Защо градинарстваме ?

Публикувай отговор
Аватар
dung
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1776
Регистриран на: Апр 16, '15, 15:04
Местоположение: Раднево
Дал благодарност: 125 пъти
Получил благодарност: 124 пъти

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от dung »

Аз градинарствам, защото това ми доставя голямо удоволствие и удовлетворение. Както беше писал някой в предните мнения - аз нямам никакъв талант и като отгледам хубаво цвете се чувствам горда, че и аз съм създала нещо хубаво, нещо, което предизвиква положителни емоции и радва не само мен, но и хората около мен.
Винаги съм живяла в къща с двор и винаги сме имали цветя. Аз не го помня, но са ми казвали, че баща ми бил "изписал" в градинката пред къщи с кокиченца "Гунди" и "Левски".
Градинарствам от ученичка и даже като са ме гледали съседките, че се интересувам от цветя, сами са ми носили от техните - една баба ми донесе далии, друга хризантеми, а трета - излишните си физостегии.
Май не му е тук мястото, но искам да споделя още, че ми доставя огромно удоволствие като минавам покрай някои двор, да видя, че там е цъфнало цвете, което аз съм дала на стопанката преди време.
Аватар
lenuza73
Кафе машина
Мнения: 3700
Регистриран на: Окт 3, '10, 18:27
Дал благодарност: 14 пъти
Получил благодарност: 18 пъти

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от lenuza73 »

:hmmm: Защо ли? В началото беше просто защото исках да видя дали ще мога да се справя с отглеждането на градината,след лекият напредък през годините ,стигнах до изводът че това ми носи утеха,зарежда ме с положителна енергия и ме откъсва от проблемите....а когато в неделя ,най случайно две непознати жени се спряха до оградата и започнаха да се възхищават ,ми се напълни душичката,че съм се справила с кроежите и изпълнението да създам нещо красиво :nod: А думите на двете жени бяха: "Добър ден моето момиче. Кой се грижи за тази градина и на кого е?
Отговарям,че е моя...и като започна една тирада на възклицание,на хвалби ,та въпроси кое ,какво е,пък като заговорихме и с латински имена,те съвсем остаха ей така :o :mrgreen: ми ето за това градинствам,първо,че пречиствам душата си от проблеми и негативна енергия и второ,че околните също са доволни и щастливи :liubov2:
mama_li

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от mama_li »

Гео, благодаря, че извади тази тема отново! Бях я забравила :oops: . Отново изчетох всичко написано. Огромна част от написаното се отнася и до мен. Спомени от детството, което беше тоолкова отдавна, необходимостта да сътвориш нещо красиво с двете си ръце, да заредиш батериите, за да можеш да продължиш напред ... Всичко това взето заедно. Прескачам етапа със стайните и балконски цветя. "Лудостта" ми по градината е от около 4-5 години. След много години, в които отивах на вилата по задължение веднъж-два пъти в годината, през 2010, с направата на оградата със съседното място, започна всичко. Процесът на работа и снимковия материал са в моята тема. Четях много и се учех от споделения опит тук. Така избрах първите си рози, разбрах, че за да има ефект това, което садиш, трябва да са няколко растения и още много други неща. Малко по малко градината започна да се пълни с цвят. Огромно е удоволствието, когато разбереш, че това, което си сътворил, радва не само теб, а и околните. Как се разтапях, когато ми разказваха, как хората минаващи по улицата са се спирали да разглеждат цъфтящите в момента растения. А тази есен получих комплимент, познайте от кого? От хората, които извозват сметта с камион! За първи път ги виждах, но те явно са следили развитието на градината, защото ме казаха "тук каква пустош беше, а колко хубаво сте го направили"! Преди 2-3 седмици, понеже ми останаха коренчета астри, реших да ги набуча на улицата покрай оградата. Тъкмо съм заела подходяща градинарска поза и две жени, които отиват някъде по техни си работи се спират и едната, която вероятно е приходяща , като мен, "казват, че имате много красиви цветя". Отказаха предложените китки, предпочитали да ги гледат при мен ;) .
И последно, във връзка с РД, който празнувахме. Колежка, с която се знаем поне от 40 години, видяла снимките, които Гео е качила във ФБ и каза " толкова щастлива никога не съм те виждала, а се познаваме от толкова много време! Там е твоето място!"
Това място е тук, след вас!
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5505
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1477 пъти
Получил благодарност: 1440 пъти

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от Тутти »

Отдавна посещавам като гост форума и чета,защото растенията и животните винаги са ме интересували,но до днес не бях попадала на тази тема.Развълнувах се и се замислих защо и аз градинарствам повече от тридесет години.Допреди осем години отглеждах много цветя по терасите,а вече имам и градина.Няма нещо,което толкова да ме увлича,разтоварва от напрежението и да ми помага да елиминирам стреса.Обичам растенията,те сякаш го усещат и растат с часове и цъфтят.Всеки ден денят ми започва и завършва с умиротворение сред градината и дори и трудни моменти в живота ми преодолявам,обгрижвайки я.А колко съм доволна,когато гледам какви красоти се раждат...Знам си,че причината да градинарствам със сигурност е необходимостта да създавам нещо добро.
Аватар
Benitka
Виенско кафе
Мнения: 361
Регистриран на: Фев 7, '13, 08:31

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от Benitka »

Чудех се, защо обичам да градинарствам. Един ден, разглеждайки стари снимки от детството ми, забелязах, че на много от тях съм или в градина сред цветя, с букет от полски цветя в ръката или пък с венче от глухарчета на главата. И така, осъзнах, че тази любов към красотата на природата винаги съм си я носила. Градинарствам, защото така се чуствам по-близо до природата и усещам връзката с нея по един приятен и успокояващ начин. Зарежда ме с много позитивна енергия и любов.

