Рътене на семена

Всичко свързано с размножаването, сеенето и засаждането - семена, посадъчен материал, инвентар, системи, опити, вкоренители, обработка, саксии и т.н.

Модератор: Миша

Аватар
Fiut
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1429
Регистриран на: Май 20, '10, 13:51
Местоположение: София

Re: Рътене на семена

Мнение от Fiut »

Моите семена от домати и чушки са вече в почва, покълнали дружно по някое време. Доматите са напред, разбира се, сега кръстосват. Но при семена от разни екзотични чушлета с по 12-на семена в пакетче само рътене му е майката, по-икономично ми е. И кимион така изрътих - не се знаеше дали семената стават, пък като покълнаха вече знаех. И с пинсетката ги засях. Което остана на салфетката със все салфетката зарих навън направо.
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10086
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 346 пъти
Получил благодарност: 917 пъти

Re: Рътене на семена

Мнение от МГХ »

Миналата година така сях едни семена от градински домати ,които съседка ми даде.Покълнаха върху салфетката и ги поизтървах ,т.е. кълновете станаха по дълги и се оплетоха.Прежалих ги ,но все пак зарових салфетката в торф в една пласмасова опаковка от нещо си и взеха ,че поникнаха дружно .Сами си разплетоха корените и след пикирането всичко си дойде на място.
Аватар
nadin
Чист кофеин
Мнения: 7196
Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
Местоположение: София
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 271 пъти
Обратна връзка:

Re: Рътене на семена

Мнение от nadin »

Ако ползвате за рътенето някаква по-плътна тоалетна хартия може като покълне направо да се скъса кълна заедно с парчето хартия и да се заровят заедно, за да не се прецака корена. След малко време хартията се разпада, без да пречи на развитието на растението.
Аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10389
Регистриран на: Ное 27, '09, 09:13
Местоположение: Пловдив

Re: Рътене на семена

Мнение от Виола »

nadin написа:Ако ползвате за рътенето някаква по-плътна тоалетна хартия може като покълне направо да се скъса кълна заедно с парчето хартия и да се заровят заедно, за да не се прецака корена. След малко време хартията се разпада, без да пречи на развитието на растението.
Да, и на мен ми се е случвало и правя точно така, или пък намокрям внимателно под струя вода отново хартията и кълновете се отделят лесно. :nod:
mama_li

Re: Рътене на семена

Мнение от mama_li »

Вече имам 24 покълнали семенца на делфиниуми, които вече са прехвърлени в пръст. Прави ми впечатление, че различните сортове покълват за различно време. Някои имат по още 1-2 семенца за покълване, други - чакат всичките. Сложила съм ги в парцалчета, натопени в кутия с вода. Установих, че като доливам от време на време топла водичка, започнаха да покълват едно след друго.
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10086
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 346 пъти
Получил благодарност: 917 пъти

Re: Рътене на семена

Мнение от МГХ »

Аз ги заливам с доста топла вода ,която като изстине изливам в мивката ,а салфетката остава обилно напоена и затворена в съд с капаче или в найлон.
Мириам
Кана кафе
Мнения: 527
Регистриран на: Окт 1, '13, 15:46

Re: Рътене на семена

Мнение от Мириам »

МГХ написа:Аз ги заливам с доста топла вода ,която като изстине изливам в мивката ,а салфетката остава обилно напоена и затворена в съд с капаче или в найлон.
И аз така правя,до сега почти всички видове са покълвали дружно.
Дал,тъкмо мислех и аз да рътя делфиниуми,ама виж на Мама-Ли са и станали.С твоите нищо ли не излезе!? :hmmmmmm:
sofy
Баш кафе майстор
Мнения: 2060
Регистриран на: Юли 6, '12, 08:08
Местоположение: София
Дал благодарност: 23 пъти
Получил благодарност: 26 пъти

Re: Рътене на семена

Мнение от sofy »

От средата на месец януари мъча едни семена на жълто асфоделине (Asphodeline lutea)Още веднъж да благодаря на Mike за тях :tzvetentze:
Посях ги първи, с голямо желание и до петък -нищо...Мястото за разсади на прозореца свърши,защото междувременно сях,разсаждах,от семената на асфоделинето ни звук,ни стон...В петък ги изрових,те са големички,реших-слагам ги направо в земята и да става каквото ще.Обаче попаднах на темата за рътенето.В петък вечерта ги сложих в намокрена тоалетна хартия,в малко пликче и затворих плътно.В събота сутринта отворих и не може да бъде!Имаме кълнче.От 10 семена-едно.Тази сутрин още две:
Изображение

Ясно ми е,че в тези близо 2 месеца,в които семената са седели в почва,са започнали процесите и обвивката е "омекнала",обаче това с рътенето на семената си е истинско чудо!Така го почувствах :dovolen: Благодаря на всички дали насоки как се прави :tzvetentze:
Аватар
SashaP
Кафе с мляко
Мнения: 226
Регистриран на: Юни 4, '15, 22:41
Местоположение: Велико Търново

Re: Рътене на семена

Мнение от SashaP »

От миналата година рътя всички семена, които са достатъчно големи да ги хвана.
Слагам ги между два памучни тампона, намокрям ги и завивам в домакинско фолио. Стоят на топло до/върху парното.
Изображение Изображение

На 1-2 дни ги измивам, изцеждам леко и проверявам дали има покълнали. Които са готови, ги местя в саксийка и отново покривам с фолио.
Изображение Изображение Изображение

Тази година започнах с декоративни люти чушки. Без рътене семената на пиперите ми образуваха много нерви.
Изображение
Аватар
mimilisa
Кафе с мляко
Мнения: 256
Регистриран на: Юни 26, '15, 17:55
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Рътене на семена

Мнение от mimilisa »

И аз тази година за сефте рътя семена и тепърва се уча.
Ранните ми домати и пипер покълнаха и вчера ги сложих по местата им, обаче малко ги поизтървах. Понеже чаках да покълнат повече семки и първите пуснаха дълги коренчета. Наложи се с пинсета да правя дупчици в пръстта за да забучам всеки кълн с корена надолу. Играчка падна. Трябва само да се покаже леко и да се засажда.
Другото което много важно искам да споделя, е че мъча едни рододендрони да кълнят. Обаче още на третия ден изби плесен върху някои семки. Трябваше предварително да ги накисна в перхидролена вода. Разчитах само на напръскването с такава, но явно гадината е по-устойчива. Плесента я пръсках и със сребърна вода, после с калиев перманганат , но на сутринта отново цъфнала.
Тогава се сетих, че плесента обича кисела среда и затова я напръсках с вода с малко сода бикарбонат. Вече 4 дена я няма. Засега май ги закрепих семената :ieeee:
Отделно съм сложила в хладилника рози и клематиси за стратификация. Тях ги киснах в перхидролена вода и засега нямат плесени.
Колко е важна дезинфекцията на семената. :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Семена, разсади, вкореняване, засаждане”