Безглутенови рецепти

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от dar »

Калико от три години ям само безглутенови храни. След малко като отида на работа ще ти дам някои рецепти. Вместо бакпулвер може да използваш сода угасена с кис. Мляко или оцет. Правя хляб от лимец, глутена в него, който е 2 % не е проблем за алергичните. Мелят ми брашното направо в магазина. Ако проявяваш интерес за приготвянето му ще ти пиша. Проблема при дете ли е или при възрастен?веднага ти пускам една мързелива рецепта за бонбони, обичам ги лесни, че все нямам време
3-4 банана
1-2 суп. Лъж. Брашно рожков
Кокосови стърготини на око
Суш. Боровинки пак на око
2-3 суп. Лъж. Лимец или съм си купила лимецово мюсли
Всичко това го омесваш и топчетата се овалват в кокос.стърготини
Ако е по течно на око прибавяш от съставките- стърготини,боровинки и така, ако останат случайно се държат в хладилник
Да ви е сладко
До след малко
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от dar »

Сладкиш с извара и ябълки
Продуктите са:
1) 400 гр.извара
2) 3 ябълки
3) 2 яйца
4) 1 ч.л канела
5) 50 гр. стафиди
Как се приготвя:
Ябълките се обелват и настъргват и всички продукти се смесват. Тавата се застила с хартия за печене, която се подмазва с малко мазнина. Сместа се изсипва, запича се на 180 градуса за 20тина минути. Охлажда се преди консумация.
Да ви е вкусно!

Mъфини с извара и кайсии
– 400 гр. извара
– 3 яйца
– 5 кайсии
– 50 гр. стафиди
– 3 с.л чия
Кайсиите се нарязват на дребни парченца и се смесват добре с всички съставки от по-горе. След това сместа се разпределя във форми за мъфини, но може да се направи и в кръгла формичка за сладкиш, леко намазана с мазнина.
Пекат се около 15- 20 мин., след което се оставят да се охладят добре и тогава се консумират.
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от dar »

Ароматна шоколадова торта без брашно
Необходими продукти
250 грама натурален шоколад
150 грама орехови ядки
150 грама лешници
150 грама бадеми
150 грама масло
150 грама захар на пясък
За украса:
разтопен бял или черен шоколад, шоколадова или друга глазура
ядки
Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците до твърд сняг. Размекнатото масло разбийте със захарта, като прибавяте един по един жълтъците.
Нарежете шоколада на ситно.
Смесете ядките, част от тях смелете ситно, а останалите - на по-едри парчета.
Прибавете шоколада и ядките към маслото, разбъркайте добре.
Добавете разбитите белтъци и отново разбъркайте старателно с помощта на дървена лопатка.
Използвайте разглобяема форма, чиито дъно и стени може да покриете с хартия за печене, ако желаете. Изсипете в нея тестото, поставете тортата в загрята до 180 градуса фурна, намалете температурата до 160 градуса и оставете тортата да се пече в продължение на 30 - 40 минути.
Когато е готова, извадете да изстива върху решетка.
Покрийте с глазура по избор или просто с разтопен шоколад, украсете с цели или натрошени ядки.

Тази рецепта не съм я пробвала
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от dar »

Брашно за всякаква употреба 1

Смесват се равни части от всички видове безглутеново брашно, което сте успели да намерите (ориз, царевица, просо, сорго, елда, грах, соя, сладък кестен, пр.). Елдата е тежка и със силен вкус, затова е препоръчително с нея да се внимава. Граха и соята все пак са бобови, които по принцип се обработват по друг начин, затова брашното от тях може да бъде трудно смилаемо и се използва само в допълнение към други брашна. По-голямо количество от сладкия кестен е по-подходящо за брашна за сладки тестени изделия.
Сместа от много брашна е най-подходяща за хлябове, палачинки и плодови сладкиши, но за леки сладкиши и бисквити са по-подходящи някои други миксове.

За бухващо тесто на 450 гр. брашно се добавят 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. “crème of tartar” (страничен продукт от производството на вино; може да се замести със същото количество ябълков оцет или лимон). По принцип търговското наименование на сместа от сода бикарбонат и “crème of tartar” е бакпулвер, така че може да се използват съответно 2 ч.л. от него. Добавките трябва много добре да се размесят с брашното.

