от А до Я за любимите домати!

Модератор: Миша

Заключено
Антонова
Кафе с мляко
Мнения: 203
Регистриран на: Ное 28, '11, 19:00

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от Антонова »

Благодаря ти, Мише, за изчерпателния отговор. Няма да рискувам да пробвам с Афен. Ще продължа с моите традиционни домати, на които съм свикнала с плюсовете и минусите, но са много вкусни и се харесват в къщи.
Melani
Kъсо кафе
Мнения: 80
Регистриран на: Дек 18, '15, 21:05

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от Melani »

reni7377 написа:Мелани,това не са домати в дъски,а се наричат високи лехи. :D Целта е да отглеждаш зеленчуците си в по добра почва и с по малко копане плевене и прочие.Ако ти е интересно можеш да намериш много инфо като напишеш високи лехи.Това в случая са мои,и леко по високи,но ще ги коригирам.Митко,не си разваляй лехите,така по лесно се отглеждат зеленчуци,а и ако пак е година с много валежи много по лесно се оттича водата от лехите и не стават локви. Изображение
Я-я....тук колко много домати в сандъци имало! :P .....извинявам се , исках да кажа високи лехи! :eeeh:
Прости ми Рени за невежеството , не бях виждала до сега така засадени домати! :oops:
То аз от скоро започнах да ги отглеждам, но нали имам и съседи...
Разбирам , факторът тук е добрата почва - но ограничени в такова количество ,почвата дали ще е достатъчна за изхранване на растенията ,или ако започне да им личи че са гладни ще се подхранват с изкуствена тор,а пък има и такова голямо разнообразие на торове че проблема лесно ще бъде решен.
Благодаря че обърна внимание на зачудването ми в предния пост и внесе това разяснение .
Винаги има какво ново да научи човек в този форум!...сега с голям интерес чета лекциите за изследването ph /почвената киселинност/ стига само да не се отнеса в четене и забравя да насея,а по-късно и окопая доматите си ,защото пред компютъра къде- къде е по- приятно от колкото на тръстиката! :mrgreen:
Поздрави на всички! :tzvetentze:
Последно промяна от Melani на Яну 4, '16, 10:07, променено общо 1 път.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17079
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 144 пъти
Получил благодарност: 529 пъти
Обратна връзка:

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от Миша »

Не съм Рени,но да отговоря, основните хранителни в-ва ,които използва растението ,се намират точно в този горен почвен слой , 20-30 см, който се осигурява с вдигнатите лехи , като се сложи и органиката, с която обикновено са запълнени, нуждата от торене става минимална, или поне намалява драстично, но има други проблеми, като всеки метод си има плюсове и минуси
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Melani
Kъсо кафе
Мнения: 80
Регистриран на: Дек 18, '15, 21:05

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от Melani »

Благодаря Миша! :tzvetentze: От казаното тук ми стана ясно че растенията ще са задоволени от към храна,
плюсът е също че няма да се отежнява отглеждането им с допълнителна обработка.
И след като сме отворили този разговор ....иска ми се да науча кои са и минусите при тоя метод на отглеждане!
Любопитна , или любознателна!?...както щете ме наречете , но темата ми е интересна и искам по-вече да науча! :nod:
Аватар
alexg
Виенско кафе
Мнения: 362
Регистриран на: Фев 24, '14, 10:35

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от alexg »

