Картофени страсти
Re: Картофени страсти
бъдете добри , дайте идеи как да напарвя 3 кила пресни картофи като за гости
He who plants a garden, plants happiness
Re: Картофени страсти
Блу,имам съвсем обикновена рецепта за пресни картофки.
Слагаш ги в тавичка,прибавяш сол,масло,лют пипер но не много и малко вода.Накрая поръсваш с пресен копър.Аз слагам и чесън .
Може като добавка към картофките да направиш чесново сосче,ако не слагаш чесън на тях.Всеки който иска ще си сложи
Слагаш ги в тавичка,прибавяш сол,масло,лют пипер но не много и малко вода.Накрая поръсваш с пресен копър.Аз слагам и чесън .
Може като добавка към картофките да направиш чесново сосче,ако не слагаш чесън на тях.Всеки който иска ще си сложи
Re: Картофени страсти
Много хубави стават, и май е по-добре да се сготвят с чесъна. А nel4o или някой ще ми отговори ли на по-горния въпрос - за вида на картофите - кой за какво е подходящ и как да ги разпознаем в магазина (или от къде да се снабдим с подходящия вид картофи..
Re: Картофени страсти
Ами аз на външен вид не ги разпознавам, но като се прибера и и разрежа картофа вече знам. Тези за варене и салати съответно са с доста влажна вътрешност и стоят някак мазни. По сухите отвътре са за печене и се разпадат при варене. Можеш и да ги вариш, но само с обелката и после - на пюре. Пюрето става пухкаво и вкусно.dreadx написа:Много хубави стават, и май е по-добре да се сготвят с чесъна. А nel4o или някой ще ми отговори ли на по-горния въпрос - за вида на картофите - кой за какво е подходящ и как да ги разпознаем в магазина (или от къде да се снабдим с подходящия вид картофи..
Re: Картофени страсти
пълен провал днес с картофите
правих тази рецепта на Венс, преди съм я пробвала и е страхотна, обаче дне сзащо така се изложих - не знам, не се опекоха, довърших ги в тенджера, станаха на каша, абе срам и позор. Е изядоха се, бяха вкусни, но изобщо нищо общо с това, което исках
Пресни картофи с масло на фурнаПродукти :
около 1 кг пресни дребни картофи
около 50 гр. краве масло
2-3 с.л. олио
около 100 мл топла вода
сол на вкус
магданоз, копър
Приготвяне : Картофите се измиват , остъргват се , измиват се отново . Маслото и олиото се слагат в тавичка и се поставят в предварително загрята фурна.След като мазнината загрее се слагат подсушените картофи.Пекат се около 10 минути. След това се посоляват, налива се 100 мл. топла вода и печенето продължава, докато картофите станат приятно златисти. След изпичане се поръсват с нарязани на дребно копър и магданоз. Покриват се , за да се задушат . Сервират се гарнирани с млечно - чеснов сос.
Забележка : Картофите са по идея на кулинарно списание от преди години.Бързо и вкусно ястие.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... ;topicseen" onclick="window.open(this.href);return false;
правих тази рецепта на Венс, преди съм я пробвала и е страхотна, обаче дне сзащо така се изложих - не знам, не се опекоха, довърших ги в тенджера, станаха на каша, абе срам и позор. Е изядоха се, бяха вкусни, но изобщо нищо общо с това, което исках
Пресни картофи с масло на фурнаПродукти :
около 1 кг пресни дребни картофи
около 50 гр. краве масло
2-3 с.л. олио
около 100 мл топла вода
сол на вкус
магданоз, копър
Приготвяне : Картофите се измиват , остъргват се , измиват се отново . Маслото и олиото се слагат в тавичка и се поставят в предварително загрята фурна.След като мазнината загрее се слагат подсушените картофи.Пекат се около 10 минути. След това се посоляват, налива се 100 мл. топла вода и печенето продължава, докато картофите станат приятно златисти. След изпичане се поръсват с нарязани на дребно копър и магданоз. Покриват се , за да се задушат . Сервират се гарнирани с млечно - чеснов сос.