А тези два орангутана ми напомнят на моята малка дъщеря, която обожава да "бере" рози и да вдишва аромата им. А, след това къса всички листенца едно по едно и започва да ги готви.
Изображение
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15816
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 710 пъти
Получил благодарност: 1478 пъти

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от Гео, граф »

Неподражаемото обобщаване на общата ни мания, направено от Дал, трябва да се види от повече хора :nod: (за да не го слагам в Аксиомите, че шме бие 8-) )
dal написа:Мигленка , много хубава тема .
Обаче тука има някаква как да кажа , драма да речем - не че няма цинцифуции , има , има и тротоарна екзема и токчета имат
даже рокли на цветя не знам от къде дали от интернет , не съм питала
но повечето им пари и трепети са насочени другаде :D

Сега, знам че си учудена , че ако някоя кокошка завърти десет лева в джоба излишни може да не си купи лак или прашки , обаче тука е така , моментално се купуват 1 розичка в рае и дива чушка с вариегатни листа.
Тука омбрето им не е зцвят на коса ами е остинките да прелеят , разбираш ли в цвят - плавно а не натрапчиво
Тука сме без нокти защото къртичим. Поради маркучите ни се напукват петичките.
Заради градините нерядко с текезесарски тен на потник.
Устойчиви на химична атака поради пръскане на градините с кво ли не , никаква чувствителност- дебелокожи !
За парфюмите какво да ти кажа , тука владеят милиони туршии и сто вида сосове и запръжки , а за сладката не говоря , а всяка молска кокошка за три часа лови любовник па тука ловят рецепта френска селска и я правят на момента. Бият козунак в пералня на центрофуга.
Влизат нормални необременени нови хора и за три месеца или шест стават същите маскари.
Почват да ходат като зомбита да крадат от градините на хората и да светят в тъмното
Въртят гозби чорби и парфюмерията я разбират като да се хнадупиш и да помиришеш гюл .
Плетат , шият , бродират. Въртят дизайн. Ходят по битаците като клошарки. Поне три са събирали отпадъци по контейнерите , например стар куфар дето ще се впише на новата винтидж кухня под шапрона. Фотографки са много добри.
Разменят си всичко. Направили са си табелки.Тва е щото не си помнят пинкодовете . Даже мъжете им имат инициали да не ги губят по форумните срещи. Боледуват общо и си разменят рецепти китки и всякакви идеи за да успокоят психоотклонението.
Не помага много.
И аз не съм уред, хич . Даже може да се каже , вече съм напълно хронифицирала в някои аспекти.
Разбирам че молуването е култура . Парцалената индустрия жъне по цял свят небивал успех.
Ама тука за една вероника са готови да изкормят бронтозавър.
Знаеш ли те си внесоха от китай божури и от сингапур семки и от бразилия не помня какво , довлекоха рози от канада и сащ.
За костюмче вече не съм толкоз сигурна дали ще им трепне око :D


а ти имаш предвид конкретна мода , или само така си пишеш :lol:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
elena kirilova

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от elena kirilova »

да има го пратим в НАП,да им просветне
сюзан
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Юни 12, '14, 10:56
Местоположение: Стара Загора
Получил благодарност: 4 пъти

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от сюзан »

Ох, как съм пропуснала тази тема :ufff: :ufff: :ufff:
Изчетох всичко написано. Просто учудващо е колко еднакво мислим и чустваме всички. Мога да се подпиша под повечето от вашите мисли.
Какво да кажа за себе си? Аз също мисля, че имам тази любов към растенията по наследство. И моята баба, и майка ми бяха цветарки. А генът е голяма работа, да знаете!
Щастлива съм, че открих този форум и всички вас. Да сте живи, здрави и все така луди.
За да направиш прерия
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
Аватар
Noel
Наркоман
Мнения: 10630
Регистриран на: Яну 7, '14, 19:29
Местоположение: София кв. Борово
Получил благодарност: 1 път

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от Noel »

Извървях дълъг път на дисекция последните месеци.Отлюспвах парче по парче душата ми,за да се родя отново.Та и до тази тема стигнах-защо градинарствам?
Гени,тръпка,потребност от грижа,стремеж към красиво...може.Но най-значимото,което разбрах това е страстта към живота.Ако тя излинее,ако посърне ,мигом градината загубва цвят.И никоя сила не може да ни върне там ако ще и най-свидното ни цвете да загива.Само желанието отново да сме живи ни връща обратно при земята.Това е.
Форумът е голям,спасение дебне отвсякъде.
Аватар
дара
Чист кофеин
Мнения: 8216
Регистриран на: Яну 19, '11, 20:04
Местоположение: София

Re: Защо градинарстваме ?

Мнение от дара »

Noel :tzeluvka: :gush: :tzvetentze:
Публикувай отговор

Обратно към “Други цветарски теми”