Честита и Успешна Новата 2016 Година и най-вече здраве! :daaa:
След две седмици мисля да правя разсада за оранжерията, като миналата година робин-а го сложих още на 27 декември, но той пък е среднораннен, а igg-то на 21-22 януари.
Не знам до колко влияе лунния календар но винаги се съобразявам с него, така че в периода от 17 до 24 януари ще засея семената на доматите за оранжерията, а в периода от 15 до 22 февруари за навън. http://fazinalunata.com/bulgarian/fazi- ... ndar-2016/" onclick="window.open(this.href);return false;
От Новолуние до Първа четвърт //
Нарастваща лунна фаза Силното гравитационно притегляне в този момент и увеличаването на лунната светлина благоприятства за заздравяване на току-що засадените корени и разтежа на листата на растенията. Благоприятно време за засаждане на надземни растения и посеви, за засаждане на тревни площи. Засаждане на годишни култури като маруля, спанак, целина, броколи, зеле, карфиол и зърнени култури. Засаждане и на краставици също. Торене и присаждане на овощни дръвчета. Косене на тревни площи и подрязване на листата за повишаване на растежа им. Неблагоприятен момент за беритба – предразположени са да гният.
От Първа четвърт до Пълнолуние
Нарастваща лунна фаза Гравитационното притегляне почва леко да намалява, но увеличението на лунната светлина спомага за растежа на листата. Посейте надземни растения, нато например цветя, тревни площи и годишни култури, лозя и вътресеменни растения, като: боб, грах, чушки, тикви, домати. Косене на тревни площи и подрязване на листата за повишаване на растежа им.
От Пълнолуние до Последна четвърт
Намаляваща лунна фаза Гравитационното притегляне е високо, но лунната светлина намалява и следователно луковични и кореноплодни растения виреят. Засаждане на дървета, храсти, двугодишни и многогодишни растения. Засейте кореноплодни зеленчуци, като картофи, моркови и лук. Добро време за разсаждане. Косенето на тревни площи и подрязване на листата би довело до забавяне на растежа им.
От Последна четвърт до Новолуние
Намаляваща лунна фаза Гравитационното притегляне и лунната светлина силно намаляват в този период. Неплодородна фаза - най-добре да си почивате и да се подготвяте за Новолуние. Плевене, премахване на вредители, прекопаване на почвата и отстраняване на боклуци. Косенето на тревни площи и подрязване на листата би довело до забавяне на растежа им. Най-доброто време за прибиране на реколтата и за съхранението и. Пресаждането на растения близо до Новолуние е по-малко травмиращо за растенията.
Melani
Kъсо кафе
Мнения: 80
Регистриран на: Дек 18, '15, 21:05

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от Melani »

troll написа:А как сами да си направите дестилирана вода няма да ви кажа!
:mrgreen:
:PЕврика-а....открих начина!...чрез замразяване водата във фризера!
... ето го и моят принос, и аз съм дала нещо на света....на този форум! :daaa:....само да не бъда обвинена в предателство , че съм издала тайната на пишещия горе пост! :eeeh:
http://www.bg-mamma.com/index.php?all;topic=560638.0" onclick="window.open(this.href);return false;
reni7377
Виенско кафе
Мнения: 366
Регистриран на: Юни 25, '14, 11:00

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от reni7377 »

Браво Мелани! :ieeemyzh: За водата де! Моите лехи нямат дъна,тоест почвата продължава надолууууу.А иначе Миша ти го е обяснила другото.Имам две градини-едната с високи лехи, а другата с нормални.Благодарности на всички помогнали в новото ни начинание-да изследваме почвата си.Може би напредваме в обучението-да отглеждаме най хубавите домати!Мише,ще чакаме да видим какви с семена ще ни помогнеш да се сдобием. :stiskam: Алекс,аз гледах в два биодинамични-немски и английски календара и резултата беше-за единия 15 януари ,а другия 17 януари. А, да не забравя!За тези,които ще рискуваме с Афен-Миша,можем ли някаква превенция да направим против сиво гниене?
Аватар
MotacillaAlba
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1072
Регистриран на: Юли 10, '15, 14:36
Местоположение: градина в полите на Рила
Получил благодарност: 4 пъти

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от MotacillaAlba »

Хайде, сега ще се опитам да кача снимките от пробите директно, пък да видим.
Трол, аз също направих първите си проби на почви с оцета и содата. След това си купих онзи уред "три в едно", след което, с ясното съзнание, че вървя по пътя на солта, тоягите и каквото беше още там във вица, си купих тестове, предназначени именно за почва, с ясни инструкции как точно се прилагат. Сега зная каква е киселинността в различните части в градината ми и тя не е съвсем еднаква. Но много се радвам, че си взех втория тест за микроелементите, защото повечето източници твърдят, че почвата у нас е слабо запасена откъм фосфор и аз наистина се канех да вкарвам продукти с повишен фосфор. С което щях да засиля един проблем, който почвата очевидно си има от само себе си. Ето снимката от пробата на почвата, където ще садя доматите:
Изображение
reni7377
Виенско кафе
Мнения: 366
Регистриран на: Юни 25, '14, 11:00

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от reni7377 »

Птиче,а твоят тест писа ли от къде си купила?
Аватар
MotacillaAlba
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1072
Регистриран на: Юли 10, '15, 14:36
Местоположение: градина в полите на Рила
Получил благодарност: 4 пъти

Re: от А до Я за любимите домати!

Мнение от MotacillaAlba »

А това пък е пробата от компоста. Снимката е малко не на фкус, но все пак се вижда - добре откъм азот, слабо откъм калий и пре-пре-презапасено откъм фосфор.
Изображение
Заключено

Обратно към “Плодове и зеленчуци”