Re: Сеене на пеларгониуми
Публикувано на: Мар 30, '16, 11:32
Голяма идея с тиксото, ще търся.
Юле, не ти е никак тъп въпроса. Аз правя вече така с бавноникнещите семена. С пипера, патладжана или ето такива като тези, които са ми супер ценни и освен, че искам да ги наблюдавам и стимулирам по-бързо да покълнат (рътенето ги ритва отзад така да се каже), най-вече го правя поради причина, че трудно нацелвам правилната влажност, която трябва да поддържам докато покълнат, субстрата започва да мухлясва и каквато се знам, ще ги уморя, разбирай изгният.
Предпочитам семена, за които нямам опит, достатъчно са едри, не знам каква кълняемост имат, да ги подложа на рътене. За мен моите семена не са от бързо никнещите, пиперите ми се показват по-бързо от тях.
Да ти дам пример с едни други семена, които като си поръчвах не обърнах внимание, че изисквали 6 месеца време и светлина за покълване (Zantedeschia aethiopica). Едри като зърна черен пипер. Ами сложих ги на повърхността на торфа, полях малко с разтвор топсин, сложих им прозрачно капаче, под лампите. Всеки ден ту открехвам, ту притварям-хем да се проветрява, хем и затворено да поддържа влагата. Ами за 3 дена започват бели дантелки и мъхчета да се образуват, някои семена на третата седмица омекнаха до изгниване. Извадих ги, премих ги, и реших да ги накисна малко в топла водичка и ги забравих 6 дена Още 2-3 дадоха жертва и погинаха, но започнаха да покълват на следващият ден в торфа. Много се изкефих, щото тръгнаха така след трийсетина дни, Миша каза, че ги е мъчила няколко месеца и не са тръгнали. Така че вече ще ползвам тези методи.
Юле, не ти е никак тъп въпроса. Аз правя вече така с бавноникнещите семена. С пипера, патладжана или ето такива като тези, които са ми супер ценни и освен, че искам да ги наблюдавам и стимулирам по-бързо да покълнат (рътенето ги ритва отзад така да се каже), най-вече го правя поради причина, че трудно нацелвам правилната влажност, която трябва да поддържам докато покълнат, субстрата започва да мухлясва и каквато се знам, ще ги уморя, разбирай изгният.
Предпочитам семена, за които нямам опит, достатъчно са едри, не знам каква кълняемост имат, да ги подложа на рътене. За мен моите семена не са от бързо никнещите, пиперите ми се показват по-бързо от тях.
Да ти дам пример с едни други семена, които като си поръчвах не обърнах внимание, че изисквали 6 месеца време и светлина за покълване (Zantedeschia aethiopica). Едри като зърна черен пипер. Ами сложих ги на повърхността на торфа, полях малко с разтвор топсин, сложих им прозрачно капаче, под лампите. Всеки ден ту открехвам, ту притварям-хем да се проветрява, хем и затворено да поддържа влагата. Ами за 3 дена започват бели дантелки и мъхчета да се образуват, някои семена на третата седмица омекнаха до изгниване. Извадих ги, премих ги, и реших да ги накисна малко в топла водичка и ги забравих 6 дена Още 2-3 дадоха жертва и погинаха, но започнаха да покълват на следващият ден в торфа. Много се изкефих, щото тръгнаха така след трийсетина дни, Миша каза, че ги е мъчила няколко месеца и не са тръгнали. Така че вече ще ползвам тези методи.