Забележка : Картофите са по идея на кулинарно списание от преди години.Бързо и вкусно ястие.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... ;topicseen" onclick="window.open(this.href);return false;
He who plants a garden, plants happiness
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11881
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 180 пъти
- Получил благодарност: 266 пъти
- Обратна връзка:
Re: Картофени страсти
Под секрет да ти кажа, и аз се издъних с първата рецепта.. според мен картофите не требе да варят дори минутка Всичко стана на каша, аз обаче не се отчаях, натроших сирене и разбърках, а отгоре посипах с настърган кашкавал. стана мозък
Re: Картофени страсти
опитай пак - няколко дни след като я пуснах тук я приготвих пак за рождения ден на малката - всички си облизаха пръстите, обрах всички овации с картофите, това е най-най рецептата, обаче винаги я правя с таймер на фурната и варенето. Точно 7 мин, точно 20 и така
то и за това ден се ядосах - очаква тан празници силно да ги изненадвам, а не да поднасям вкусни каши, пък за картофите специално много съм вдигнала летвата
то и за това ден се ядосах - очаква тан празници силно да ги изненадвам, а не да поднасям вкусни каши, пък за картофите специално много съм вдигнала летвата
He who plants a garden, plants happiness
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11881
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 180 пъти
- Получил благодарност: 266 пъти
- Обратна връзка:
Re: Картофени страсти
надупени картофи по родопски
взимат се средно големи пресни картофи, за предпочитане, от не най-най пресните, да си имат вече кожичка разделят се на половинки по дължина, по плоската страна. В паничка забърквам смес от малко зехтин, червен пипер, сол, черен пипер, счукан повечко чесън, най-добре пресен, /може и сушен, но има разлика/, чубрица, всичко това става като гъста кашица. Натривам с тази смес картофите откъм среза и ги нареждам с дупето нагоре, сместа към тавата. Отгоре ги поливам с тънка струя зехтин и ръсвам още малко сол, завивам с фолио и мятам във фурната на 180 градуса да се задушават. Като поомекнат махам фолиото да се запекат и хванат коричка. И после, ммммммммм, овации от всякъде
взимат се средно големи пресни картофи, за предпочитане, от не най-най пресните, да си имат вече кожичка разделят се на половинки по дължина, по плоската страна. В паничка забърквам смес от малко зехтин, червен пипер, сол, черен пипер, счукан повечко чесън, най-добре пресен, /може и сушен, но има разлика/, чубрица, всичко това става като гъста кашица. Натривам с тази смес картофите откъм среза и ги нареждам с дупето нагоре, сместа към тавата. Отгоре ги поливам с тънка струя зехтин и ръсвам още малко сол, завивам с фолио и мятам във фурната на 180 градуса да се задушават. Като поомекнат махам фолиото да се запекат и хванат коричка. И после, ммммммммм, овации от всякъде
He who plants a garden, plants happiness
Re: Картофени страсти
2 1/2 кг. картофи
1 супена лъжиц сол
300 гр.натрошено сирене
200 гр.вода
200 гр. прясно мляко
250 гр. сметана - може заквасена, може и незаквасена
Картофите се нарязват в една големичка йенска тенджера. Добавят се останалите съставки, изредени по-горе и се разбърква добре.
Пече се на 180 градуса.
За "раховец" фурна без градуси - долу и горе на 4. Проверка за - стандартна - с вилица
Любимата храна на дъщеря ми за този сезон.
1 супена лъжиц сол
300 гр.натрошено сирене
200 гр.вода
200 гр. прясно мляко
250 гр. сметана - може заквасена, може и незаквасена
Картофите се нарязват в една големичка йенска тенджера. Добавят се останалите съставки, изредени по-горе и се разбърква добре.
Пече се на 180 градуса.
За "раховец" фурна без градуси - долу и горе на 4. Проверка за - стандартна - с вилица
Любимата храна на дъщеря ми за този сезон.