд алкохол и преди, и по време, и след мариноването. Има пропорционална връзка между количествоото изпит алкохол и омекването на месото. Прилагайки закона на Мечо Пух излиза, че колкото повече ракийки ударим преди пържолата - толкова по-крехка ни изглежда тяptiholov написа:Съгласен съм с тебе,Саше.И аз използвам задължително твърд алкохол за марината на месото.
Re: за маринатите и сосовете
Мариновах пилето с млян джиндижифил, домашно кисело вино, малко ракия и сол. Ще му сложа после малко вода и ще го изпека, покрито с плик.
- ptiholov
- Кафе машина
- Мнения: 3599
- Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 15 пъти
- Получил благодарност: 613 пъти
Re: за маринатите и сосовете
Аз не употребявам вино за марината.Може да го сложа по време на готвeнето, за деглазиране или за соса ,но не и за мариноване.
Последно промяна от ptiholov на Дек 31, '09, 16:53, променено общо 1 път.
Re: за маринатите и сосовете
ptiholov написа:Аз не употребявам вино за марината.Може да го сложа по време на готвинето, за деглазиране или за соса ,но не и за мариноване.
Е, то не е вино То си е жив оцет Дано не го стегне много, че не го разредих достатъчно.
Re: за маринатите и сосовете
Да ви кажа за виното в маринатите-много е погрешно схващането,че става с каквото и да е(демек с всякакъв киселчок,престоял незнайно колко в хладилника).Хубава марината става с хубаво вино.Говорим за крехки меса-филе,бонфиле и пр.,...или пък пилешко(обаче тогава е бяло вино)Иначе пак играе ИрИкията(или по-хард аналози,че мъж ми не дава да хабим патриала)
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
- mal4o_vasil4o
- Кана кафе
- Мнения: 569
- Регистриран на: Дек 2, '09, 17:26
Re: за маринатите и сосовете
Аз агнешко,заешко и свинско месо мариновам,като го обвивам в резенчета киви и престои поне час в хладилника.Една госпожа ме светна по въпроса преди време,беше главен готвач.В началото си мислех,че ще сладни,но уви-изобщо не сладни.Преди или след кивито слагам подправките и готово.Става много крехко и сочно,и вкусно
Re: за маринатите и сосовете
Еха! Каква интересна идея.mal4o_vasil4o написа:Аз агнешко,заешко и свинско месо мариновам,като го обвивам в резенчета киви и престои поне час в хладилника.Една госпожа ме светна по въпроса преди време,беше главен готвач.В началото си мислех,че ще сладни,но уви-изобщо не сладни.Преди или след кивито слагам подправките и готово.Става много крехко и сочно,и вкусно