Не купувайте!!!!!!!!!!

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Публикувай отговор
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от Таралас »

zdrave38 , добре казано, но явно не си кусвал гръцко кисело мляко, опитай и пак ще си говорим. Нашето е на светлинни години след тяхното, ако ще не на баба, на дядо и на кой се сетиш, нямаме толкова качествено мляко . И не забравайте едно нещо. За бактериите няма граници и гърците си имат прекрасни щамове, така, че нека не се възгордяваме излишно, че Европа е залята с гръцко сирене, кашкавал и кисели млека в пъти по качествени.
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3887
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 60 пъти
Получил благодарност: 283 пъти

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от scleri »

Спор няма. Гърците могат да се продават, и се продават добре. Попитали радио Ереван каква е разликата между грък и евреин. От радиото отговорили и гърка и евреина ще ти продадат дори майка си, но гъркът и ще ти я достави. Освен това са в Европа много преди нас и е нормално европейците да са свикнали с техните продукти. Що се отнася до вкуса? " На вкус товарищи нет " както се казва в една английска поговорка. Опитвал съм гръцки йогурт, но не съм експерт. Дори не смея да си помисля да споря с Таралас като знам че повече от половината си време той прекарва в Гърция по бизнес дела. Само че на мен са ми сервирали българско биволско кисело млеко не в купичка а в чинийка, и сервитьора я носеше обърната надолу. В другата си ръка носеше нож и вилица, а не лъжица. Ние имаме чудесни кисели млека, но истинските са по-скоро " бутикова " стока. Като изключим домашното производство истинско качествено кисело млеко се предлага на малко места и истинските ценители ги знаят на изуст. Заводските са си заводски. Там главните критерии са малко по-различни.

Що се отнася до бактериите. Ами те за съжаление ,или за наша радост, се оказват доста капризни животинки. За да живеят и се размножават искат точно определен микроклимат. Не казвам климат, а точно микроклимат. За това в различните краища на България става различно по качество кисело млеко. Точно поради тази причина японците купуваха, и продължават да купуват всеки ден българска закваска достатъчна за десетки хиляди бурканчета кисело млеко. Не щото имат излишни пари, а защото при тях точно тия бактериите не оцеляват. Иначе йогурт има по целия свят, но той е продукт на дейността на друг тип бактерии. / От доста време такъв йогурт се произвежда и предлага от някои производители и у нас / Вкуса и консистенцията му са по-скоро кремообразни. За да стане нашето българско кисело млеко са нужни два, три вида бактерии най-известната от които е Лактобацилус булгарикус. Тя за съжаление на целия останал свят си е избрала да вирее само по нашия край. Е не съм такъв краен шовинист за да твърдя че бактерията се съобразява с държавната ни граница. Сигурно има места и в България където тя не може да вирее. Сигурно има и места отвъд границата ни където тази бактерия оцелява, но това отвъд границата е в порядъка на десетки , а не стотици километри.
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13546
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 178 пъти
Получил благодарност: 278 пъти

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от kim »

Подкрепям Склери за микроклимата. Това, че не може да се заквасва два и повече пъти с едно и също мляко е вярно дотолкова, до колко ти е "прясно" киселото мляко. Иначе нашите баби нямаше как да си поддържат закваската.Нямало е ЕлБи и поръчка по интернет :mrgreen:
Бактериите не живеят повече от 3-4 дни, хайде седмица. За това, като видя трайност десет дни на мляко, знам, че няма как да ям живи лактобацилуси на десетия ден, особено плодовите млека, на които плодчетата са облъчени с минимална радиация, за да не мухлясват, което пък още повече убива полезните бактерии.
Относно микроклимата. Ако някой си е заквасвал сам мляко, знае, че понякога то се получава сладникаво, друг път кисело или възкисело. Това всъщност е от температурата при заквасване. Ако температурата на прясното мляко е по-ниска, при съсирването надделяват термофилус стрептококус, полезна бактерийка, която прави млякото сладникаво. Ако е твърде топло, надделява лактобацилуса и става по-кисело.
За това трябва точно определена температура. И понеже не всеки има термометър или машина за кисело мляко, аз по стар български обичай си го меря с кутрето. Трае ли кутрето, слагам закваската.
Сега се сетих и за бозата, ама това е друга тема :dovolen:
И един трик да познаете дали млякото има нишесте.Загребвате една лъжичка и го оставяте за около 20-30 минути на по-топло. Ако в "ямката" на загребаното се образува много квас, ние му викаме "цвик", значи млякото е добро. Ако няма, значи ядете кремче.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от Таралас »

