Напояване

Публикувай отговор
Аватар
renimoss
Баш кафе майстор
Мнения: 2050
Регистриран на: Май 27, '13, 17:26
Местоположение: София

Re: Напояване

Мнение от renimoss »

Ще си задам въпроса и тук, защото тревната тема не се чете много ...
Моля кажете, поливната система за трева само с надземни разпръсквачи ли може да стане? Някой използва ли подземно поливане на тревна площ, ако въобще е възможно?
Предстои ми проектиране на поливна система за градината, но тя ще е основно от подземни маркучи в лехите. Тревната ми площ е с неправилна форма, относителни тясна (3-6-8 м широка в различните части, към 30 м дълга) и най-важното - оградена с рози. Вече се убедих, че ежедневното пръскане с вода на розите значи да нямам свестни рози, а няма как да не отиват капки по тях дори и при най-точно разположените разпръсквачи. Дори само като духа вятър ще хвърчи, а при мен вятър - дал Господ почти постоянно. Значи ли това, че или ще имам рози или зелена трева, но не и двете? Дайте акъл, моля :tzvetentze:
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7207
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 609 пъти
Получил благодарност: 1106 пъти

Re: Напояване

Мнение от ljuboznatelna »

Къщичка, не мисля, че ти трябва филтър, при положение че поливаш от водопровода.
Ние няколко години, докато не живеехме тук, за поливането ползвахме от този тип програматори, защото поливахме по-малка площ и поливната беше един кръг.Тогава беше около 5лв
Ако дебита ти е малък, ще трябва да разделиш на няколко кръга и тогава ще ти трябва програматор.Мисля, че са около 160лв с многото кръгове, но трябва да питам.
Датчик за дъжд не ти трябва, нали си там.

Да питам тия с капковото и кладенците (сонда) - постоянно ли ви работи хидрофора? Това беше една от причините да се откажем от капково. И без това поливаме на 6 кръга и продължава няколко часа, с капково ще е цяла вечност.

renimoss, да пиша и тук, защото на останалите може и да е полезно. Има разпръсквачи, които пръскат ниско, с различна дължина на струята. Така могат да пръскат до границата с лехите и дори и при вятър няма да ти пръска много розите.
По принцип те поливат много по-добре от тия с 9м обхват,които поливат по-неравномерно. За големи поляни стават, но за малки не са подходящи. Недостатъкът е , че трябва да са повече и това оскъпява.

Отдавна не съм влизала в темата, а видях, че Боги миналата година е питала за друг вид поливане, защото вече имат трева.
Да споделя опит.
Това , че има трева не е никаква пречка да се изкопае канала с дълбочина 1 лопата. Копае се внимателно, като се отмята изкопаното заедно с тревата, чимът държи пръстта. Слага се маркуча, пръстта и чима се обръщат на мястото си и почти не личи, че нещо е правено. До седмица всичко изглежда както преди.

Друго, което направихме с кабела на тока, но с маркучите е аналогично. Ако трябва да е по-голяма дълбочината, отнема се чима по продължението на канала, пръстта се копае върху найлон, после се затъпква добре и се поставя чима отгоре. Полива се обилно, всеки ден, за да слегне пръстта. До дмве седмици се заличават всякакви разлики.
Да не ви притеснява, че канала може да е плитък. Късно есента системата се издухва с компресор, така че да няма вода вътре, тогава няма какво да замръзва.
Една година даже не я издуха ММ, до минус десет няма проблеми.
При плитките маркучи непременно си направете план откъде минават, защото всяко копане с лопатата може да е рисково за маркуча. Особено ако го прави мъж със замах :mrgreen: Аз не натискам силно и ми се отдава да усетя къде е маркуча. :)
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7207
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 609 пъти
Получил благодарност: 1106 пъти

Re: Напояване

Мнение от ljuboznatelna »

Предното стана много дълго, затова продължавам в ново мнение.

В началото садяхме и съобразявахме поливната според насаденото. Понеже ММ си прави всичко, ставаше така. Обаче лакомията ни нарастваше, растенията също, и се налагаха непрекъснати поправки. В един момент ММ го домързя да прави промени, и сега въпреки поливната, в края на лятото задължително на някои места минавам с маркуча. Струята на разпръсквачите просто не може да се пребори с обема на тревите ми. Декоративните треви февруари са наравно със земята, а октомври някои са по 3 метра високи.

