Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5274
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 99 пъти
Получил благодарност: 105 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Готовия е гъст, жълт,пуска мехурчета - пробват го на порцеланова чинийка -слагаш капка и тя да не се разлива.
При мен е малко на усет- сгъстява се и замирисва много характерно... :hmmm:
Та тук целта е да не е готов и от плода да се отпусне ,та врейки с него да проникне в парченцата и
те стават като локумчета.
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15885
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 859 пъти
Получил благодарност: 1725 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Гео, граф »

Daniela Pargu написа:Готовия е гъст, жълт,пуска мехурчета - пробват го на порцеланова чинийка -слагаш капка и тя да не се разлива.
При мен е малко на усет- сгъстява се и замирисва много характерно... :hmmm:
Та тук целта е да не е готов и от плода да се отпусне ,та врейки с него да проникне в парченцата и
те стават като локумчета.
Сега разбрах, Дани :nod: ! Както когато си варя сладко от други плодове, но тук сиропа е отделно и малко преди да стане съвсем готов, хакам сватените дюли. Благодаряяяя :gush: :tzeluvka: !!! Ще се фукна, ако го направя както трябва. Ако ли не - ще си замълча разсеяно :slips: :sitwasntme: ...
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5274
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 99 пъти
Получил благодарност: 105 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Не може да не стане !Но ако се притесняваш - направи първо стърганото- малко е по-различно на вкус, но за опит!
А аз правих желе от японски дюлки. Ще ги пробвам и на сладко- да видим какво ще стане :hmmm:
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1465
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 21 пъти
Получил благодарност: 9 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

Ето рецептата за стъргано сладко от дюли -
Прави се гъст сироп от 1кг захар и 1 ч.ч. вода. Докато заври, се стържат дюлите отделно в купа - 700 гр - или 3 хубави големи дюли на 1 кг захар и се слагат в сиропа. Парчетата преди стъргане се държат във вода с мъъъничко лимонтузу за да не потъмняват. Като се настържат, веднага в сиропа!Сгъстява се до готовност - стърготинките на дюлите да станат прозрачни и разбира се - готово е като капка от сиропа върху ръба на порцеланова чиния не се стича. И като е почти готово - не пълна чаена лъжичка лимонтузу. И го махаш от котлона. Ако искаме да стане розово, след лимонтузото се държи още 5 мин. За аромат може индрише (слага се малко преди края, но не се слага в бурканите), ванилия, а без нищо си е най-добре за нашия вкус. Бурканите - сухи! за да не се захароса, пълни се вряло, буркана държиш с кърпа!, затваряш и обръщаш.
Еми това ми издиктува майчето по телефона, дано стане и при вас! Ние го обожаваме! :tzvetentze:
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

Момичета вижте Подправка Здравка за супа
Изображение
Правим я лятото когато продуктите ги има в градината.
Ще ви дам и рецептата.Много лесно и бързо се прави.С робота се нарязва всичко.
Необходими продукти за една доза:
2кг.моркови
1кг лук
1кг.домати
1кг.пипер
1кг.сол.
Продуктите се нарязват и се осоляват.Пълнят се в бурканчета без да се вари.Могат спокойно и 2-3 години да престоят ако се направят по вече дози.
Едно бурканче за една чорбичка :dovolen:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1465
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 21 пъти
Получил благодарност: 9 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

Светката написа:Момичета вижте Подправка Здравка за супа
Изображение
Правим я лятото когато продуктите ги има в градината.
Ще ви дам и рецептата.Много лесно и бързо се прави.С робота се нарязва всичко.
Необходими продукти за една доза:
2кг.моркови
1кг лук
1кг.домати
1кг.пипер
1кг.сол.
Продуктите се нарязват и се осоляват.Пълнят се в бурканчета без да се вари.Могат спокойно и 2-3 години да престоят ако се направят по вече дози.
Едно бурканче за една чорбичка :dovolen:
Без да се вари?! Брееей, това е супер! И как така не се разваля? От солта сигурно :hmmm:
Дай боже продукция да има догодина и ще се пробва! :dovolen:
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1465
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 21 пъти
Получил благодарност: 9 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

И малко продукция
Изображение
Компот от круши :ieeee:
Засега малко буркани, ама са толкова хубави крушите, че ни дожаля на компот да ги правим и решихме, че ще си ги ядем! :daaa:
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

Нашата мазичка е фрашкана.
Удоволствие е ,за нас да си произвеждаме макар че е ,уморително лятно време.Всяка вечер по нещо все правим :dovolen:
Бидончетата с туршията ги държим на др.място.
Изображение
Изображение
Тая вечер направих зелето.Бидона е 50 литров.
Събира 24 кг зеле.
Обелвам горните листа,правя кръст от към кочана и слагам в бидона с дупето нагоре.
Два царевични мамула пъхам между зелето.На 10 литра вода слагам 16 лъжици и половина равни морска трапезна сол.
Слагам и на 6 кг зеле по 1 пакетче калиев сорбат. В случая аз слагам 4 пакетчета.Става превъзходно зеле. :ieeee: :ieeemyzh:
По принцип го ползваме най вече за сърми,и за готвене с ребро и кокъл.
Последно промяна от Светката на Ное 1, '17, 20:53, променено общо 1 път.
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

vanina_g написа:И малко продукция
Изображение
Компот от круши :ieeee:
Засега малко буркани, ама са толкова хубави крушите, че ни дожаля на компот да ги правим и решихме, че ще си ги ядем! :daaa:
Чудесно е компотчето мила.Много ми харесва :dovolen:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
ins
Кана кафе
Мнения: 524
Регистриран на: Фев 23, '17, 17:11
Местоположение: В. Търново

Re: Домашно консервиране

Мнение от ins »

Светка и нашата мазичка е пълна, утре ще я фотна :hihihi:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”