Ястия без месо
Re: Ястия без месо
Патладжани бюрек
Ще сложа пак рецептата на бюрек с патладжани, ама не е оригиналната, а нашето диво налучкване. Патладжаните се нарязват по дължина на филийки. Дебелината да е такава, че тези филийки да могат да се разделят още на две и да се получат две тънки. Рязането, т.е. разделянето на по-дебелите филийки на две по-тънки, става със следната уговорка - не се разрязва докрай, ами се оставят съединени в единия край. Но пък може да се процедира просто и лесно с две тънки отделни филийки. Идеята на упражнението е да се сложи плънка между две филийки. Ако са съединени в единия край, сякаш е по-лесно. Плънката е яйца със сирене. По желание може и чесън и/или млян черен пипер. Две филийки с плънка после се панират и поднасят с кисело мляко с чесън и пр.
Ако патладжаните са пресни и не са презрели може и да не се оставят предварително със сол, поне така си мисля.
Ще сложа пак рецептата на бюрек с патладжани, ама не е оригиналната, а нашето диво налучкване. Патладжаните се нарязват по дължина на филийки. Дебелината да е такава, че тези филийки да могат да се разделят още на две и да се получат две тънки. Рязането, т.е. разделянето на по-дебелите филийки на две по-тънки, става със следната уговорка - не се разрязва докрай, ами се оставят съединени в единия край. Но пък може да се процедира просто и лесно с две тънки отделни филийки. Идеята на упражнението е да се сложи плънка между две филийки. Ако са съединени в единия край, сякаш е по-лесно. Плънката е яйца със сирене. По желание може и чесън и/или млян черен пипер. Две филийки с плънка после се панират и поднасят с кисело мляко с чесън и пр.
Ако патладжаните са пресни и не са презрели може и да не се оставят предварително със сол, поне така си мисля.
Re: Ястия без месо
Патладжан на фурна със зеленчуци и заливка
Приготвя се от хора с много свободно време и здрави нерви.
Необходим зарзават за 10 ладии - т.е. 10 порции /наместват се в квадратните тави, дето фабрично вървят с фурните/:
5 патладжана, лъскави, тъмни и твърди, 2 средни моркова, 2 средни домата, 2 чушки - червени или зелени или мешани, 2 глави лук.
Патладжаните се разрязват по дължина. Издълбават се. Ладиите и издълбаното се накисва веднага в солена вода, за да пусне тъмния сок, преди да потъмнее на въздуха. Като поседят, ладиите се изплакват и нареждат надолу с издълбаното, за да се отцедят, а месото се изплаква и изтисква. В тенджера с олио се слага нарязаното месо на патладжана, настърганите моркови, нарязаните чушки и лук, сол на вкус /да се има предвид, че патладжаните все пак може да са поели сол от кисненето/. Добавя се млян кимион на вкус или друга подправка. Обръща се няколко пъти, колкото да се разпределят мазнината и подправките равномерно, за добро овкусяване на зеленчуците. В намазана с олио тава се редят ладиите и се пълнят със сместа. Към нея накрая може да се прибавят няколко листа пресен босилек. На всяка лодка се слага чесън, количество по желание, и по 3 кубчета или пък кръгли резенчета домат. /Съвсем леко посолих всяка ладия отгоре/. Кипва се вода, сипва се в тенджерата, в която се е задушавала плънката, за да се овкуси, и се налива малко в тавата. Пече се. Аз пека на 175-180 градуса, в началото покрито с плик за печене. По някое време махнах плика. След около 1 пълен час направих заливка като за мусака, или нещо такова. 2 яйца, кисело мляко, сирене и царевично брашно. Сипах от сместа върху всяка лодка. Тъй като ми се събра повече вода в тавата, размих царевично брашно в тая течност. Като се стегна сместа, наръсих с кашкавал - имах един пушен кашкавал в случая.
На външен вид е трепач, ама не мога да си намеря зарядното на апарата и не мога да снимам. Ако на вкус не става, ритуално ще си го нахлупя на главата довечера.
Приготвя се от хора с много свободно време и здрави нерви.
Необходим зарзават за 10 ладии - т.е. 10 порции /наместват се в квадратните тави, дето фабрично вървят с фурните/:
5 патладжана, лъскави, тъмни и твърди, 2 средни моркова, 2 средни домата, 2 чушки - червени или зелени или мешани, 2 глави лук.