Брашно за всякаква употреба 2

Тази смес е подходяща за всекидневна употреба, особено за палачинки и бисквити

175 гр или 6 унции (някои мерителни чаши имат разграфяване за "чаени чаши", унции и милилитри) оризово брашно
100 гр или 4 унции царевично брашно или едро смляно царевично брашно (за качамак)
175 гр или 6 унции брашно от сорго


„Солена” смес 1

Тази смес образува хомогенно тесто, което бухва добре, ако към него се добави съответен агент. Подходяща е за хляб на самуни и печива.
6 унции или 175 гр оризово брашно
6 унции или 175 гр царевично брашно или едро смляно царевично брашно (за качамак)
2 унции или 50 гр. грахово брашно или брашно от елда
2 унции или 50 гр. соево брашно

„Солена” смес 2

6 унции или 175 гр оризово брашно
6 унции или 175 гр царевично брашно или едро смляно царевично брашно (за качамак)
4 унции или 100 гр. брашно от елда

Тази смес е подходяща за тесто за пица, солени кифлички и соленки. Вкусът на брашното от елда е твърде силен за леки и сладки печива.

„Сладка” смес 1

Тази смес е подходяща за „въздушни” сладкиши, бисквити и сладки.

6 унции или 175 гр оризово брашно
6 унции или 175 гр царевично брашно
4 унции или 100 гр. фино картофено брашно
(то обикновено не е 100% картофи, а с добавени протеини и други съставки, които могат да бъдат проблем за хора с алергии и непоносимости към тези съставки; като заместител може да се използва добре сварен картоф, а към тестото се добавя по-малко вода, но трябва много добре да се смеси картофа с другите съставки)

„Сладка” смес 2

Тази смес е подходяща за традиционните френски мъфини, леко овкусени сладкиши и хрупкави бисквитки.

8 унции или 250 гр. оризово брашно
8 унции или 250 гр. брашно от сладък кестен

„Сладка” смес 3

Отлична смес за всякакви „въздушни” сладкиши, мъфини и бисквити. Подходяща и за по-тежките сладкиши с пловове.

8 унции или 250 гр. оризово брашно
8 унции или 250 гр. смлени бадеми

За брашната:
- царевично брашно и едро сляно царевично брашно (за качамак) има във всеки супермаркет
- оризово брашно се намира в някои от по-добре заредените/по-големите супермаркети, както и в диетичните магазини
- брашно от елда се намира само в диетичните магазини
Останалите брашна са почти неоткриваеми на българския пазар (поне засега), въпреки това има начин
- брашно от просо (може да замести това от сорго, което пък съвсем не се намира) може да се направи у дома с помощта на електрическа кафемелачка; белено просо на зърна се продава в повечето диетични магазини; за смилането на 250 гр. фино брашно са необходими 5 зареждания на кафемелачката и 10 мин.
- брашно от грах също се получава успешно с кафемелачка (ползва се сух грах!), но трябва да се пресява, защото съдържа и по-едри частици след меленето
При непоносимост към някое от основните брашна (ориз, царевица, сорго, просо) то може да бъде заменено с някое от другите 3.
Брашната от бобови (грах, соя) могат да бъдат заменени със сварени и стрити на каша зърна грах или соя. Трябва обаче добре да се размесят с основните брашна. Предварителното сваряване (след съответно накисване) улеснява усвояването им от храносмилателната система.

В много рецепти за тестени изделия без глутен се препоръчва добавянето на ситно настърган (или смлян с чопър) и пасиран на пюре морков, банан или ябълка. Така се осигурява по-голяма влажност и пухкавост на иначе сбитите безглутенови теста.

Ако се прави хляб само с брашнен микс и вода (евентуално сол) е важно сместта да е консистенция на смес за класически палачинки или малко по-гъста (но все пак течна). Излива се в тефлонова тава и не трябва да е по-дълбока от 1- 1,5 см, иначе кората ще стане твърда, а отвътре ще остане глетиво.
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от dar »

Царевични бискивитки -много вкусни и лесни.

-2 яйца
10-12 с.л. олио
-6-8 с.л. захар (аз слагам 6 с.л.захар и 2 мед)
-1 бакплувер
Царевично брашно колкото поеме - мекичко и ронливо тесто става. ако сложите повече брашно стават твърдички и сухи.
Оформят се като малки пурички и се пекат докато леко се позачервят (много леко) и ми замирише на готово.


Соленки от нахут

-1 1/2 ч.ч сварен нахут
-1 яйце
-1/2 ч.л сол
-2 с.л сусам
-сока на 1/2 лимон
-1 ч.л сода
-3 с.л зехтин
Пасират се правят се на формички и се пекат на 180-200градуса за 15 мин.

ОРЕХОВКИ /като купешките/

2 белтъка
2 ч.ч.смлени орехи
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
От получената смес гребваме с лъжичка и оформяме малки купчинки върху хартия за печене в тавичка. Към разбитите белтъци на сняг, прибавяме пудрата захар и орехите-при непрекъснато разбиване. Пекат се на слаба фурна до като почервенеят..Отлепят се внимателно от хартията докато са топли.

