Ириси - класификация, садене, грижи

Публикувай отговор
artist
Баш кафе майстор
Мнения: 2586
Регистриран на: Дек 15, '13, 15:28
Местоположение: София
Дал благодарност: 104 пъти
Получил благодарност: 105 пъти

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от artist »

Прекрасна тема :ieeee: Благодаря Ви :tzvetentze: за споделения опит и знания :gush:

Ще допълвам всичко полезно, което открия :stiskam: :daaa:

Нагледно :daaa:

[video][/video]

[video][/video]

обработване и подготовка на почвата преди засаждане :tzvetoman:

[video][/video]

и как да подхраним ирисите за повече цъфтеж :daaa:
[video][/video]
с две думи:
- кога? -> средата на февруари - началото на март е идеално за наторяване на ирисите и отново след прецъфтяването им :daaa:
- какъв вид тор? ->N-P-K -> азот/фосфор/калий
с по- малко азот (азота - подпомага растежа на листата и може да е причина ирисите да не цъфтят изобщо )
и с по- високо съдържание на фосфор - ще подсили цъфтежа
например: N-P-K -> 6:10:10 или подобен :daaa:

:hihihi: подготовка за зимата :stiskam:
[video][/video]

:tzvetentze: :tzvetentze: :tzvetentze:
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31528
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 815 пъти
Получил благодарност: 1730 пъти

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от Мария Николова »

Леле, какво съкровище си ти, артистче!!! :sbear: :sbear: :sbear:
Отлична работа си свършила, брависимо!!! :daaa: :ieeee: :ieeee: :ieeee:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
artist
Баш кафе майстор
Мнения: 2586
Регистриран на: Дек 15, '13, 15:28
Местоположение: София
Дал благодарност: 104 пъти
Получил благодарност: 105 пъти

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от artist »

И още :tzvetentze:

Изображение Изображение

Изображение

Изображение

... тук клипче със собственика Bob VanLiere на Iris4U

сайта, от който поръчвахте това лято...май :hmmm: :angel2:
http://www.iris4u.com/
нагледно полетата, където са отраснали :ieeee:

[video][/video]

за който има повече свободно време ;) :daaa:

картинки с имена
[video][/video]

[video][/video]
[video][/video]

:angel2:
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31528
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 815 пъти
Получил благодарност: 1730 пъти

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от Мария Николова »

Начасти и полека-лека изгледах от първия - до последния клип! :daaa:
Видях само в един от тях засадени по възприетия от мен начин, който преди години видях в подобен клип - с вади за гравитачно поливане, по които мога да минавам, за да плевя и разчиствам увехналите стари листа, като ирисите са разположени горе на високо.
Видях как се прави кръстоска на различни сортове. Не, че ще го правя, де - кой да ти чака, докато от семе цъфне ирис. ;) 8-)
Новозагорските снегове са символични и не могат да огънат ветрило, затова не се налага да скъсявам листаците предзимно. Точно тогава махленските котки ще са улеснени да правят любов, да акат и да се чешат.
Всъщност, силните летни бури това лято начупиха много ветрила и са наистина сериозна опасност.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
Blush
Кана кафе
Мнения: 575
Регистриран на: Юни 23, '14, 15:56
Местоположение: Шумен

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от Blush »

Направих опит да преведа 2 интересни статии за болестите и неприятелите по ирисите, и да представя информацията тук. Статиите са от американски сайтове.
В нета няма никаква информация за това на български език. Вероятно причината е, че ирисите все още не са толкова комерсиални и популярни, а по-скоро са колекционерски растения... :hmmm: Т.к. нямам достъп до специализирана литература за да сравня,е възможно преводът на имената на заболяванията да не е точен на български език. Ако има специалисти, могат да ме поправят.
Все пак, материалът е написан достъпно, има снимки, и човек може да се ориентира достатъчно добре. Препоръчаните препарати за борба с болестите и неприятелите в статиите са американски, но чрез преглед в нета на активното вещество, е възможно да се намери аналог на Бг. пазар.
:tzvetentze: Приятно четене!

