Ирис (1)

Заключено
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31530
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 816 пъти
Получил благодарност: 1730 пъти

Re: Ирис

Мнение от Мария Николова »

renimoss написа:
Мария Николова написа:Както при всичките ми опити да получа превод на думата tuberosa. :svekurva:
Значи грудков/а (такъв с грудка) :dovolen:
Аха! :nod: Мерси, Рени! :gush:
И все пак кажете, тези ириси по-хубава листна маса ли имат в сравнение с другите (по-непретенциозни?) или аз просто не мога да угодя на моите германики :snif:
Единствено само баграта ("изпран" колор, който не ми е баш по вкуса :hmmmmmm: ) на цветовете има значение, не и листата.
Аз мислих, че белезите са И бледия колор, И по-малката височина, но се убедих, че височината не е сортов белег за palida. :dovolen:
И го броя за непретенциозен, не ми е тръпка. С изключение на вариегатния. :D
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
libra
Наркоман
Мнения: 11635
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 73 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: Ирис

Мнение от libra »

Рени,много тлъстичка е станала вариегатата и ако не правиш резки движения наоколо,другата година ще цъфне с повече цветоноси. :stiskam:
Виждам разни и с жълт цвят в листата,още по -атрактивен,но не съм вниквала за имена.
До колкото виждам от снимките в нета ,този ирис е с дълги дръжки и по -рехав.А ,иначе,напълно възможно е да го има из градините като стар ирис ,без да подозираме за него.
Аватар
къщичка
Кафе машина
Мнения: 4924
Регистриран на: Ное 6, '13, 12:46
Местоположение: с. Николово, Русенско
Дал благодарност: 94 пъти
Получил благодарност: 49 пъти

Re: Ирис

Мнение от къщичка »

Има ли някъде инфо на български, описано подробно за SDB, TB и т.н.? Аджеба подробности такива. Че все на английски намирам, а някъде ми убягва превода, с гугъл преводача пък само смях пада.
Аватар
Blush
Кана кафе
Мнения: 575
Регистриран на: Юни 23, '14, 15:56
Местоположение: Шумен

Re: Ирис

Мнение от Blush »

Светле(Къщичка), ето превод от мен на част от статията за класификацията на брадатите ириси, линк към която ти пратих неотдавна. Надявам се, че ще ти е от полза, както и на всички, четящи тук. Приятно четене! :tzvetentze:
Източник и снимки:
http://www.irises.org/About_Irises/Cult ... tions.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Класификация на брадатите ириси
Брадатите ириси се разпознават по гъстата, космата брада по всяко от долните венчелистчета на цвета. Първоначално,повечето брадати ириси са били разпространени в Централна и Северна Европа. Американската ирисова асоциация разделя брадатите ириси на 8 групи за целите на специално награждаване на новосъздадени сортове. Дори и да не отглеждате нищо друго в градината си освен ириси, вие можете да се наслаждавате на забележително разнообразие от цветове, както и на дълъг, продължаващ с месеци цъфтеж . Някои брадати ириси са повторно цъфтящи (rebloomers). Te цъфтят отново през лятото, есента или зимата. Допълнителното поливане и добавяне на тор в късната пролет и през летните месеци стимулира растенията да цъфтят отново. Вече има атрактивни, доказано повторно- цъфтящи ириси, които се справят при всякакъв климат, с изкл. на най-студените области.
Основно ирисите се класифицират според сезона на цъфтеж, височината, и големината на цвета. Ирис от която и да е група може и да даде цветонос, несъответстващ на официалната класификация. Метеорологичните условия, климатът, както и плодородието на почвата могат да бъдат причина стъблата на ириса да са по-високи или по-ниски от височината, отбелязана по време на регистрацията на сорта, също както са възможни и вариации в оцветяването. След като регистриращият орган на АИА(Американската ирисова асоциация) получи заявление за регистрация, растението се регистрира официално според информацията, осигурена от хибридизатора.
Класификацията на даден регистриран ирис може да бъде променена, ако стъблата на ириса достигнат по-голяма височина в градини, където се отглежда след въвеждането на сорта. Промени в класификацията могат да бъдат направени от хибридизатора на ириса, ако той/тя поиска това официално от регистриращия орган. Това се случва рядко, но е възможно, и показва, че повечето хибридизатори са свършили добре работата си по регистрирането на ириса. Едни от най-трудните за класификация ириси са бордюрните брадати ириси (BBI),т.к. в някои градини те могат да достигнат над 69,85см., което е горната граница за височина на стъблото. Растението се регистрира според показателите му при хибридизатора. Ако хибридизаторът желае, той/тя може да тества семеначетата при различни климатични условия, и да събере данните преди регистрацията. Повечето обаче, не тестват семеначетата при различни условия преди въвеждането на сорта. Разчита се преди всичко на „поведението” на растението в местния разсадник.
Думата „среден”(междинен) се отнася до всички брадати ириси, с изключение на миниатюрните джуджета, високите ириси, и ирисите- арили (arils/arilbreds : диви брадати ириси, открити в полу-сухи и пустинни райони от Центр. Азия до Средния изток, или кръстоски между тях и широко разпространените ириси в Европа).
Средни(Междинни) са Стандартните брадати ириси-джуджета(SDB), Средновисоките брадати ириси (IB), Бордюрните брадати ириси(BB), и Миниатюрните високи брадати ириси (MTB).
Високи Брадати Ириси(TB)
Ирисите от този клас трябва да са над 69,85 см. високи, с 2 или повече разклонения, и 7 или повече цвята. Типичният им цъфтеж е по-късен в сравнение с повечето от по-малките брадати ириси. Повечето от високите ириси развиват стъбла, значително превишаващи стандартната минимална височина. Много сортове развиват стъбла с височина най-малко 96,52 до 101,6 см. Цветовете са доста по-големи от тези на Бордюрните и Средновисоките брадати ириси.
Изображение

