Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Правих и с бяло брашно - хубаво е . Купуваме го на едро от Симид. Майка ми прави страхотни питки и тутманици от него.
Слагала съм и малко ръжено.
Маята май е някаква суха. Не е на д-р Йоткер.
Вероятно обаче трябва да следвам рецептите на моята хлебопекарна.
Слагала съм и малко ръжено.
Маята май е някаква суха. Не е на д-р Йоткер.
Вероятно обаче трябва да следвам рецептите на моята хлебопекарна.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Сега ....
Ако сложиш
Вода 350 мл
Захар 1чл
Сол 1 чл
Брашно 3 чаши (500 гр.)
Мая 1 чл ако е суха и половин кубче 20 гр. Ако е прясна.
В този ред, щото така маята е изолирана от водата и можеш и по-късно да я стартираш и избереш една програма 3-3.5 часа няма начин да не стане хляб.
Това прави 750 гр. Хляб или 1 1/2 либри.
За корички изпичане и прочие салати избирай средното.
Ся маята трябва да е читава за да стане.
Кво ти предлагам?
Слагаш в машината брашното и солта, а маята, захарта и водата слагаш отстрани и не бъркаш и чакаш 5-15 мин. Маята, ако ечитава и е суха първо ще падне на дъното и постепено ще изплува на повърхноста и ще почне да прави мехури.
Ако е така сипваш в машината и стартираш програмата около 3 часа за хляб.
Ако не се получи тъй изхвърляш и си търсиш свестна мая.
Внимавай, че тез машини имат една програма за бръз хляб около час и половина, но тогава маята е в супени лъжици т.е. три пъти повече
Ако сложиш
Вода 350 мл
Захар 1чл
Сол 1 чл
Брашно 3 чаши (500 гр.)
Мая 1 чл ако е суха и половин кубче 20 гр. Ако е прясна.
В този ред, щото така маята е изолирана от водата и можеш и по-късно да я стартираш и избереш една програма 3-3.5 часа няма начин да не стане хляб.
Това прави 750 гр. Хляб или 1 1/2 либри.
За корички изпичане и прочие салати избирай средното.
Ся маята трябва да е читава за да стане.
Кво ти предлагам?
Слагаш в машината брашното и солта, а маята, захарта и водата слагаш отстрани и не бъркаш и чакаш 5-15 мин. Маята, ако ечитава и е суха първо ще падне на дъното и постепено ще изплува на повърхноста и ще почне да прави мехури.
Ако е така сипваш в машината и стартираш програмата около 3 часа за хляб.
Ако не се получи тъй изхвърляш и си търсиш свестна мая.
Внимавай, че тез машини имат една програма за бръз хляб около час и половина, но тогава маята е в супени лъжици т.е. три пъти повече
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3130
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Лизи, провери дали хлебопекарната е със загряване.На дъщеря ми е без загряване и слага водата или млякото топли. Моята грее 10 минути преди да почне да меси.Lizi написа:Правих и с бяло брашно - хубаво е . Купуваме го на едро от Симид. Майка ми прави страхотни питки и тутманици от него.
Слагала съм и малко ръжено.
Маята май е някаква суха. Не е на д-р Йоткер.
Вероятно обаче трябва да следвам рецептите на моята хлебопекарна.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Да , рецептите са с топла вода. Но как да определя колко топла ?
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3130
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Да можеш да държиш вътре пръста без да те пари.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Голям спец станах,голям хлебар
По рецептите на Тутти и Теодора 76.
Със семки,без семки,със микс от семена.На едно приятелско семейство
подарих от двата вида и,сега са се навили да си купуват хлебопекарна.
Обаче веднъж пробвах вместо със топло мляко със студено.Е не стана както трябва.
Нарочно така направих за опит.Трябва да се спазва с точност описаната рецепта
По рецептите на Тутти и Теодора 76.
Със семки,без семки,със микс от семена.На едно приятелско семейство
подарих от двата вида и,сега са се навили да си купуват хлебопекарна.
Обаче веднъж пробвах вместо със топло мляко със студено.Е не стана както трябва.
Нарочно така направих за опит.Трябва да се спазва с точност описаната рецепта
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Всяко нещо има обяснение!Lizi написа:Да , рецептите са с топла вода. Но как да определя колко топла ?
Топлата вода е щото животинките от маята се чувстват по добре на топло. Обече около 45-50°С и нагоре мрът.