Оризови Кексчета
Четири яйца и една чаена чаша захар се разбиват добре.
Прибавят се една чаена лъжица сол, лимонов сок ( или кора от лимон ), една чаена чаша оризово брашно, три супени лъжици разтопено масло.
Разбива се отново и се пече на 180 градуса в тавичка.

Лимонови сладки
-1 чаша оризово брашно
-1 / 4 чаша пудра захар
-1 / 2 чаша разтопено масло
Всичко се бърка и се слага в тава.
Пече се 20 мин. При средна температура
Бъркат се заедно:
-1 чаша захар
-1 / 2 ч.л. бакпулвер
-2 яйца
-2 с.л. лимонов сок
-настърганата кора на 1 лимон
( 1 / 2 чаша кокосово брашно по желание )
Сместа се изсипва върху първия блат и се пече още 25 мин.
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от dar »

ДОМАШНО КОРНИ

80 г сурови тиквени семки
80 г сурови слънчогледови семки
80 г сусам
½ ч. ч. сушени боровинки
4-5 фурми смачкани
4 с.л. мед
100 г. овесени ядки или заместител
поотделно се запичат семките около 4-5 мин. После се смесват всички и още 1 мин се запичат – без плодовете. После в купа се смесва всичко . Разтила се върху хартия за печене и се заглажда. Натиска се отгоре с нещо твърдо и се прибира в хладилника. След 2 часа може да се реже.

ПОСТЕН СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И ГРИС

1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. царевичен грис,
1 ч.ч. брашно- лимец,
600 гр. (4-5) рендосани ябълки,
1/2 ч.ч. олио,
1 пак. бакпулвер,
2 ванилии,
1 ч.л. канела

Всички продукти се разбиват заедно, на ръка (не с миксер).
Пече се в загрята на 170*С фурна.
След като се изпече, сладкишът се поръсва с пудра захар, а много хубав е и с някакво сладко – вишна например.


Хайде стига с тези сладкиши. Май прекалих
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от dar »

Калико, аз като готвя някакви яхнии или нещо ако трябва да сгъстя ползвам или царавично брашно или от лимец. По същия начин и ако се налага да панирам или да пържа риба. Навсякъде в храните заменям ориза или с елда или с киноа в супи, в сърми, всякакви варианти на елда и киноа със задушени зеленчуци. Правя много хубава салата с 1/2 ч.ч. сварена киноа, нарязани на по-ситно 2-3 средно големи домата и около 3 връзки магданоз, сол, зехтин и лимон или малко оцет. От това се получава една голяма купа и ако си сложиш отстрани малко сирене, може и да не вечеряш.
Така и така съм почнала и сега имам малко време да ти драсна и рецептата за нашия хляб от лимец
около 500 г брашно-лимец
1/2 ч.л. хлябна сода угасена или в кис. мляко или в оцет
1 ч.л. сол
малко зехтин
семена по желание
1ч.ч. вода на око
браното е нещо като ярма за прасетата и не се точи и като го объркваш с ръка или лъжица трябва да е нито сухо нито течно, значи ако е повече водата добавяш брашно да е гъстичко. Това го слагам във кексовата ми продълговата форма върху хартия за печене и на 180 градуса го печем около 45-60 мин. Зависи как го обичате. Завивам във кърпа и го нападаме. Бързо става, че няма нито втасване нито нещо специално.
Аватар
svetla06
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1586
Регистриран на: Ное 29, '09, 19:41
Местоположение: Русе

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от svetla06 »

dar, браво бе!
Ще се пробва всичко наред! :tzeluvka:
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от calico »

Мерси за рецептите, Светле, Дар :liubov: :tzeluvka:

всичко ще опитам
ама нещо много са сладките, трябват ми и за соленки неща

аз за сгъстяване на каши и пр. ползвам брашно от тапиока/маниока/, оказа се много добро

А защо заменяте ориза със киноа или елда? Той си е безглутенов, освен това обожавам ориз, и правя и салати с него

от този онлайн магазин съм го купила, него и други неща
http://www.dietbg.com/shop/?p=productsL ... y=3&sName=
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
svetla06
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1586
Регистриран на: Ное 29, '09, 19:41
Местоположение: Русе

Re: Безглутенови рецепти

Мнение от svetla06 »

За да не е само ориз... Препоръчва се кафяв, ама се сварява бавно. Внимавай с лимеца - някои и него не понасят (приятелка имам такава). :dovolen:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”