Миниатюрни брадати ириси-джуджета (MDB)
Това са най-малките представители на брадатите ириси. За да попадне в този клас, един ирис трябва да е не по-висок от 20,32 см. Тези ириси обикновено имат малки и нежни цветове с размер около 4-7.5 см. Обикновено това са първите цъфтящи брадати ириси през пролетта. Почти нямат, или нямат изобщо разклонения. I.Pumila е най-важния вид, от който произхождат съвременните ириси MDB.
Изображение

Изображение

Изображение


Стандартни брадати ириси-джуджета(SDB)
Този клас включва ириси, високи от 20,32- 40,64 см. Стъблата може да са разклонени или неразклонени, обикновено с по 2 или повече терминални пъпки. Цветовете трябва да бъдат от 5-10 см.широки. Ширината на цвета се измерва по хоризонталата от средата на едното от долните венчелистчета до центъра на съседно долно венчелистче. Листата са основно изправени и не по-високи от стъблата. Цъфтежът започва след пика на Миниатюрните брадати ириси-джуджета, и преди пика на Средно-високите ириси.
Изображение
Изображение
Изображение




Средно-високи ириси (IB)
Този клас ириси цъфти между Стандартните брадати ириси-джуджета(SDB) и Високите брадати ириси(TB). Това са растения, чиито стъбла достигат от 40,64 до 69,85 см. Листата са значително изправени. Стъблата са разклонени и разположени достатъчно високо над листната маса за да се откроят цветовете . Цветовете са 9-13 см. широки. Тази ширина е разстоянието от връхчето на едното венчелистче до връхчето на съседно венчелистче.
Изображение
Изображение
Изображение


Миниатюрни високи ириси (MTB)
Включват отделен клас брадати ириси, известен като Букетни ириси. Стъблата са високи 40,64- 69,85 см. Всъщност, този клас не е просто висок ирис с малки цветчета. Във всички аспекти, тези ириси са далеч по-изящни.
Цветовете са не- повече от 15 см високи и широки. Те се формират върху стройни, жилави, извити стъбла с ширина 0,3-0,5 см. непосредствено под терминалната пъпка, и постепенно удебеляващи се до 1,5 см в долната си част. Въпреки че тези ириси цъфтят едновременно с Високите ириси, размерът и пропорциите, а не толкова времето на цъфтеж определят този клас. Цветовете са много фини, в сравнение с тези на Бордюрните или Високите ириси.
Техните стройни стъбла, нежни цветове и приятен аромат ги правят идеални за аранжировки.
Изображение
Изображение