Болести и неприятели
Източници:
http://www.irises.org/About_Irises/Cult ... eases.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.abbeygardens.name/Not%20So%2 ... af%20Spot/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://lancaster.unl.edu/hort/pest/spring.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.donnan.com/Iris-borer.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://driftlessprairies.org/bio-invent ... dges-2738/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ирисите страдат по-малко от болести и вредители в сравнение с повечето от другите градински растения при нормални условия. Все пак съществуват болести и неприятели, които атакуват ирисите, и срещу тях трябва да се води борба, ако искаме да имаме здрава градина. Много по-лесно е да се поддържа градината чиста, отколкото в нея да цари безпорядък от растителни отпадъци, които стават развъдник на заболявания и вредители.
Ирисовата градина не трябва да бъде преполята, гъсто засадена или преторена, ако искате да бъде здрава. В райони с по-топъл климат, прекомерното поливане води до разпространението на болести(вж. листни петна). Гъстото засаждане пречи на свободната циркулация на въздуха, а преторяването води до огромни, но меки ризоми(вж. също и мокро гниене)

I.Болести
Податливостта на ирисите към различни болести и неприятели често зависи от географското местоположение, и много болести може и да не засегнат вашите растения. Поддържането на градината чиста от растителни остатъци спомага за избягване разпространението на болестите или нападането на растенията от вредители.

Бактериални листни петна(Bacterial leaf spot)
Много ириси се засягат от това заболяване, причинено от патогена Xanthomonas tardicrescens. Заболяването причинява образуването на големи неравномерни петна най-напред близо до връхчетата на листата. Първоначално се появяват малки бледи зони. Ключът към диагностицирането на бактериалната инфекция е, че първоначално петната са воднисти, а скоро след това стават светло кафяви. След това те се разрастват, като центърът става белезникав или сивкав. Бактериалната инфекция следва проводящите жилки надолу по листа, а петната може и да се слеят. Това бактериално заболяване лесно се бърка с гъбичните листни петна. И двете заболявания възникват при мъгливо и дъждовно време. Ирисите заболяват по-често от бактериални листни петна при меко време, докато гъбичната инфекция може да се появи по всяко време, когато температурата е над 0ᵒ.
Бактериалните листни петна са по-големи и с по-неправилна форма, в сравнение с гъбичните.
Тъй като няма известно лечение, превенцията е единственото нещо, което би помогнало за контролиране на болестта. Бактериите лесно се разпространяват с градинските инструменти, също както и чрез водата,пръскаща растенията. Бъдете внимателни, ако сте ползвали инструменти при заразени растения. Измивайте старателно ръцете си след работа със заразени от бактериални петна растения. Дезинфектирайте инструментите с разреден разтвор( 1 част белина и 9 части вода) на 0,5% Натриев хипохлорид (белина за домакински цели).
Мярка за превенция на заболяването е и отстраняване и унищожаване на старите листа от градината през есента. Това би намалило голям брой потенциални проблеми с ирисите. Тъй като бактериите не инфектират ризома, пресаждането също може да бъде от полза.

Гъбични листни петна(Ръжда)
Представляват малки кръгли или овални петна върху листата, преминаващи от жълто към кафяво, и често имащи отчетлива червено-кафява граница. Причиняват се от патогена Didymellina macrospora. Засягат всички брадати ириси, Сибирските ириси, I.versicolor и ирисите „Холандика”. Колкото по-дъждовен е региона, толкова по-широко разпространено е заболяването. Лесно се контролира с фунгицид и прилепител към разтвора в пръскачката. Напръскайте през есента и рано напролет преди растенията да бъдат заразени. Ако растенията са вече заразени, отрежете върховете на заразените листа и напръскайте отново. Ефективен е препаратът Maneb( Др. търговски наименования: Dithane M-22, Manesan, Manex, Manzate, Nereb, Newspor. ; Химическо наименование: manganese ethylene bisdithiocarbamate)