Затова, при положение, че имате намерение да поливате с поливна система и разпръсквачи, непременно се съобразете с това как пръскат и дали няма да пречи нещо новонасадено на останалите.
В момента в къщи,ако нещо се мести или сади, първо се съобразяваме със огряването, а почти наравно по важност с поливането.
Капково не ползваме заради това, че се вижда, и заради помпата. Вместо капково ММ е наслагал край оградата едни разпръсквачи, които пръскат хоризонтално, гъсто са, така че и да ги спре някой храст, другия компенсира. Маркуча е слаган по-късно, затова не е вкопан, върви почти на повърхността, а разпръсквачите са подпрени. Не се виждат заради зеленото и стеблата на храстите, но тази система върви околовръст по оградата 30м за един кръг. Така полива 30-40 мин, за капково ще трябва много повече време.
Друго, с което трябва да се съобрази човек е къде ще му е шахтата. Когато се полива много площ, за всеки кръг върви отделен маркуч, и ако трябва много да се обикаля, стават много метри и това оскъпява.
Ако сами си го правите, може да се наложи след време да промените схемата, да насадите още нещо, да пуснете още кръгове, затова най-добре си купете отначало такъв програматор, да речем с 6 или 8 кръга. Датчика за дъжд върши работа ако ви няма, но ако е за един два дни, не е голяма беда да попръска малко, все едон е валяло малко повече.
Филтърът е задължителен при нова сонда. При стара , ако някъде не пръска добре, се почиства дюзата. При нас изтече доста вода преди да ползваме разпръсквачи и почти не се запушваха в началото. Запушиха се и като сменихме хидрофора с по-мощен, той развали малко дамара на сондата и за известно време качваше тиня и песъчинки. Но това продължи само няколко дни.
mama_li

Re: Напояване

Мнение от mama_li »

renimoss написа:.... Значи ли това, че или ще имам рози или зелена трева, но не и двете? Дайте акъл, моля :tzvetentze:
За другите въпроси Люб много подробно ти е писала. Ако разпръсквачите пръскат и по розите, може да се настроят да се включват с таймер през нощта, тогава нищо няма да им има на розите. Лошо е, когато се пръскат в жегата.
Аватар
renimoss
Баш кафе майстор
Мнения: 2050
Регистриран на: Май 27, '13, 17:26
Местоположение: София

Re: Напояване

Мнение от renimoss »

Благодаря за съветите ! Ще поливам нощем, а на надвечер или сутрин :tzvetentze:
mimivd
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1715
Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
Местоположение: Видин
Дал благодарност: 18 пъти
Получил благодарност: 57 пъти

Re: Напояване

Мнение от mimivd »

Здравейте!
След края на заленчуковия сезон с ММ си даваме сметка за многото усилия,които хвърляме ,относно поливането на зеленчуковата ни градина и решихме да си улесним нещата.
Преди две години имах само цветна градинка .Поливане от събота на събота беше пагубно и виждайки болката в очите ми ММ опъна лентови мъркучи и свърза към водопровода,а големият ми син направи автоматизиране на поливането.Не разбирам много,но това,което ми обясни е,че програмира някакъв чип,който включва и спира поливането.Рано на пролет нуждата от вода е една,лятото е друга и всеки път,когато трябва да се промени поливането,той трябва да свали чипа,програмира и поливането е готово.Съвестно ми е да го занимавам със същото и за зеленчуковата градона,затовас ММ искаме да улесним нашата работа,без да натоварим него.
Поливането е от водопровода.От външна чешма миналата година ММ направи капково поливане на пипера,върши чудесна работа,но е с механично пускане и спиране.За да поливаме всичко автоматично(мястото е около 200 кв)трябва да сложим програматор,(най-лесно ще стане ,ако е на батерия)със 4 станции.
1.Какъв програматор да купим и от къде ?
2.Какъв лентов маркуч да купим?Трябва да го поръчаме онлайн,защото миналата година от магазин в града,купихме 100м дефегтен(целият беше нарязан)
Аватар
mariyanag
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1807
Регистриран на: Ное 6, '14, 12:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 101 пъти
Получил благодарност: 34 пъти

Re: Напояване

Мнение от mariyanag »

Ще пусна 3 сайта, от които пазаруваме, дано не се приеме като реклама.
Просто сверяваме къде цените са ни по - удобни в дадения момент. Маркуча е с дупки на 10 см - това предпочитам аз. Преходници - според плана и необходимостите, но винаги поръчваме в повече.
Програматори сме купували от алиекспрес.
http://www.bagira.bg/%D1%85%D0%BE%D0%B1 ... 0%BD%D0%B5" onclick="window.open(this.href);return false;

http://vodensviat.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://agrodrip.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
mimivd
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1715
Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
Местоположение: Видин
Дал благодарност: 18 пъти
Получил благодарност: 57 пъти

Re: Напояване

Мнение от mimivd »

Благодаря ти много !
Ще разгледаме продуктите с ММ и ще се ориентираме от къде какво да поръчаме.Относно програматора ,наистина ли има такива,които работят единствено на батерии или може би те са нужни само за него,а за работата на клапите е нужно ел. захранване?
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Напояване

Мнение от Миша »

mimivd написа:Благодаря ти много !
Ще разгледаме продуктите с ММ и ще се ориентираме от къде какво да поръчаме.Относно програматора ,наистина ли има такива,които работят единствено на батерии или може би те са нужни само за него,а за работата на клапите е нужно ел. захранване?
Разгледах единия сайт, никъде не пише при какво налягане работят, задължително се информирайте за това преди да купите маркуч
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
mimivd
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1715
Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
Местоположение: Видин
Дал благодарност: 18 пъти
Получил благодарност: 57 пъти

Re: Напояване

Мнение от mimivd »

Мише,при поливане от чешмата,незнам какво е налягането.Помогни ми с информация,ако имаш представа маркуч с какъв дебит на вода на капкообразувател и какво налягане ми е нужно.Сега се чудим и за разстоянието между капките-дали е удачно да е 30 см за домат и краставици.
Публикувай отговор

Обратно към “Други цветарски теми”