Патладжаните се разрязват по дължина. Издълбават се. Ладиите и издълбаното се накисва веднага в солена вода, за да пусне тъмния сок, преди да потъмнее на въздуха. Като поседят, ладиите се изплакват и нареждат надолу с издълбаното, за да се отцедят, а месото се изплаква и изтисква. В тенджера с олио се слага нарязаното месо на патладжана, настърганите моркови, нарязаните чушки и лук, сол на вкус /да се има предвид, че патладжаните все пак може да са поели сол от кисненето/. Добавя се млян кимион на вкус или друга подправка. Обръща се няколко пъти, колкото да се разпределят мазнината и подправките равномерно, за добро овкусяване на зеленчуците. В намазана с олио тава се редят ладиите и се пълнят със сместа. Към нея накрая може да се прибавят няколко листа пресен босилек. На всяка лодка се слага чесън, количество по желание, и по 3 кубчета или пък кръгли резенчета домат. /Съвсем леко посолих всяка ладия отгоре/. Кипва се вода, сипва се в тенджерата, в която се е задушавала плънката, за да се овкуси, и се налива малко в тавата. Пече се. Аз пека на 175-180 градуса, в началото покрито с плик за печене. По някое време махнах плика. След около 1 пълен час направих заливка като за мусака, или нещо такова. 2 яйца, кисело мляко, сирене и царевично брашно. Сипах от сместа върху всяка лодка. Тъй като ми се събра повече вода в тавата, размих царевично брашно в тая течност. Като се стегна сместа, наръсих с кашкавал - имах един пушен кашкавал в случая.
На външен вид е трепач, ама не мога да си намеря зарядното на апарата и не мога да снимам. Ако на вкус не става, ритуално ще си го нахлупя на главата довечера.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Ястия без месо
Ще има да чакате... Ще се опитам днес да щракна останалото. Докато има. На вкус беше много добро. В петък ще го правя вероятно вариация с месо, че ще имаме гости.johnstalker написа:Чакаме снимката..
Re: Ястия без месо
Аз направих нещо много подобно, но патладжаните ги бланширам в подсолена вода за 3-5мин, а в плънката слагам чесън вместо морков+ мнооого магданоз. Не ползвам кимион,само сол, черен пипер и съвсем малко универсална подправка. Не покривам с нищо ,когато пека във фурна и не заливам със сос. Толкова вкусно става, че нямам търпение и ям вряло
Търся добри хора
Re: Ястия без месо
Сигурна съм, че е много вкусно. Най-готиното е, че може да се импровизира с всякакви плънки.
Re: Ястия без месо
Satori написа:Сигурна съм, че е много вкусно. Най-готиното е, че може да се импровизира с всякакви плънки.
даа, така е..
моя вариант е опростен и бърз. Издълбани ладийки от патладжана и леко посолени. Плънката от запържена кайма и повечко лук и черен пипер, и много малко нарязано от дълбаното. Ладийките напълнени със смеската, отгоре два кръга от домат (около 0,5см) да покрият ладийката, а върху тях настърган кашкавал обилно. В тавата мъничко вода и олио и на силна фурна към половин час, като първо отгоре с фолио и после да се запече и да остане само на олиото.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- ida_ili64
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2535
- Регистриран на: Ное 24, '09, 16:38
- Местоположение: между Eвропа и Родопите
Re: Ястия без месо
Малееее,колко патладанени изкушенийца имало тук!!!
http://diva-edel-art.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ястия без месо
Ида, лятото слагам по един патладжан за вкус на почти всяка манджа - онзи ден на лещата например. За мое учудване патладжаните хич даже не са коварни, ако са пресни /да не са презрели и/или престояли/. Даже напротив. Съдържали разни неща, които имат силно противовъзпалително действие, стимулират храносмилането заради въздействието върху жлъчката и черния дроб, съдържат много висока концентрация на силни антиоксиданти и на вещества, действащи благоприятно на обмяната на холестерола. Съдържат много фибри, фолиева киселина, вит. А, съдържат желязо. Това, че у нас традиционно се готвят с много мазнина, пържени или на туршия само е помогнало за по-отрицателното отношение към тоя зеленчук.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31689
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1031 пъти
- Получил благодарност: 2434 пъти
Re: Ястия без месо
Не подозирах, че патладжана съдържа толкова разнообразни съставки. Някоя от тях в детството ми силна дразнеше езика ми, чак се подуваше край кътниците. Много късно пробвах отново и го приех готвен - имам баялдъ! Но още съм подозрителна към пържения.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.