Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13537
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 169 пъти
- Получил благодарност: 263 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Не се учудвам за конфитюра от зелени домати, щом има и сладко от зелени орехчета и динени кори.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Чувала съм за сладко от динени кори , от зелени орехчета мислех , че правят само ликьор.
kim , като че ли повече се учудвам на сладкото от червени домати.
kim , като че ли повече се учудвам на сладкото от червени домати.
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13537
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 169 пъти
- Получил благодарност: 263 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Ами апис, то на каквото и да сложиш захар, все ще стане нещо
Въпрос на вкус, с който не се раждаме, а се научава и привиква.
Въпрос на вкус, с който не се раждаме, а се научава и привиква.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Ох , взех че сложих захар на моркови ..., е не ми се получи.
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Еми корените(като морковите) се пазят сухи, а сладко и ракия се прави от плодовете, които са захарни.
Като грозде, ябълки, домати, кайсии, круши, ягоди и т.н.
Ако сложиш захар на репички нема да стане също.
Като грозде, ябълки, домати, кайсии, круши, ягоди и т.н.
Ако сложиш захар на репички нема да стане също.
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Правила съм конфитюр от ябълки и моркови - много вкусно стана и по-интересно, като съотношението е 1:1, а захар обикновено слагам на око и на вкус. Стерилизирам. Правила съм пюре от диви круши - много връткаво, но се получи ароматно. Нарязах на половинки, сварих с малко вода, смлях и минах през пресата на робота, за да се отстранят твърдите части, добавих захар, варих, колкото варих, после в буркани и стерилизирах. По същата процедура съм правила пюре от дребни череши. Само ми се губи частта с отстраняване на костилките (не помня как съм го правила), но като се започне работата, тя сама си подсказва.
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
alys , тези пюрета за сладкиши ли ги ползваш ?
Преди време слагахме изчистени от костилките вишни (без вода , без захар),стерилизира се за капачката.
От тях зимата се правеше щрудел(корите на руло - вътре вишни , захар,малко галета).
Преди време слагахме изчистени от костилките вишни (без вода , без захар),стерилизира се за капачката.
От тях зимата се правеше щрудел(корите на руло - вътре вишни , захар,малко галета).
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Директно си го хапваме пюрето. Тъй като си печем хляб, той е толкова вкусен, че не си заслужава да се тормозя да правя кифлички, примерно.
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Черпили са ме с много хубаво руло с ябълково пюре.