Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

А с вино от домати черпили ли са те?
Нека те почерпя аз с кебекарско вино от домати.
https://youtu.be/gMQLbYJAg5Y
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от apis »

А с вино от глухарчета ?
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

мерци!
Не пуша!
туй цвеке, глухарчето, из тука се нарича Пикане в леглото, щото отвара от цветовете помагала при нощно напикаване.
:mrgreen:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от apis »

Радика .
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

Тъй като в момента правя планове за догодина реших да проверя едно друго.
Понеже навикнах на много домати, та като свършиха моите си накупих бърже 4-5 кила от магазина.
Да, ама те са много по-различни на вкус и не "вървят", като моите и като поседяха, а и намерих по- хубави и реших да ги консервирам.
Речено - сторено!
Нарезах, обезлюспих и обезсемених 2.3-2.400 кг и хайде в тенджерата.
Обаче едно много ми се плиска и след около час престой на котлона беше това:
Изображение
Резултатът беше:
Изображение
:shock:
Значи .... от 2 кила и триста правя 200 грама!
Ми тия ми продават вода, а не домати!
А вкуса само ациден, такъв.
От моите домати, които въобще не са консервни от 750 грама до килограм правя 250 гр. бурканче.
Оплаках се на един фермер, а той ми донесе Рома брана вчера.
Тя такава издребняла и недозряла, та я подържах малко в къщи, но си струваше.
При нея от 500 грама домат, правя 250 грама консерва.
:mrgreen:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13719
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 202 пъти
Получил благодарност: 402 пъти

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от zeleno »

голям лаф тука тече ....
пък аз си викам - сега ще изровя проста изпитана рецепта за сурова трушия в бидон / не , че всяка година не търся такава ... / :ufff:
миналата година ми се получиха само правените с аспирин в икейски буркани / онези със стъкло и тел на капачката /
ами продължавам да търся
и що да ровя на посоки из нета , като си имам съфорумци :hmmm:
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

Аз миналата седмица направих първия си литър туршия и вчера я отворих, а днес свърши.
Имам заявки за още.
На литър сложих 33.33 гр захар,сол и мед и 33.33мл олио от маслина и оцет от ябълки.
Две зърна чер пипер и две зърна бахур.
Резнах вътре карфьол, морков и червена чушка. На гърлото на буркана турих целина.
След 5 дни беше супер.
Обаче, така ме обхваща подозрение дали ще седи туй цяла зима без аспирин или варене.
Като я отварях капачката беше дръпнала. Държал съм я на 24-25° С и светло.
:hmmm:
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от calico »

Троле, какви са тия зимнини срещу лятото при тебе? :angelche:
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

Моля да ме извиниш, но туй не са зимнини, а са маринирани зеленчуци.
Аз туй се чудя!
Как да ги обърна в зимнини.
Основната ми идея е да си отгледам вкусен зеленчук и да си направя с него туршия.
Щото като няма термична обработка вкуса на хубавото по се усеща.
А е нормално преди сеене да се интересувам от тезнеща.
Повечето от хората от форума, със зеленчуци са дългогодишни деятели с още по-дългогодишни съветници, а при мен не е тъй.
Аз не искам години наред да продължава процеса.
А също тъй да ми иде на кино туршията за зимата.
Затуй ще пробвам .... искам да рупа и да имат различен, свояси вкус зеленчуците, което се съмнявам, че ще е така при едно по-дълго съхранение. Мисля, че ако е на тъмно и възможно най-студено ще се удължи срока.Без да замръзва де, едно 10-12 градуса минимално.
:mrgreen:
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

Направих още един буркан, но забравих черния пипер ибахура.
Буркана оставен на стайна температура бомбира три-четири часа по- късно.
допълних с вода и му турих черния пипер и бахура и ще докладвам.
:mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”