Та не бива да е много топла. Т.е. над 50°.
От друга страна ако я слагаш{водата} в голям метален съд с температура около 25°. Тя го топли, а тя се студи.
Трябва да й премериш температурата преди да сложиш маята и температурата трябва да е 42-43°С.
Тогаз процесите са най-бързи. Е да но ако правиш така, то трябва да сипеш и захар, че маята туй яде.
Ся има много, които обесняват, че не е все едно ква захар яде.... ми опитай и с мед и със сладко от дюли.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Браво на теб.Страхотен си.
Аз започнах да правя по рецептите на моята хлебопекарна.На първата , втората и бързата се получи добре изпечен хляб.Но на пълнозърнестата програма отново нещо не стана.Другото което в нас не харесват , че хляба е доста сладък, макар да не слагам всичката захар по рецептата.
Днес правих по първа програма , но замених водата с прясно млеко.Не усетих на вкус голяма разлика.
Рецептата за бързия хляб ми е с две чаени лъжички суха мая.
Аз започнах да правя по рецептите на моята хлебопекарна.На първата , втората и бързата се получи добре изпечен хляб.Но на пълнозърнестата програма отново нещо не стана.Другото което в нас не харесват , че хляба е доста сладък, макар да не слагам всичката захар по рецептата.
Днес правих по първа програма , но замених водата с прясно млеко.Не усетих на вкус голяма разлика.
Рецептата за бързия хляб ми е с две чаени лъжички суха мая.
- dancheto
- Кафе машина
- Мнения: 4892
- Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
- Местоположение: хасково
- Дал благодарност: 14 пъти
- Получил благодарност: 35 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Слагам тук моята рецепта за хляб. Правя го от много време...при мен хлебопекарната е с две врътки, правила съм и със суха мая и с жива мая на кубчетата резултата винаги е перфектен.... Имам си кухненска везна и с нея си меря продуктите като единственото което не меря е олиото то е на око ... Начина на слагане е първо олиото на дъното на съда да покрие леко дъното, после сипвам водата+ разтворената в нея сол+ захар + мая без да макам да шупне...само бъркам водата докато се разтвори всичко и накрая отгоре слагам пресятото брашно. Няма как да сгрешите по тази рецепта......първо течността после брашното. Пека на дълга програма, така и не намерих кой да ви преведе останалите...пека на 3 1/2 часа на средна коричка...заводско така ми е нагласена програмата..
Продукти
Олио - директно насипвам в съда където се пече хляба сипвам да се покрие леко дъното
Изтеглям на везната 400 мл вода
Във водата сипвам захар-10 гр+ сол10 гр+ мая 10 гр /без значение дали суха или на кубче/ разбърквам до разтваряне на продуктите и сипвам върху олиото
Брашно 650 гр
Пресявам го и слагам върху течността.
Включвам на програмата и пека, понякога я пускам с отложен старт, зареждам сутринта и вечерта кота се прибера в 18,30 ме посреща миризмата на топъл хляб.
Брашното ми е бяло тип 500, нямам време да пробвам с друго, не че на децата не им се иска пълнозърнест или с ядки разни....
Продукти
Олио - директно насипвам в съда където се пече хляба сипвам да се покрие леко дъното
Изтеглям на везната 400 мл вода
Във водата сипвам захар-10 гр+ сол10 гр+ мая 10 гр /без значение дали суха или на кубче/ разбърквам до разтваряне на продуктите и сипвам върху олиото
Брашно 650 гр
Пресявам го и слагам върху течността.
Включвам на програмата и пека, понякога я пускам с отложен старт, зареждам сутринта и вечерта кота се прибера в 18,30 ме посреща миризмата на топъл хляб.
Брашното ми е бяло тип 500, нямам време да пробвам с друго, не че на децата не им се иска пълнозърнест или с ядки разни....
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Май с данчето имаме еднакви машини.
А прясното мляко не дава вкус, а пърхавост и въздушност на хляба. Аз го слагам сухо. Две супени лъжици.
Но слагам яйце на стайна температура, което променя консистенцията и прави хляба по-жълт.
А прясното мляко не дава вкус, а пърхавост и въздушност на хляба. Аз го слагам сухо. Две супени лъжици.
Но слагам яйце на стайна температура, което променя консистенцията и прави хляба по-жълт.