Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10086
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 347 пъти
Получил благодарност: 917 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от МГХ »

kali написа:А, затваряте ли във фризера и пресни краставички по някакъв начин-нарязани или настъргани?
Не стават хубави. Поне на мен не ми харесват.
:hmmm:
Тях ги правя по един много лесен начин : в буркана малко оцет /до резката или по -малко/ ,лъжица сол и лъжица захар,резенче лук и/или скилидка чесън , копър , два аспирина.Нареждат се краставичките , заливат се с гореща вода и се затварят.Обръщат се на капачката и така се херметизират. Стават хрипкави , защото не са варени и много вкуснииии. Солта, оцета и захарта на вкус .Аз обичам солено и слагам равна лъжица сол и захар ,но намалявам малко оцета /ябълков/ ,защото не обичам много кисело.
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1521
Регистриран на: Апр 7, '13, 22:02

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от kali »

МГХ и аз така съм чувала, че не стават хубави, затова попитах, да не би все пак да има вариант, но твоята рецепта си я записвам и ще опитам да видя дали ще ни харесат. ММ не харесва консервите с аспирин, ама няма да му казвам. :lol:
А, дали да не сложа и малко олио, правила ли си така?
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10086
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 347 пъти
Получил благодарност: 917 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от МГХ »

Не съм ,но мисля ,че от олиото ще омекнат , а и има опасност да се вграни . Не е добър вариант, струва ми се.
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1521
Регистриран на: Апр 7, '13, 22:02

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от kali »

Добре, благодаря, може да опитам с един буркан, все пак.
Deleted User 4608

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Deleted User 4608 »

Харесах тази рецепта http://www.edimdoma.ru/retsepty/67405-o ... v-ogurtsah" onclick="window.open(this.href);return false;.
Посъветвайте ме вместо пластмасови капачки как да затворя. Сигурно протича ферментация и идеята е да не изгърмят капачките?
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Светката »

Празниците наближават и в неделя започваме с подготовката на Руската салата.
Правиме една много голяма пълна тенджера.На годината веднъж, но като хората ,както трябва :dovolen:
Задължително я правим със шпек на Орехите.Става най-хубаво :daaa:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от zeleno »

аз направих бързо кисело зеле
много добре се получи / което е рядкост при мен :lol:
сока е точно кисел , а не само солен , абе по-хубав е от зелето
Аватар
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1436
Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
Местоположение: Хасково
Дал благодарност: 64 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от katina »

Зеленко, дай рецептата за това зеле!
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от zeleno »

ами тя е класическата
в десетлитрово шише пълня с нарязано зеле / колкото да мине през гърлото на бутилката/
горе-долу две средноголеми зелки
изсипвам 65-70 грама морска сол и оставям да преседи 24 часа
зелето омеква и леко се сляга
за тези 24 часа от време навреме обръщам бутилката или на дъно или на капачка
отварям капачката преди обръщане , защото се отделя много газ
държа през цялото време на стайна температура
и на втория ден наливам два литра чешмяна вода , студена
това е
държа на стайна температура , обръщам винаги когато се сетя , винаги преди обръщане отвинтвам капачката за да излезе натрупалия се газ
цялата процедура трае около 5-6 дни
щом зелето стане готово / отпивам от сока , но то и количеството газ рязко намалява , изнасям на студено / на терасата /
когато решиш да готвиш , режеш бутилката , което остане натъпкваш в трилитров буркан , доливаш със сока при нужда и оставяш да чака следващо готвене в хладилника
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Светката »

Изображение
Лично мое производство
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”