Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Teodora76
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1330
Регистриран на: Апр 1, '12, 18:41

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Teodora76 »

Честито Светка, със здраве да си ползвате хлебопекарната!
Аз лично имам хлебопекарна от година и нещо, мислех си, че ще я ползвам известно време и ще я прибера в кашона също като фритюрника, но всеки ден правя хляб, понякога и по два и нямам намерение да се отказвам, просто няма нищо общо с купения!
Моята рецепта за обикновен хляб е:
300 мл вода
1 ч. л. Сол
1/2 ч. л. Захар
1 с. л. Олио
500 гр. брашно
4 гр. суха мая
Моята е Тефал, но с двете бъркалки, тази рецепта е за 750 гр., ползвам 4 или 5 програма, но ако не изключиш хлебопекарната след звуковия сигнал, тя подгрява още 30 минути и коричката става дебела.
Аватар
ToBo
Чист кофеин
Мнения: 7642
Регистриран на: Апр 21, '12, 20:41
Местоположение: София

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от ToBo »

Честито, Светка! Внимавайте с теглото, когато си намерите рецептата ;) ММ качи 7 кг за два месеца.
Аз съм от тези, дето не купуват хляб и купешкият ми се вижда изкуствен и неприятен :lol: Точно хлебопекарната никога не бих прибрала :mrgreen: А фритюрникът гние измит в бараката на двора и се ползва веднъж в годината :lol:
Най-простата рецепта, която може да се надгражда и усъвършенства по предпочитание (обаче с условието, че вкъщи не обичаме много бухнал хляб като дунапрен, а по-скоро като заводския от едно време)
В този ред:
капваш няколко капки зехтин/олио на перките и осите
1/4 кубче мая се раздробява
400 мл топла вода (под 45-50 градуса, за да не убие маята)
600 г брашно (ако смесваш черно/ръжено, по-малко)
1 ч. л. сол
Избирам бързата програма (около час и половина).
Никога не е късно да засадиш клематис...
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Светката »

Трол :dovolen: твоя хляб има прекрасна визия :daaa:
Втория опит с ръженото брашно не стана сполучлив.
Хлебаря решил да импровизира на око,че чак и сирене сложил.Ще се изяде де.Хляб не се хвърля :daaa:
Благодаря ви момичета :dovolen: Ще почерпя все някой ден. :daaa: Имайте търпение :D :ieeee: :ieeemyzh:
Зимата при всички случаи ще се ползва редовно,после незная :dovolen:
Вашите рецепти задължително ще се завъртят в тая хлебопекарна :daaa:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
макс
Кафе машина
Мнения: 3734
Регистриран на: Ное 13, '13, 15:08
Местоположение: София
Дал благодарност: 27 пъти
Получил благодарност: 54 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от макс »

Светка със здраве и дълго да си я ползвате :tzeluvka: аз от дълго време се чудех да ли да си купя но днес като гледам вкуснотийте и взех решение ,тамън и ще натаманя финансите от рождения ден :lol:
Аватар
ivanina
Кафе машина
Мнения: 4142
Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
Местоположение: Русе, България
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 6 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от ivanina »

Светка, приеми и моите поздравления за новата си придобивка,
и пожелания- да се изхранваш дълги години със вкусен селски хляб! :dovolen:
Късметлия си , щом си уцелил от лотарията тая техника.
Вкусът на истинският хляб е едно от многото неща, което демокрацията ни отне
и поради таз и ред други причини аз много и се сърдя.
Имаше една приказка - "едно кило брашно да имаш , го дай на хлебаря"....което ще рече , че от всяко дърво свирка не става , но волю- неволю новият живот ни застави да ставаме хлебари, колбасари , млекари и ...всичко за квот се сетиш.
Аз много обичам истинския селски хляб. Като бях малка имахме фурна в нашия квартал , и най- редовно баба ми ме пращаше след обед за по два хляба. На връщане , до като стигна до дома горната кора на единия хляб почти я нямаше,
и баба ми четеше конско евангелие- как съм го била оръфала , сякаш магаретата са го яли- довечера , как ще го сложим на масата!? :twisted:
...милата ми бабичка, мир на праха и! :snif: :liubov:
Имам желание да си взема хлебопекарна, но се страхувам че ще прекалявам с яденето му, и за кратко време ще стана ivanina на квадрат. :|
....за това се въздържам! :hmmm:
Истината е като водата - винаги намира път!...

Изображение
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Светката »

Мерси :dovolen: мерси!
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Светката »

Тутти :dovolen: по твоята рецепта със микс от семена
Изображение
Изображение
На вкус е супер.На вид как е според теб :dovolen:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
макс
Кафе машина
Мнения: 3734
Регистриран на: Ное 13, '13, 15:08
Местоположение: София
Дал благодарност: 27 пъти
Получил благодарност: 54 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от макс »

Да взема и аз да се похваля по случай Р.Д и аз си взех хлебопекарна -Finlux FBM-1681IX за 750/1000/1250 хляб с 12 програми
Изображение


от дълго време се канех и на края си взех хем и да ми остане за спомен от колегите ,имаме традиция в работата които има РД да му събираме парички та това ми е подаръка от тях,веднага я изпробвах с един бял хляб,не остана да го снимам
,пълнозърнест със семена за синчето

Изображение
това е рецептата " onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение
и днес прекрасен шоколадов кекс,много вкусен стана

Изображение

Шоколадов кекс в машина за хляб
1/2ч.ч вода
3 големи яйца, леко разбити
1/2ч.ч олио
2ч.л течен екстрат ванилия
2ч.ч брашно, пресято
1с.л бакпулвер
1ч.ч захар
7с.л неподсладено какао, пресято

След сигнала за добавяне - 1/2ч.ч шоколадов чипс или начупен на малки парченца шоколад.

1ч.ч =240мл
1с.л=15мл
1ч.л=5мл

Всички продукти се слагат в кошничката на машината.
Избира се програмата КЕКС Следват се инструкциите на машината.
Аватар
ToBo
Чист кофеин
Мнения: 7642
Регистриран на: Апр 21, '12, 20:41
Местоположение: София

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от ToBo »

Браво на вас!
Никога не е късно да засадиш клематис...
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5770
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 2047 пъти
Получил благодарност: 2448 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Тутти »

Светката написа:Тутти :dovolen: по твоята рецепта със микс от семена
Изображение
На вкус е супер.На вид как е според теб :dovolen:
Светка, малко ми е суров за моя вкус. А ако го сложиш бутона за коричка на следващата степен, ще е много добре изпечен. Иначе за вкуса му съм сигурна, много е вкусен с тези семена. Като се нареже, добре изглежда, но като е цял ми се белее. Иска още малко печене. Ама ти си знаеш как го обичате.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”