Изображение

Бордюрни брадати ириси (BB)
Стъблата са високи от 40,64- 69,85см., също като тези на Средно-високите((IB) и Миниатюрните високи ириси(MTB). Това, което отличава този клас от другите два е, че Бордюрните ириси цъфтят едновременно с Високите, а също и това, че те имат по- големи цветове,чиято ширина обаче не трябва да надвишава 22 см. С други думи, цветове, надвишаващи тези размери биха напомняли тези на Високите ириси, и биха изглеждали „не на място” върху растение не по-високо от 70 см. Листата са изправени, съразмерни, и незакриващи цвета.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31530
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 816 пъти
Получил благодарност: 1730 пъти

Re: Ирис

Мнение от Мария Николова »

Моите поздравления, Blush! :sstar: :sclap:
Перфектна работа! :daaa: И изключително полезна за всички посетители на тази тема.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
libra
Наркоман
Мнения: 11635
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 73 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: Ирис

Мнение от libra »

Най-добре да се премести в началото на темата,тук ще се загуби.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31530
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 816 пъти
Получил благодарност: 1730 пъти

Re: Ирис

Мнение от Мария Николова »

http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... 03#p668503" onclick="window.open(this.href);return false;

Не можах по друг начин, демек като модераторите... :ufff: Но пък стана незабавно!
Мисля, че тази тема ще се развива с приносите на старите и "новозаразени" ирисовъди. :daaa:
В тази специална тема няма да се хвалим със снимките на цъфналите ни ириси. Ще споделяме и обогатяваме знанията си за тях, ще търсим и ще намираме "бърза помощ". :dovolen:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
JuliS
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1700
Регистриран на: Мар 17, '10, 15:53

Re: Ирис

Мнение от JuliS »

не мога да не се похваля... в моята градина от днес ще растат ириси. Имах си един от Мари... който така ме зарадва тази година...
А сега благодарение насъщата тази наша прекрасна и слънчева Мари , както и на Незабравка-незабравима, в градината ми ще цъфтят догодина цели 14 ириса. Днес им направих собствена градинка, и дори изпросих от комшията кофа пресята тор :mrgreen: , за да ги прилаская максимално и да се почувстват като у дома си!
Благодаря Мари, :liubov:
Благодаря Незабравке! :liubov:
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31530
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 816 пъти
Получил благодарност: 1730 пъти

Re: Ирис

Мнение от Мария Николова »

Юле, добре дошла в клуб "Ирис"! :gush: :ieeee: :ieeee: Браво на Незабравка Незабравима, че не ги е отнесла в Исперих да ги раздава на комшийки, а ги остави тук, във форума! Тя получи през юли и може да няма място. Е, сега някои ще ти се повторят, но ще имаш по-богати туфи. :lol: :daaa:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
Blush
Кана кафе
Мнения: 575
Регистриран на: Юни 23, '14, 15:56
Местоположение: Шумен

Re: Ирис

Мнение от Blush »

Благодаря, Мери! :tzeluvka: :sheart: :sflower: :sflower: :sflower:
Мария Николова написа:http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... 03#p668503

Не можах по друг начин, демек като модераторите... :ufff: Но пък стана незабавно!
Мисля, че тази тема ще се развива с приносите на старите и "новозаразени" ирисовъди. :daaa:
В тази специална тема няма да се хвалим със снимките на цъфналите ни ириси. Ще споделяме и обогатяваме знанията си за тях, ще търсим и ще намираме "бърза помощ". :dovolen:
Така е! Винаги съм възприемала снимките показани тук, а и в другите теми като споделена радост, не като "хвалба". Споделената радост е двойна радост!
Ентусиазмът на "новозаразените ирисомани" + опитът на "старите" = популяризиране на растението+ още снимки+ повече ириси в градините на хората!
:ieeemyzh: :sflower: :sflower: :sflower: :sheart:
Заключено

Обратно към “Лук и други луковици”