Към работодателите с наети лица

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Аватар
nikolica
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1036
Регистриран на: Дек 1, '09, 06:57
Местоположение: пловдив

Към работодателите с наети лица

Мнение от nikolica »

Дано съм полезна на хората, които трябва да подават деккларация по чл.15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труда

Текст от Закона за здравословни и безопасни условия на труда



ЧЛ. 14 (1) Юридическите и физическите лица, които самостоятелно наемат работещи, юридическите и физическите лица, които ползват работещи, предоставени им от предприятие, което осигурява врeменна заетост, както и лицата, които за своя сметка работят сами или в сдружение с други, са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия на труд, във всички случаи, свързани с работата, както на работещите, така и на всички останали лица, които по друг повод се намират във или в близост до работните помещения, площадки или места.

(2) Лицата по ал. 1 носят отговорност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд независимо от задълженията на работещите по този закон, както и от това дали тази дейност се осъществява от техни органи или е възложена на други компетентни служби и лица.

(3) Задълженията по ал. 1 важат и при организирането и провеждането на обучение във всички видове учебни заведения, организации и звена за повишаване на професионалната квалификация.

ЧЛ. 15 (Обновен: ДВ, бр. 108 година 2008, Допълнен: ДВ, бр. 12 година 2010)

(1) Лицата по чл. 14, ал. 1 с изключение на тези, които за своя сметка работят сами подават годишна декларация в териториалната дирекция “Инспекция по труда” по адреса на регистрация на предприятието в срок до 30 април на следващата година.

(2) Формата, съдържанието, редът и начинът на подаване и съхраняване на декларацията по ал. 1 се определят с наредба на министъра на труда и социалната политика.

(3) Когато няма промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, не се подава годишна декларация, за което лицата по чл. 14, ал. 1 уведомяват писменно териториалната дирекция “Инспекция по труда” в срока по ал. 1.

….

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

….

§ 4б (Нов ДВ, бр. 12 година 2010) Декларацията по чл. 15 за 2009 г. се подава до 30 юни 2010 г. включително.”

Специализираният софтуер може да свалите от тук

Софтуер за попълване на Декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ
Няма нужда да се ядосвате за нещо, което може да се промени. А ако не може да се промени, съвсем няма смисъл.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”