Зимни мезета и салати
Re: Зимни мезета и салати
Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"
В компотен буркан се слага:
оцет - 80 мл.
олио - 60 мл.
сол - 25 гр.
захар- 25 гр.
Нарязва се зеле, морковчета и целина и се объркват.
Чушлетата се запичат леко /пърлят се/ и още горещи се тъпчат в буркана заедно със зелевата смес
/чушлета, зеле, пак чушлета , пак зеле и т.н./ непрекъснато се тъпче отгоре с тлъчник, до тогава, докато сосът излезе отгоре. Бурканът се затваря с гореща капачка, обръща се и се завива с нещо -дреха, хавлия.
Може да се слага черен пипер, бахар, въпрос на вкус, но най-вкусно и люто става зелето и поради тази причина аз я правя без моркови.
А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"
В компотен буркан се слага:
оцет - 80 мл.
олио - 60 мл.
сол - 25 гр.
захар- 25 гр.
Нарязва се зеле, морковчета и целина и се объркват.
Чушлетата се запичат леко /пърлят се/ и още горещи се тъпчат в буркана заедно със зелевата смес
/чушлета, зеле, пак чушлета , пак зеле и т.н./ непрекъснато се тъпче отгоре с тлъчник, до тогава, докато сосът излезе отгоре. Бурканът се затваря с гореща капачка, обръща се и се завива с нещо -дреха, хавлия.
Може да се слага черен пипер, бахар, въпрос на вкус, но най-вкусно и люто става зелето и поради тази причина аз я правя без моркови.
- къщичка
- Кафе машина
- Мнения: 4945
- Регистриран на: Ное 6, '13, 12:46
- Местоположение: с. Николово, Русенско
- Дал благодарност: 128 пъти
- Получил благодарност: 66 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?
Re: Зимни мезета и салати
http://pep-4o.blogspot.bg/2012/07/blog-post.html" onclick="window.open(this.href);return false;kali написа:Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
http://gastronom.blog.bg/hobi/2008/09/2 ... hki.238902" onclick="window.open(this.href);return false;
Ние правиме тези рецепти и се получават добре. Ако трябва да стоят до "нови"- два аспирина на килограм продукт
- буркана се разваля, краставиците не!!!!!! На три литров буркан- 6 аспирина
„Уви, светът обърнал се в пустиня!
Море от злоба и разврат!…
Иди живей сред туй море от тиня,
сред толкоз много кал и смрад!“
Христо Смирненски
Море от злоба и разврат!…
Иди живей сред туй море от тиня,
сред толкоз много кал и смрад!“
Христо Смирненски
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Зимни мезета и салати
Къщичке,намаля лютивостта след като престои.Правила съм лютив чорбаджийски пипер-на сурово не се яде но така в буркана става.къщичка написа:Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?
Re: Зимни мезета и салати
sasho, благодаря, ще пробвам с аспирин, с ракия съм правила, но не се харесаха у нас.
Къщичке, по принцип лютивостта намалява при консервиране, част преминава в маринатата, а при моята рецепта лютивостта на чушлетата намалява, защото се олютява зелето. Направи я, няма да съжаляваш!
Къщичке, по принцип лютивостта намалява при консервиране, част преминава в маринатата, а при моята рецепта лютивостта на чушлетата намалява, защото се олютява зелето. Направи я, няма да съжаляваш!
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 80 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Кали, само сол и вода ли слагаш на краставичките, кажи си рецептата. Моите туршии са само с вода и сол, оцет не слагам никога. Туршията става на принципа на киселото зеле и издържа до следващата есен. Освен сол и вода задължително слагам синап една чаена лъжичка, хрян няколко листа между краставичките (или други зеленчуци) и най-отгоре дюлеви пръчки с листата да ги затискат. Туршията я правя винаги с едра сол. На 1литър вода 2 суп. лъжици едра сол. Зеленчуците остават здрави, хрупкави, изключително вкусни, а сока е даже полезен за пиене. Не са неоходими ракии, аспирини... Ето снимка от предишни годиниsasho41 написа:kali написа:Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Re: Зимни мезета и салати
Kali, рецептата звучи чудесно, ще я пробвам. Дали може да се направи без олио? Как се съхранява?kali написа: А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Re: Зимни мезета и салати
krasota и аз правя натуралната туршия така,на 1 л вода 2 с.л. сол, слагам и синап, /хрян не съм слагала/претакам всеки ден, но след като стане няма как да я съхраня за дългата зима, вкисва силно и омекват краставичките. Да не би хрянът и дюлевите листа да съхраняват краставичките хрупкави?? Ще опитам и така, дано ми се получи. Благодаря ти. Не искам да гледам снимката ти, защото както казва Къщичка-"потекоха ми лигите"
Румена, навярно ще стане и без олио, но ще трябва да увеличиш количеството на оцета, за да е достатъчен сока, за да излезе на повърхността. Иначе при това горещо консервиране, капачката се вакуумира и след като изстине буркана го прибираш при другите си консерви-килера, мазето и т.н.
Пропуснах да кажа, че един-два дена бурканът се обръща, за да се разтворят солта и захарта.
Румена, навярно ще стане и без олио, но ще трябва да увеличиш количеството на оцета, за да е достатъчен сока, за да излезе на повърхността. Иначе при това горещо консервиране, капачката се вакуумира и след като изстине буркана го прибираш при другите си консерви-килера, мазето и т.н.
Пропуснах да кажа, че един-два дена бурканът се обръща, за да се разтворят солта и захарта.
Re: Зимни мезета и салати
Да ви кажа една моя рецепта за кисели краставички, много мързелива.
В 3-литров буркан слагам 3 с.л сол, 1 ч.л синап, клонка копър и 1-2 листа от смокина. Нареждам краставичките, между тях слагам няколко скилидки чесън. Лозови клонки за затискане и заливам с вода. Обръщам няколко дни и прибирам. След 1-2 дни водата побелява и кипва, да не ви притеснява. Утаява се на дуното бялото и стават страхотни. Траят до пролетта.
В 3-литров буркан слагам 3 с.л сол, 1 ч.л синап, клонка копър и 1-2 листа от смокина. Нареждам краставичките, между тях слагам няколко скилидки чесън. Лозови клонки за затискане и заливам с вода. Обръщам няколко дни и прибирам. След 1-2 дни водата побелява и кипва, да не ви притеснява. Утаява се на дуното бялото и стават страхотни. Траят до пролетта.
Re: Зимни мезета и салати
Kali, благодаря много, ще се опита непременно, ММ обожава люто, а люто зеле вероятно е супер
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...