Изображение
Изображение

Гъбични листни петна(Ръжда) - Photos by Russ Rodrigue

Мокро бактериално гниене
Изображение
За няколко години, това заболяване може да унищожи напълно растенията ако се позволи неговото разпространение. Патогенът е Erwinia carotovora (поразява морковите), и засяга всички брадати ириси. Представлява меко, лошо-миришещо ризомно гниене, последвано от изкривяване и отмиране на листните ветрила. Преобладава при влажна пролет съчетана с високи температури. Ако забележите гниенето и усетите миризмата, незабавно отстранете загнилото. Използвайте лъжица, и изстържете инфектираната тъкан. Нараненото място в ризома трябва да бъде изложено на слънце. След това посипете раната с почистващ препарат съдържащ белина. Някои третират ризома с антибактериален сапун(с триклозан).

Гъбично шийно гниене
Изображение
Засяга брадатите ириси, и по-рядко Японските, Сибирските и Холандиките. Представлява сива или жълто-кафява памукоподобна маса над основата на листата, ризома, и почвата в съседство. Листата пожълтяват по върховете, гният в основата, и в крайна сметка падат настрани. Често се развива и вторична инфекция от мокро бактериално гниене. Гъбата-причинител е най-поразяваща при топло време и влажна почва. Патогенът е Sclerotium rolfsii. Тази гъба има кафяви сферични сцклероции с размерите и цвета на синапени зрънца, когато е неактивна. Заболяването се контролира чрез спазване на санитарните изисквания при отглеждане, отстраняване на инфектираните тъкани, излагане на ризомите на слънце, и потапяне на ризомите в разтвор на фунгицид или 10% разтвор на белина при засаждане или пресаждане.
II. Вредители
Ирисопробивач
Това създание е бедствие за изтока и средния запад(на САЩ). Обеззаразяването на градината е най-важната мярка в борбата с пробивача. Ето и жизнения му цикъл: Macronoctua onusta е гъсеница, ларва на невзрачен кафеникав нощен молец със средни размери. През есента, молците снасят яйца върху старите листа на ириса, както и върху други близко разположени растителни остатъци.
Изображение

Яйцата преживяват зимата, и се излюпват при затопляне на времето през пролетта. Миниатюрните бели ларви намират свежите ирисови листа, които по това време обикновено са не по-големи от 30,5 см. Ранните повреди по листата е трудно да бъдат забелязани, но с нарастването си, ларвите атакуват краищата на централните листа, правейки прорези и оставяйки слизести екскременти.
Изображение

Ако ги забележите навреме, може да се приложи механична борба. Ирисопробивачът проявява канибализъм, и на едно растение остава само един вредител.
Ларвата нанася значителни поражения слизайки надолу по центъра на ветрилото или цветоноса към ризома. Пробивачът издълбава ризома, и понякога мигрира към съседен ризом, нанасяйки същите поражения. На този етап ларвите са с размер между 2,5 и 5 см., розови на цвят, с тъмно-кафява глава.
Изображение
Поражения от пробивач по ризома
През късното лято, ларвите напускат ризома, и преминават в почвата, превръщайки се в тъмно-кафяви какавиди. През тази фаза на покой, ларвите се превръщат в молци през есента. Тогава те излизат, чифтосват се, и снасят яйца.
Повечето пестициди не са ефективни срещу ирисопробивача. Почистването на градината и редовното преглеждане на растенията е много важно. Два системни инсектицида с добър ефект са Merit и Cygon 2E.
http://bayeres.ca/home-and-garden/en/products/merit/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www3.epa.gov/pesticides/chem_se ... 020613.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Прилагат се рано напролет(когато ирисите са 10,6-15,24 см. високи) най-малко 3 пъти на всеки 7-10 дена,т.к. яйцата се излюпват по различно време според микроклимата в градината. Бъдете бдителни!
Изображение
Пробивач в ризома
Изображение
Ларва
Изображение
Какавида
За почитателите на био-градините се препоръчва употребата на полезни нематоди, вместо инсектициди.Steinernema carpocapsae напр.успешно атакува ирисопробивача.

