Нар
Модератор: Миша
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1740
- Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 56 пъти
- Получил благодарност: 353 пъти
Re: Нар
Ами аз нямам голям опит с оползотворяване на плодове от нар, а и все още съм в ролята не експериментатор. До преди 3 години си бях във Варна и тук нещата вървяха с посещения според възможностите. Сега вече съм почти постоянно на терен, но нямам още изградени технологии, а още по малко с нара, който вече няколко пъти тръгва от нула, заради студени зими или мои грешки. Най голямата ми реколта до сега не е била повече от 3-4 килограма и то половината от тях късни завързи, които не са успели да узреят нормално. Имам някаква "сокоизстисквачка" която ползваше жена ми преди години, когато децата бяха малки, но дори не съм правил опити да изцеждам сок. Количествата не са големи и по скоро ги консумираме директно. Трябва да си призная, че земеделието не е от най големите ми хобита, но го практикувам защото си имам някакви общи познания, най вече наследствени, а и имам "под ръка" достатъчно площ, която и аз предварително също съм потготвял да има възможности да се ползва за такава цел.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1740
- Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 56 пъти
- Получил благодарност: 353 пъти
Re: Нар
Всъщност сетих се, че бях гледал някакъв клип за ръчно изцеждане на семена от нар. Едва ли ще е непознато за някой, който разполага с количества за домашна консумация, но реших да го споделя за всеки случай. Клипа не намерих, но попаднах на описание на метода и снимков материал.
https://www.thespruceeats.com/how-to-ju ... te-2216896
Семената се поставят в найлонова торбичка с цип, смачкват се с нещо и се отрязва съвсем малко от ъгълчето, така, че да не падат семената. от там се изцежда сока. Естествено, не е подходящо за по големи количества, които трябва да се изцедят наведнъж.
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7410
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 860 пъти
- Получил благодарност: 1662 пъти
Re: Нар
Леле, как тече този сок!
Ние тази година се радваме на добра реколта. Заради дългото лято узряха, за първи път ги видях червени, типичния цвят "гранат". Пробвахме една порция да изцедим на ръка. Значи, разделям аз нара, и започвам да чукам отгоре с дървената лъжица, защото така съм виждала по клипчетата Стана! Бавничко, но по-бързо отколкото да роня с ръка.
После стискане и мачкане, и се получи божествен много сладък сок. Обаче наровете много, от дъждовете започнаха да се пукат и разцъфват. Видях едно клипче на Таралас, където ги изстискваше с преса от Метро. Но тя 200лв. Е, изкарахме късмет, в OLX намерихме за 50, и още другия ден започн аголямото изстискване. Иска се известно усилие, и зрънцата не се изстискват толкова ефективно, както при ръчното. Освен това кората отдава част от тръпчивостта си на сока. Изпихме три пълни кани. Край.
Не зная сорт, купих го от един разсадник само педя висок. Започна да цъфти чак трета или четвърта година, но не връзваше. Една зима измръзна доста и пак не цъфтя.
Видях тази година да го ядат чисто черни гъсеници. Не зная такива ли са си, или се оцветяват така заради кората и сока.
Тук е подпрян с брезов клон, защото щеше да се счупи от плод. На снимката вече е пообран.
Ние тази година се радваме на добра реколта. Заради дългото лято узряха, за първи път ги видях червени, типичния цвят "гранат". Пробвахме една порция да изцедим на ръка. Значи, разделям аз нара, и започвам да чукам отгоре с дървената лъжица, защото така съм виждала по клипчетата Стана! Бавничко, но по-бързо отколкото да роня с ръка.
После стискане и мачкане, и се получи божествен много сладък сок. Обаче наровете много, от дъждовете започнаха да се пукат и разцъфват. Видях едно клипче на Таралас, където ги изстискваше с преса от Метро. Но тя 200лв. Е, изкарахме късмет, в OLX намерихме за 50, и още другия ден започн аголямото изстискване. Иска се известно усилие, и зрънцата не се изстискват толкова ефективно, както при ръчното. Освен това кората отдава част от тръпчивостта си на сока. Изпихме три пълни кани. Край.
Не зная сорт, купих го от един разсадник само педя висок. Започна да цъфти чак трета или четвърта година, но не връзваше. Една зима измръзна доста и пак не цъфтя.
Видях тази година да го ядат чисто черни гъсеници. Не зная такива ли са си, или се оцветяват така заради кората и сока.
Тук е подпрян с брезов клон, защото щеше да се счупи от плод. На снимката вече е пообран.
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13546
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 178 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Нар
Еха Kaira. Твоите сладки ли са?
Утре ще снимам и моя
Утре ще снимам и моя
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3459
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 251 пъти
- Получил благодарност: 120 пъти
Re: Нар
Момичета, а моя нар от Пландорекс - Прованс сега цъфна... той е бебе от пролетта но нарасна доста за 6-7 месеца стана над метър ..... обърка се горкия. дали да не му махна цветовете за да може да заспи зимата, да не вземе да измръзне
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1740
- Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 56 пъти
- Получил благодарност: 353 пъти
Re: Нар
Добре де, има ли някакви външни белези, по които да се разбира, че нара е узрял? Още не съм ги обрал, но вече започнаха да се пукат.
Всяка година, по това време започват да се пукат, но не всички са узрели. Има такива на които половината зрънца са чрвени, а половината бели. На някои повечето са бели и само някои са частично порозовели. Иначе имат вкус и някаква сладост, но понеже от първите цветове (до средата на юни) обикновено нямам завързали, а завръзи се оформят към средата на лятото и се опасявам да не ги обера зелени. Тъй като продължава да цъфти и вързва до късно през лятото, не знам кои са узрели и кои зелени. Преди години така бях ги обрал, като започнаха да се пукат и половината бяха зелени. Миналата година ги държах до късно и узряха, но всички се напукаха и нямаше един здрав.
Всяка година, по това време започват да се пукат, но не всички са узрели. Има такива на които половината зрънца са чрвени, а половината бели. На някои повечето са бели и само някои са частично порозовели. Иначе имат вкус и някаква сладост, но понеже от първите цветове (до средата на юни) обикновено нямам завързали, а завръзи се оформят към средата на лятото и се опасявам да не ги обера зелени. Тъй като продължава да цъфти и вързва до късно през лятото, не знам кои са узрели и кои зелени. Преди години така бях ги обрал, като започнаха да се пукат и половината бяха зелени. Миналата година ги държах до късно и узряха, но всички се напукаха и нямаше един здрав.