Хляб, баници, закуски за шампиони

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
laydidi13
Баш кафе майстор
Мнения: 2310
Регистриран на: Юни 26, '12, 22:06

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от laydidi13 »

Добре изглежда,чак ми се дояде. :potekoha:
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1098
Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
Местоположение: Бургас

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от el pistolero »

Поне от две години не бях правил любимите си кифлички от обикновено кифлено тесто, дори с леко намалена захар - вместо 120гр. на кг. брашно, само 90гр на кг. брашно.
Половината ги навъртях с локумена плънка, а останалите една част със сирене и яйце, а другата част с кашкавал. Една лимитирана серия от цели две кифлички получиха бонус плънка от разполовен плод смокиня, спасен от последното бурканче смокиново сладко. :D
Изображение
Ухааа :potekoha:
Изображение
Изображение

Бяха опечени вчера с идеята да има кифлички за похапване през уикенда, но някак си срокът им на съхранение бързо изтече още тази сутрин :mrgreen:
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от Titi »

Уаууу :potekoha: :potekoha:
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от sendi1966 »

Ел пистолеро,би ли споделила рецептата за кифличките?
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1098
Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
Местоположение: Бургас

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от el pistolero »

sendi1966 написа:Ел пистолеро,би ли споделила рецептата за кифличките?
Не бих споделила, защото само бих споделил ;)


Брашно - 1000 гр
Мая прясна - 25 гр или суха - 1 ½ пакетче
Вода - около 400- 420 мл
Захар - 120 гр
Олио - 120 мл + 50- на мл нужни за намазване, окръгляне и разточване
Сол - 12 гр
Яйце - 1 бр ( реално е достатъчно и половин яйце, защото е само за намазване преди изпичане)
За плънка - локум 200гр или мармалад, или пък сирене с яйце или нещо друго не много течно.

С продуктите без яйцето и без плънката се замесва тесто и се оставя да втасва на 28-30 °С за около 90 мин.
Разделя се на късове за колкото броя кифлички ще се прави( от това стандартрно кифлено тесто се правят и гевреците и розичките по пекарните). Стандартно се правят 10 броя от тази доза и стават с размери на купешка кифла от павилион за закуски. За малки кифлички се дели на 30, 40 ... стигал съм и до 50 къса- тези от снимките са 41 бр. Окръглят се късовете и се оставят за 10-15 мин да се отпуснат на омаслена с олио повърхност, после се разточват на триъгълници с много остър връх, за да има площ за навиване, поставя се плънка, навива се и се поставя в тавата. Като се наредят в тавите, се слагат за окончателно втасване... най- лесно е в загрята до 40-50- на градуса фурна, която е изключена и почва да изстива докато се наредят тавите вътре. Втасване около 40-50 минути, намазване с разбитото яйце, може да се поръси захар, сусам или маково семе. Изпичане на 180-200°С за 20- 25 мин.
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от sendi1966 »

Ел пистолеро,благодаря за споделената рецепта.
Моля да бъда извинена,че съм объркала пола :oops: Не погледнах предварително :ufff:
Аватар
mariyanag
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1807
Регистриран на: Ное 6, '14, 12:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 101 пъти
Получил благодарност: 34 пъти

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от mariyanag »

el pistolero,
благодаря за рецептата. :tzvetentze:
За снимка - не успях да се преборя с гладните мъже, още топли ги овършаха.
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1098
Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
Местоположение: Бургас

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от el pistolero »

Изображение

Ъпгрейднах си рецептата и освен, че орязвам захарта и олиото на половина, от известно време насам вече не ползвам никакви яйца за намазване и съм много доволен от резултата- коричката става по- мека и с по- добър цвят. Те така се правят и виенски кифли и кроасани де.
Просто трябва да има достатъчно влажност при окончателното втасване и после пара при първите няколко минути от печенето, а по желание може веднага след изпичането и изваждане от фурната да се намажат лекичко с олио посредством четка- попиват го на момента и после не съхнат така бързо, както съхнат намазваните с яйце.
Яйцата ще ги оставя само за случаите, когато трябва да се ръси нещо (захар, семена)- за прилепител само.
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
GIOIA(Джоя)

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от GIOIA(Джоя) »

Страхотно изглеждат!Браво,el pistolero! :sbow: :sclap:
Пишеш 1 1/2 пакетче мая,това предполагам от 7 гр,а не от 11гр?
Печеш по 2 тави едновременно,с вентилатор,с вентилатор с нагревател или само на горен и долен реотан?
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1098
Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
Местоположение: Бургас

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от el pistolero »

Маята от малките пакетчета по 7гр. Ако имаш от 11гр едно ти стига... но даже и само едно пакетче от 7 грама да сложиш пак ще стане- просто ще се почака повечко с ферментацията.

В моят случай вентилатора е без нагревател, нагряват се долната и горна повърхност, на дъното слагам малка метална тавичка с вода, за да има пара.
Никакъв проблем няма да се пече във фурни без вентилатор или с вентилатор, който духа с топъл въздух- просто се съобразявате с особеностите на наличната ви техника и дали може само една или повече тави да печете.
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”