Листни въшки
Тези малки зелени или сиви инсекти смучат растителен сок. Появяват се по листата на ирисите на групи и изсмукват соковете на листата. Могат да бъдат и разпространители на болести. Могат да се контролират чрез механична борба. Пръскането с инсектициден сапун или препарат за миене на съдове също е ефективно.
Изображение
Изображение


Verbena Bud Moth(Вербенов пъпков молец?)
Изображение
Представлява проблем за хибридизаторите, тъй като молецът напада така ценните за тях семенни кутийки и семена, получени от кръстоски на различни сортове ириси.
Endothenia hebesana има същия жизнен цикъл като този на ирисопробивача. Контролът се осъществява чрез поддържане на добра хигиена и почистване на стъблата и семенните кутийки

Щурци
Съществуват стотици видове щурци в САЩ. Хранят се с почти всичко: семена, мъртви насекоми, животинска кожа, хартия, стари дрехи(памучни, вълнени и копринени), и растения, включително и с ирисови ризоми. Те правят дупки в ризома, които по-късно могат да станат убежище на мокрици , а ризомът да загние в следствие на нараняването.
Възрастните щурци се крият в плитки дупки под камъни, дървета или растения. Те са най-активни късно през нощта, когато мъжките свирят серенади за привличане на женските. Жизненият цикъл на щуреца започва като едно от 300-та яйца, които женската снася в почвата късно през лятото и есента. Някои видове презимуват като нимфи или възрастни, а други като яйца, които се излюпват през пролетта. Щурец на възраст една година е рядкост. Щурците се контролират с общ инсектицид.

Мокрици
Изображение

Мокриците са единствените ракообразни, които могат да прекарат целия си живот на земята. Техните обвивки са като щитчета. Известни са със способността си да се свиват на топка. Обикновената мокрица Armadillidum vulgare се храни с разлагаща се растителност, но дълбае и дупки, започнати от щурците в ризомите на ирисите. Открива се под камъни, дънери или други влажни места. Отбранява се като се свива на топка. Контролът се осъществява с общ инсектицид.

Къртици

Изображение
Този малък кафяв ровещ бозайник е от семейство Talpidae. Менюто му се състои основно от дъждовни червеи, ларви и др. малки безгръбначни обитаващи почвата. Слюнката на къртиците съдържа токсин, който може да парализира земните червеи. Поради това, къртиците могат да съхраняват своите все още живи жертви за по-късна консумация. Проблемът, който къртиците създават за растенията, са кухините от техните тунели. Растенията не се развиват и не цъфтят. Всеки се бори по различен начин с къртиците. Единственият сигурен начин е да се преместите в Ирландия, където къртици не съществуват.( :hihihi: )

Полевки
Изображение
Този малък гризач е черно до сиво-кафяв, с дължина 13-20 см.,и наподобява мишка, но с по-набито тяло, по-къса, космата опашка, леко по-кръгла глава с остър нос, и по-малки уши и очи. Полевките живеят в дупки под земята(често използват тези на къртиците), но се движат и над земята по „писти”, които правят, изяждайки всичко по пътя си: трева, тревисти растения, луковици, грудки, и дори корени на дървета или кора на дървета на нивото на земята.

Изображение
„Писти” на полевки
Те могат да бъдат контролирани посредством отровни примамки или капани. Могат да се използват капани за мишки с парче сирене, поставени точно на „пистите”.Тези гризачи рядко променят посоката им.