Няма да споря, както казах тяхното е натурално , а нашето пълен боклук. Другото което искам да кажа, идете примерно на Крит и опитайте домашно кисело мляко, е не знам какъв микроклимат имат там, ама ножа да го режеш е задължителен, идете на Халкидики да опитате домашно козе сирене и пак ще си говорим. Всичко при нас е боклук в истинския смисъл на думата. Както цитирах по горе думи на един виден български учен, който в идентичен спор ( понеже и аз разсъждавах така ) бактериите нямат граници и кисело мляко се прави изключително качествено по цялото средиземноморие, така, че не си мислете че бактерията се е настанила в България и няма виза за на вън. Както и да е, прост пример ние блъскаме колкото се може повече захар в джибрите и правим ракия даже и от картофи, а братята правят само от грозде и нищо друго, а думата захар е табу. Има разлика между видовете кисели млека и технологията на приготвяне. А цената не винаги подсказва за качеството. В Гърция маслото не се отнема от млякото в 90% от млечните продукти, а тук се отнема в 100% от същите. За това и там млеката имат по един пръст отгоре каймак ( масло ). Една кофичка 350 грама натурално кисело млеко струва от 60 до 80 евроцента в зависимост от произхода на суровината, дали е овче или краве.
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13546
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 178 пъти
Получил благодарност: 278 пъти

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от kim »

Еее, хич без захар в разновидност. Бактериите се хранят изключително със захар,
иначе няма ферментация. За маслеността- зависи от породите. Моите родители отглеждаха балканска порода говеда-малко виме, катереха се като кози по Родопите, най-много 3-5 литра мляко, но каймака беше три пръста тъмно жълт. Шарените крави с големи вимета дават 20 литра мляко с мм. каймак и като го "кръстят" с няколко литра вода-смятай. Пък и не е като да не съм си купувала мляко от Гърция ;)
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от Таралас »

kim написа:Еее, хич без захар в разновидност.
Гроздето е с висока захарност и не му трябва захар, а и предпочитаните сортове за ракия са безсеменните , докато при нас не е така :)
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13546
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 178 пъти
Получил благодарност: 278 пъти

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от kim »

Таралас написа:
kim написа:Еее, хич без захар в разновидност.
Гроздето е с висока захарност и не му трябва захар, а и предпочитаните сортове за ракия са безсеменните , докато при нас не е така :)
Аа, така може :daaa:
Но в последните години с тези дъждове не знам при тях как е, захарността е изключително малка. :nod:
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от Таралас »

аз имам 4 декара супер ран булгар и също не слагам захар, а там захарта също е в нормите ( визирам на юг ), а тук се слага захар заради по големия рандеман и по добрата печалба, но това е пак друга тема
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10123
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 782 пъти
Получил благодарност: 1390 пъти

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от greeneyed »

Предната неделя реших да сложа свежа подкваска на млякото и купих Pilos, защото съм била в такъв магазин. 6 часа, след като съм подквасила, млякото беше една рядка смес, ни прясно, ни кисело. Реших да потвърдя предположението за липса на важните бактерии в това мляко и пак сложих от същото мляко за подкваска - е ми , няма наистина, не се подквасва! :svekurva: После ми дойде на ума, че бяхме забравили една неотворена кофичка от същата марка кисело мляко в хладилника на работа. Отворихме я 3 месеца след изтичане на срока на годност- е, все едно сега съм го купила това мляко! :hmmm:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Не купувайте!!!!!!!!!!

Мнение от Албена »

Пилос просто не е кисело мляко.Аз подквасвам с Верея или с Боженци. Моя приятелка подквасва с Активия.Става хубаво мляко ,но е друга бактерията ,а не лактобацилус булгарикус.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”