Плужеци
Изображение
Обичат топло и влажно време. Някои от методите за борба са:царевично брашно,амоняк( напръсква се със спрей плужека,не растението; след няколко минути той загива)сол, кафеени зърна и яйчени черупки,медни ленти,остри камъни, пясък, борови иглички, примамки за охлюви, механична борба.
Изображение
Поражения от плужеци

Трипси
Възрастните трипси са с много малки размери, не повече от 0,10см., и обикновено са жълтеникави, черни или кафяви на цвят.След излюпването си, нимфите започват да се хранят в продължение на 3 седмици, а след още 2 седмици, се превръщат във възрастни. Поради бързия си репродуктивен цикъл, за един сезон трипсите могат да развият до 15 поколения!
Изображение Изображение

Разбира се, темата не е изчерпана. Вие сте на ход със инфо за други вредители във вашите градини, и споделен опит за борба с тях. :daaa:
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31528
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 815 пъти
Получил благодарност: 1730 пъти

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от Мария Николова »

Blush, тази работа, която си свършила, е безценна за нас и съм ти безкрайно признателна за положения труд! :sbear: :sbow: :sbear: :sbow: :sbear: :sbow:
Бактериални листни петна(Bacterial leaf spot) и гъбични листни петна(Ръжда) са повсеместни заболявания и до сега само гадаехме вирусно ли е, какво е. След тазгодишните бури по време на цъфтежа, всички съобщаваха за пречупени цветоноси и ветрила. На мястото на счупването раните загниваха и се носеше вонята на мокрото бактериално гниене. Аз почиствах, изтъргвах жестоко до здраво и ограничих до там щетите.
Има още един вредител. Дребен зелен скакалец. Той обича цветовете. :twisted: Механично ограничавам популацията му още като лавра. Всяко яйце се снася в пяна, подобна на слюнка, колкото една капка. Намирам пяната по листата на ирисите и по други цветя - най-често по лихниса и високите флоскове, в основата на листата и между съцветията им. Обирам "слюнката" с пръст и върху камъче разтривам, за да унищожа лавричката.
Голите охлюви ги примамвам, като ми уреждам удобно за тях скривалище на удобно за мен място. :lol: После само ги събирам от скривалището им и ги ликвидирам.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10728
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 203 пъти
Получил благодарност: 367 пъти
Обратна връзка:

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от botan »

Основната класификация на ирисите е по тяхната височина, но освен това те се разделят и според особеностите, които притежава цвета. Макар и да не са ни известни много от тези по-особени ириси няма да е лошо да се споменат
http://wiki.irises.org/bin/view/Main/InfoNoveltyIris" onclick="window.open(this.href);return false;
Най-вече рюша, плоските, магнолиевите, фактор 4, креп, спейс и счупените.

Не съм чел темата от-до, но не ми се мярнаха и арил/арилбридните
http://wiki.irises.org/bin/view/Ar/WebHome" onclick="window.open(this.href);return false;
http://wiki.irises.org/bin/view/Ab/WebHome" onclick="window.open(this.href);return false;
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31528
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 815 пъти
Получил благодарност: 1730 пъти

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от Мария Николова »

Скъпи, много ти благодаря за приноса ти! :gush: :liubov: :ieeee: Даже се забави. :angelche:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
vladislava78
Баш кафе майстор
Мнения: 2762
Регистриран на: Май 17, '10, 16:49
Местоположение: Обнова
Дал благодарност: 4 пъти
Получил благодарност: 27 пъти

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от vladislava78 »

Разсаждане на ириси
Ирисите се разсаждат на всеки 2-3 години.
Вади се цялата туфа.

Изображение

Внимателно разделяме разделяме ризомите .
Старите ризоми се изхвърлят те няма да цъфтят отново.Ще ги познае те по липсата на ветрило(листа)

Изображение

Скъсяваме корените и листата на новите ризоми и са готови за засаждане
Изображение
Аватар
Blush
Кана кафе
Мнения: 575
Регистриран на: Юни 23, '14, 15:56
Местоположение: Шумен

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнение от Blush »

Влади, :tzvetentze:
Публикувай отговор

Обратно към “Лук и други луковици”